Lezing Marinus van den Berg


Verbondenheid

Onder deze titel organiseert de Commissie Bezinning & Inspiratie van de protestantse kerken van Losser en Glanerbrug een lezing door Marinus van den Berg.

‘Verbondenheid’ is de naam van een kunstwerk dat gemaakt is door de glaskunstenaar Annemiek Punt en geplaatst werd bij haar galerie in Ootmarsum. Het is een bijzondere plaats, een plaats waar de weggevoerde en vermoorde Joden worden herdacht. Meerdere lijnen en kleuren komen in het kunstwerk bij elkaar. Veel mensen missen verbondenheid en tegelijkertijd verlangen ze ernaar.

Samen met Annemiek maakte Marinus van den Berg een boekje onder de titel ‘Verbondenheid’. Verbondenheid (of soms het gebrek daaraan) is nogal een thema geweest tijdens de pandemie en nu weer i.v.m. de oorlog in Oekraïne.

Marinus van den Berg zal zijn gedachten over dit onderwerp met ons delen in een lezing op zondag 19 maart 2023.

Marinus van den Berg (1947) is een gezaghebbende en veelgevraagd deskundige op het gebied van rouw, omgaan met verlies en zingeving. Hij is in Twente welbekend doordat hij van 1984 tot 1999 werkzaam was als pastoraal vormingswerker voor de gezondheidszorg in het toenmalige dekenaat Almelo.
  • Waar: Protestantse kerk, Raadhuisplein 2-4 in Losser
  • Wanneer: zondag 19 maart 2023
  • Tijd: 15.00 uur (kerk open om 14.30 uur)
  • Toegang: € 6,00 (incl. een consumptie)
  • Aanmelden (vanwege de te verwachten belangstelling dringend aanbevolen) via kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl of 053 538 3152 (Wilma ten Bolscher)

 

Brief van Marinus van den Berg aan hen die willen komen:

“Het is vandaag 9 maart 2023. Volgende week zullen we weten hoe wij gestemd hebben voor de waterschappen en de provinciale staten. Enkele dagen later zal ik op zondagmiddag bij u zijn om met u stil te staan bij het thema ‘Verbondenheid’. Om me aan te sluiten bij het PKN-thema ‘Aan tafel’ zal ik een klein tafeltje van een kunstenares meebrengen en iets zeggen over de waarde en de betekenis van de tafel. 
De komende tijd zullen weer heel wat mensen aan tafel moeten om met elkaar te onderhandelen. Er zullen mensen aan tafel zitten die elkaar nog moeten leren kennen en er zullen mensen zijn die elkaar nauwelijks zien zitten en er zijn mensen die het met elkaar wel en niet zullen zien zitten. 

Ik schreef in de vroege ochtend een klein ochtendgebed. Ik had op Radio Vier het nieuws gehoord: nieuwe beschietingen in de Oekraïne, premier Rutte in Italië om met de premier daar te spreken over de mensen die met wankele boten naar Europa komen. Trouw schreef over de wenselijkheid en onwenselijkheid van het laten dalen van het grondwater, ik hoorde over bodemvergiftiging die ook de gezondheid van veel boeren bedreigt. In het weekend zullen er twee grote demonstraties zijn van twee groepen die niet zomaar aan een tafel te vinden zijn. 

Misschien kunt u mijn goede ochtendgebed…….wel begrijpen. Ik las later in de ochtend een bijdrage van Jeroen Dijsselbloem in het boek ‘De wereld dat ben jij’, samengesteld door Roek Lips. Dijsselbloem vreest een keiharde afrekencultuur en pleit voor mildheid. 'Mildheid doet het niet goed in de politiek’, schrijft hij. Ik zou zeggen in de polis, de wereld waarin we leven. Er is afname van verbondenheid en we leven steeds meer in een kleine kring, onze eigen bubbel. We leven in een eenzame wereld (titel van een boek). 

Alweer maanden geleden sprak ik met jullie af voor 19 maart 2023 en was me niet bewust dat deze zondag zo kort na de verkiezingen was. Vandaag weet ik wel wat voorspeld wordt en wat er gevreesd wordt maar misschien zitten de voorspellers er weer naast. Voor de één een hoop en voor de ander een vrees.

Verbondenheid is een mooi maar ook een lastig thema. Misschien ervaart u in uw persoonlijke leven met iemand of enkele mensen een groeiende verbondenheid die deugd doet of u ervaart juist een verlies aan verbondenheid en bent u zelfs in rouw om dat verlies? 

Ik wil zondag 19 maart graag met u om de tafel gaan zitten om naar die beide kanten te kijken en te horen hoe nauw dat luistert. Ik wil ook graag iets zeggen over het werk van Annemiek Punt dat in Ootmarsum te zien is en waar behalve veel kleur ook kwetsbaarheid en kracht is te zien. Mij geeft haar werk steeds weer licht en hoop (zie afbeelding hierboven).

Op dit moment sneeuwt het hier maar ik hoop op zachter weer. Ik zie uit naar een bijzondere middag rond verbondenheid, ode aan de eenzaamheid en mildheid en de kleurrijke diversiteit in het werk van Annemiek Punt. Ik ben benieuwd naar u die komt.
Verbondenheid... en gemis aan verbondenheid. Waarmee willen we doorgaan als we elkaar aan tafel vinden?”

Informatie:
De lezing vindt plaats op zondag 19 maart 2023 in de Protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Losser en begint om 15.00 uur. De kerk is open om 14.30 uur.
Kaartjes kosten € 6,00 incl. een consumptie en zijn te bestellen bij Wilma ten Bolscher tel. 053 538 3152 of via kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl en indien nog voorradig aan de kerk.

 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Het is goed dat we hier zijn
door
parochievicaris Willy Rekveld
Uithouden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP