Nieuwsbrief pastoraal team 21 september 2022

Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente 

Woensdag 21 september 2022
Printversie: Nieuwsbrief pastoraal team 21 september 2022
 

KOPIJ AANLEVEREN:
Gelieve kopij sturen aan f.deheus@rkzuidoosttwente.nl
Insturen vóór dinsdagmiddag 12.00 uur.

Agenda volwassenen


Haaksbergen: donderdag 22 + 29 september - Filmavonden met David Attenborough
Hoop is de drijvende kracht achter verandering. Zeker waar het de grote uitdagingen – zoals de energie- en klimaatcrisis - betreft. Om die hoop blijft David Attenborough zelfs op 95 jarige leeftijd vechten voor het behoud van de aarde.  Zijn documentaire ‘Breaking Boundaries’ uit 2021 is geen lichte kost, maar een must voor iedereen die deze mooie Godgegeven schepping aan het hart gaat. Wil je weten hoe het met de aarde ervoor staat en wat we kunnen en moeten doen om haar te behouden? Kom dan kijken en luisteren op donderdag 22 en 29 september. We nemen de tijd voor een korte inleiding en nabespreking met elkaar. Wees welkom! En doe mee. Want dit gaat ons allen aan. Ons en onze kinderen en kleinkinderen. 22 en 29 september 19.30 uur: Ariënshuis, Veldmaterstraat 61 Haaksbergen


Haaksbergen PKN-kerk: zondag 25 september - oecumenische viering ‘Generatie vrede’
2022 zal door de inval van Rusland in Oekraïne de geschiedenisboeken ingaan als een keerpunt in de Europese geschiedenis. Het is ook het moment dat veel mensen wakker werden geschud en een ongekende solidariteit en betrokkenheid op gang kwam. Overal in Nederland werden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ze kregen onderdak, medische en - waar mogelijk - psychische hulp, en te eten. Tegelijkertijd stapelen de crises zich op. Het is mooi, dat vreemdelingen hier zo warm ontvangen worden. Maar wat als je als een berg opkijkt tegen je studieschuld? Als je je energierekening niet meer kunt betalen? Als je nachten wakker ligt, omdat je geen toekomst meer ziet voor je boerenbedrijf? Ieder heeft zo eigen sores. Zal het ons lukken elkaar vast te houden? Dwars door alle generaties en over grenzen heen? Lukt het ons de vrede te bewerken, te behoeden en bewaren? Misschien met Gods  hulp?
We komen er voor samen in de oecumenische viering in de Protestante kerk aan de Jhr. von Heijdenstraat 4 om 10.00 uur op zondag 25 september. De cantorij ondersteunt de samenzang. Ds. Job Stein en pastor Frank de Heus gaan voor. Na de viering is er koffie.


Glanerbrug: zondag 25 september - oecumenische viering in de OLV van de H. Rozenkranskerk
Zondag 25 september is er als afsluiting van de Vredesweek om 10.30 uur een oecumenische Vredesviering in de O.L.V. van de H. Rozenkranskerk in Glanerbrug, mmv de Protestantse gemeente en het Syrisch-Orthodoxe klooster en het herenkoor van de katholieke kerk. Het wordt weer een bijzondere viering!
Aansluitend is er koffie in het parochiehuis naast de kerk. Ook kunt u ervoor kiezen om mee te doen met de Vredesfietstocht, die na de viering begint vanaf de kerk. Voor de fietstocht vragen wij u om zelf een lunchpakketje en drinken mee te nemen! Zie verder in deze nieuwsbrief.


Glanerbrug: zondag 25 september - vredesfietstocht van Glanerbrug via Duitsland naar Losser
Zondag 25 september is de laatste zondag van de Vredesweek. Deze willen we afsluiten met een mooie fietstocht na afloop van de Vredesviering in de katholieke kerk aan de Kerkstraat in Glanerbrug. Mensen die mee willen fietsen willen we vragen een lunchpakketje en drinken mee te nemen voor onderweg en evt. wat lekkers om te delen.
We vertrekken rond 11.45 uur en de fietstocht zelf duurt ongeveer één tot anderhalf uur, incl. tussenstops. De tussenstops zijn bij plekken in Nederland én Duitsland die met vrede te maken hebben. Bij elke stop is er aandacht voor het monument waar we voor staan en bij enkele zal een gedicht worden gelezen. Onderweg zal samen geluncht worden.
De vredesfietstocht eindigt bij het parkje naast de H. Maria Geboortekerk in Losser. Van daaruit kunt u op eigen gelegenheid terugfietsen naar huis.
Deze fietstocht wordt georganiseerd door Vrouwen voor Vrede Enschede


Glanerbrug: zondag 25 september – ‘Kaffee und Früchtefest’ op de Oase Gronau!
Zondag 25 september wordt er tussen 13.00 en 17.00 uur koffie en aandacht geschonken op de oecumenische Kerkentuin Oase aan de Dinkelstraße 24 in Gronau. U bent van harte welkom! Zondag 2 oktober wordt het seizoen afgesloten met een klein Früchtefest/Oogstfeest. Dan is de Oase open van 14.00 tot 17.00 uur. Er is koffie en wat lekkers en er zal verse appelsap worden geperst. Laat u dus verrassen! Voor beide zondagen geldt wel: bij regen wordt het afgelast. Dus bid voor een zonnige dag!


Zuidoost Twente: Onze eigen Facebook pagina over Laudato Si' 
Sinds een jaar heeft ons Parochieverband Zuidoost Twente een eigen facebook pagina die aandacht besteedt aan het gedachtegoed van Laudato Si' en de Scheppingsperiode. U vindt er veel informatie, duurzame tips, onze activiteiten en mooie natuurvideo's en spreuken over waarde en de schoonheid van Schepping.
Bent u actief op Facebook en gaat Gods Schepping u aan het hart, dan is deze groep misschien iets voor u: Laudato Si' Parochieverband Zuidoost Twente
Wij verwelkomen graag nieuwe leden.


Laudato Si' op onze websites
Wist u dat de websites van de parochies Jacobus de Meerdere en Maria Vlucht uitgebreide informatie hebben over Laudato Si' en de Scheppingsperiode?
Op Katholiek Enschede is er een knop Laudato Si' aangemaakt. www.katholiekenschede.nl/activiteiten/laudato-si
Daarachter vindt u niet alleen het programma van activiteiten, maar ook achtergrondinformatie met veel links naar bronnen. Ook u kunt meedoen in het zevenjarig actieprogramma van Paus Franciscus en door een eenvoudige levensstijl helpen aan de zorg voor de Schepping. Klik daarvoor in het menu op "Medescheppers gevraagd"
En dit is de kleurrijke en informatieve Laudato Si' pagina op de website van Maria Vlucht.  www.mariavlucht.nl/laudato-si
 

Agenda: kinderen


Enschede Sint Jan: zondag 25 september – 9.30 uur Klokjesviering voor kleuters
Jullie mogen zondag een eigen voorbede meenemen. Schrijf of teken iets voor iemand die je kent (die verdrietig is of hulp nodig heeft), of iets anders waar je zelf verdrietig van bent, of een doel waarvoor je hulp wilt vragen, Iets dat mensen of dieren beter maakt.... Kinderen mogen het zelf voordragen tijdens de viering (met hulp van hun ouders).
 

Afgelopen week: Volwassenen

 
Lonneker: Priesterwijding Joachim Oude Vrielink
Joachim Oude Vrielink werd zaterdag 17 september jl. in de Jacobus de Meerderekerk in Lonneker tot priester gewijd door kardinaal Eijk. Joachim werd met applaus begroet door vele parochianen, priesters en medebroeders toen hij met een koets bij het kerkplein aankwam. De kerk was prachtig versierd en zat bomvol. Er werd prachtig gezongen door het Schola Cantorum uit Amsterdam. Met deze indrukwekkende viering heten we hem van harte welkom.
Zondag 9 oktober om 10.00 uur zal Joachim voorgaan in een eucharistieviering in de Jacobuskerk in Lonneker. Van harte gefeliciteerd Joachim! Vrede en alle goeds!
Een uitgebreid verslag met foto's staat inmiddels op onze website. U vindt ze hier: www.mariavlucht.nl/fotoalbums/priesterwijding-joachim-oude-vrielink
Op de extra inzet: werk achter de schermen van koffiedames, breigroep en kosters.


Website Maria Vlucht vernieuwd!
De website van parochie Maria Vlucht, www.mariavlucht.nl, is vernieuwd! U vindt alle vertrouwde informatie nog op de gewone plekken, maar u kunt er nu gemakkelijk de QR-code voor giften en informatie over onze MijnRKK-app vinden. Ook staan de laatste nieuwsberichten nu handig op een rij aan de zijkant van de hoofdpagina. Wat ook handig is: op de activiteitenkalender staan alle activiteiten die buiten de reguliere vieringen vallen en is dus zeker de moeite waard om in de gaten te houden; op de hoofdpagina staat altijd de laatste Video van de Paus en een link naar nieuws uit de Wereldkerk en onder het tabblad Inspiratie vindt u veel interessante artikelen.
En kent u onze Facebookpagina www.facebook.com/Mariavlucht en Instagrampagina Maria Vlucht al? Deze zijn altijd actueel! Kortom, op Mariavlucht.nl vindt u het wel!
 

Afgelopen week: kinderen


Kinderen planten Laudato Si-boom bij Sint Jozef
Kinderen van de nevendienst in de Jozefkerk hebben afgelopen zondag 18 september aan het einde van de viering een Laudato-si boom geplant.
Ze willen goed omgaan met de aarde: de planten en de dieren en alle mensen.
 

Ter bezinning


Samen oogsten door Ans te Lintelo
De maishakselaars rijden af aan. De mais is of moet nog van het land. De aardappeloogst, de fruitoogst, na deze warme zomer van 2022 baart ons zorgen. Augustus is de oogstmaand. We hebben in september, in de scheppingsperiode, toch nog steeds reden om te danken voor de oogst?
Ken je ze? Die verhalen die zo mooi vertellen over hoe God aan het werk is. Hoe mensen zich verwonderen over de oogst van de zaaier.  Een mooie metafoor voor waar we in jongerenpastoraat mee bezig zijn. 
Met theatergroep ‘sTOF uit Losser ‘trekken we Bijbelse thema’s voor.’  We werken ze uit tot een hedendaagse voorstelling. Als we de voorstelling brengen, zaaien we op een groter stuk land. En vervolgens is het aan het publiek om samen te oogsten. 
M25 uit Haaksbergen zaait een gewaagd project. Samen met de leerlingen uit de hoogste groep van de basisscholen wil M25 bereiken dat heel veel goede werken worden gedaan in korte tijd.
Enerzijds om te laten ervaren hoe fijn het is om iets goeds te doen, anderzijds om de aandacht op M25 te vestigen.  Begin oktober meer hierover in Op Weg. 
Het jongerenpastoraat in Maria Vlucht gaat hoog de boom in op 1 oktober. Bij Avatarz in Deurningen lopen de jongeren samen door de boomtoppen en reiken elkaar de hand als het lastig wordt. Bij sommige stukken heb je elkaar nodig om verder te komen op je route. 
Allemaal zaailingen die hopelijk mogen uitgroeien tot een goede oogst, waar en wanneer dan ook, we moeten het samen doen! 

 
 
Maria Vlucht: Heeft u de MijnRKK-app al?
Met de gratis MijnRKK-app op uw mobiel heeft u parochienieuws én hulp onder handbereik. De MijnRKK-app is een landelijke app voor katholieke parochies, ontwikkeld door de Rooms-Katholieke Kerk Nederland. U kunt onderling contact met elkaar houden en berichten delen én het laatste nieuws lezen: zowel van RKKerk.nl als uit onze eigen parochie. De laatste nieuwsbrief wordt elke woensdag op de app geplaatst, evenals bezinningen en achtergrondinformatie. U kunt in de instellingen aangeven of u een melding wilt krijgen, zodat u een seintje krijgt wanneer een nieuw bericht is geplaatst. Onze website www.mariavlucht.nl blijft de bron van informatie voor onze locale geloofsgemeenschappen, over de sacramenten, activiteiten en andere parochiële aangelegenheden.
U kunt er verzekerd van zijn dat de app veilig is en voldoet aan alle AVG richtlijnen.
Hoe u de app kunt installeren leest u op onze website: www.mariavlucht.nl/actueel/download-de-mijnrkk-app 


Eucharistisch gebed komend weekend: Canon 2c

 
U kunt parochie Maria Vlucht financieel steunen via onderstaande QR-code of via onderstaande link:
https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=h5R1Hwm1RAiMY9QdqkMdNQ 

Kanalen vieringen online


Contact met pastoresteam:

Pastoor Paul Daggenvoorde:   p.daggenvoorde@rkzuidoosttwente.nl 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld w.rekveld@rkzuidoosttwente.nl 06 208 74 866
Pastoraal werker Carla Berbée c.berbee@rkzuidoosttwente.nl 06 412 52 558
Pastoraal werker Frank de Heus f.deheus@rkzuidoosttwente.nl 06 300 98 833
Jongerenwerker Ans te Lintelo ans.telintelo@mariavlucht.nl 06 309 58 689


Websites parochies:

 

Facebookpagina’s parochies:
Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP