Meimaand Mariamaand 2023


Waarom is mei de Mariamaand?
Helemaal precies is dat niet bekend, maar zeer waarschijnlijk heeft het met de naam van de maand te maken. Deskundigen denken dat de naam mei afgeleid is van de Griekse godin Maia. Die naam betekende oorspronkelijk ‘moeder’ en kreeg later de betekenis van ‘vroedvrouw’.

De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin om de natuur tot bloei te laten komen. Daarom noemden ze de maand waarin het voorjaar zich nadrukkelijk manifesteert Maius. In het Latijn is die naam ook verwant aan maior (groter) en maiestas (aanzien, pracht, hoog in aanzien, verheven zijn). In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei aan de Moeder van God Maria te wijden. Alle oudere betekenissen van het woord maia en mei passen perfect bij Maria, die bij veel mensen hoog in aanzien staat en als hemelse moeder vereerd wordt.

In de jaren zestig van de vorige eeuw wijdde paus Paulus VI zelfs een speciale encycliek aan de Mariamaand mei (Menso Maio = Over de maand mei). Daarin schrijft hij dat de Mariaverering nooit los gezien kan worden van haar zoon Christus: “Omdat Maria immers met recht beschouwd kan worden als de weg die ons voert tot Christus, is elke ontmoeting met haar vanzelf ook een ontmoeting met Christus.” Daarmee sluit de Mariaverering in mei ook weer nauw aan bij de Paastijd die tot Pinksteren duurt.
(Bron: RKWestland, meer informatie: Igniswebmagazine)

Meer Maria 
Maria heeft in onze parochie een bijzondere plek: niet alleen is onze parochie naar haar vernoemd, maar ook twee kerken van onze geloofsgemeenschappen: de H. Maria Geboortekerk in Losser en de O.L.V. van de H. Rozenkranskerk in Glanerbrug. Onderaan deze pagina vindt u mooie foto's van de Maria's uit onze kerken.

Lees- en doetips:
  • Heel veel achtergrondartikelen over Maria leest u in deze serie over Maria.
  • Lees hier deze boodschap van paus Franciscus over mei en Maria: Aan alle gelovigen voor de maand mei
  • De maand mei (en ook daarna uiteraard) leent zich uitstekend voor het verkennen van de vele Mariakapelletjes in Twente. Hier vindt u een overzicht met Mariakapellen en landkruisen in Twente
  • Zet u ook een Mariabeeld voor het raam? Of komt u er een tegen onderweg? Zo kunnen we allemaal op bedevaart en Maria zoeken en bezoeken, onderweg en online: u kunt uw foto plaatsen op onze Facebookgroep be-zoek Maria

1 mei: St. Jozef, Arbeider
In 1955 is door paus Pius XII de feestdag van H. Jozef Werkman/Arbeider ingesteld als tegenpool voor de Dag van de Arbeid, die door communisten en socialisten wordt gevierd, maar ook om de waardigheid en het belang van werk te benadrukken. Lees hierover deze mooie homilie van paus Franciscus: Werken en bidden in de school van de heilige Jozef.

Zo bidt u de Rozenkrans:

In de maand mei kunt u elke dinsdagavond om 19.30 uur de rozenkrans bidden in het parochiehuis aan de Walstraat van de Jacobuskerk in Enschede

Maria in Maria Vlucht
Hieronder vindt u enkele foto's van Maria in onze geloofsgemeenschappen (foto's ©Kerkfotografie ):
 
 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Geen wetenschap maar levenslessen
door
past. werker Frank de Heus
Eerst zien en dan geloven
door
parochievicaris Willy Rekveld

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP