Nieuwsbrief pastoraal team 30 november 2022

Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente 

Woensdag 30 november 2022
Printversie: Nieuwsbrief pastoraal team 30 november 2022
 

KOPIJ AANLEVEREN:
Gelieve kopij sturen naar f.deheus@rkzuidoosttwente.nl
Insturen vóór dinsdag.
 

Agenda volwassenen

 
Rossum: donderdag 1 december - Lezing over Advent en Kerstmis in de kunst met mgr. Woorts 
De lezing wordt gehouden op donderdag 1 december om 19.30 uur in het cultureel centrum De CoCer, Thijplein 1 in Rossum.
De toegang is gratis, reserveren is wel nodig via pastor-janssen@plechelmusparochie.nl.
Mgr. Woorts, hulpbisschop en docent christelijke iconografie, zal ons in deze voorbereidingstijd op Kerstmis een avond daarin meenemen en vele voorstellingen laten zien van Advent en Kerstmis in de kunst. Zo krijgen wellicht de beelden in onze kerststal nog meer betekenis. 
 
 
Zuidoost Twente: Komend weekend op meer plekken MOV-vieringen dankzij samenwerking
De Advent is aangebroken. Voor veel mensen een tijd van gezelligheid. Bij christenen ook een tijd voor meer aandacht voor mensen die het (een heel stuk) minder hebben. Vooral mensen in landen buiten Europa, De bisschoppelijke Adventsacties biedt een aantal projecten aan om bepaalde groepen mensen in de knel te steunen. Dat wordt mogelijk gemaakt door de verschillende MOV-groepen binnen Zuidoost Twente.
MOV staat voor: Missie, Ontwikkeling en Vrede. Dat komt tot uiting in acties, collectes, in gebed en liturgie. Deze Adventsactie staat komende weekend in veel parochiekerken binnen Zuidoost Twente in de weekendliturgie centraal. Er is een speciale liturgie samengesteld of de voorganger gebruikt teksten en gebeden die hiermee samenhangen
 De verschillende MOV-groepen van Enschede, Franciscus van Assisi, Losser, Lonneker en Glanerbrug werken sinds enkele jaren samen over onze drie parochies en stemmen de activiteiten op elkaar af. Zo heeft men samen gekozen voor hetzelfde project binnen de Adventsactie waar met name kinderen aandacht krijgen in het ziekenhuis Ana Manganaro in El Salvador. Die samenwerking gaat verder dan deze maand. Ook volgend jaar in de Vastentijd heeft men samen al lijnen uitgezet. 
Kinderen in Maria Vlucht die zich op de Eerste Communie gaan voorbereiden krijgen hier ook mee te maken. In de voorbereiding wordt hen gevraagd iets doen voor een ander, ‘Heitje voor karweitje’ heette dat vroeger. En dat geld dan sparen voor kinderen van het ziekenhuis in El Salvador. Zo worden ook de kinderen hier gevoelig voor de behoeften van leeftijdgenootjes aan de andere kant van de wereld.
Allemaal de vrucht van samenwerking! Carla Berbée


Nijverdal: zaterdag 3 december - Regiomiddag voor ouders van een overleden kind 
De Vereniging Ouders van een Overleden Kind (OOK) houdt een regiomiddag in Nijverdal met als speciale gastspreker pastor Marinus van den Berg. Iedereen die ooit een kind verloren heeft is welkom op zaterdag 3 december.
In dit bericht staat hoe u zich kunt aanmelden: www.mariavlucht.nl/actueel/regiobijeenkomst-in-nijverdal-met-marinus-van-den-berg
 
 
Enschede: woensdag 7 december - Lezing over Basilieken en Kathedralen in Nederland
In het parochiehuis aan de Walstraat in Enschede, achter de Jacobuskerk, komt woensdag 7 december de schrijver van het gelijknamige boekje, de heer Hugo Kolstee, hierover vertellen. De lezing begint om 19.30 uur. Aanmelden via pastoraatgroep.jacobuskerk@katholiekenschede.nl 
 
 
Franciscusparochie: Uw ster * in de Kerstwensenboom?
In de Mariakapel van álle locaties binnen de St. Franciscusparochie, zal weldra een dennenboom komen te staan die met uw hulp een ‘kerstwensenboom’ kan worden. 
In de kapel liggen papieren sterrren **, voorzien van een touwtje en op die papieren ** kunt u dát wat uw hart u ingeeft, opschrijven. Een balpen ligt ook in de kapel.
Wat u op uw * schrijft kan en mag van alles zijn. Op uw * kunt u een hartewens schrijven. U kunt op uw * vanzelfsprekend opschrijven waar u van droomt. Een verlangen kunt u ook op een * schrijven. De ** zijn bijvoorbeeld natuurlijk uitermate geschikt om een kerstgroet of een lichtpuntje of een spirituele gedachte of wát dan ook op te schrijven.
Het uiteindelijke resultaat is dan een prachtige boom met hopelijk ontelbaar veel ** die een warm en betrokken gevoel weergeven.
Daarom: schrijf op een * wat uw kerstwens is en hang uw * in de boom. 
De Mariakapellen zijn overdag geopend. 
 
 
Jacobusparochie: Kerstwensenboom
Ook in de Jacobusparochie in Enschede zullen Kerstwensenbomen komen te staan. Daarover volgende week meer!
 
 
Busbedevaart naar Lourdes Drie-in-Éénparochie mei 2023
U vraagt zich misschien af hoe het zit met de bedevaart naar Lourdes in 2023. 
Nou, ik kan u verzekeren dat er achter de schermen echt wel wordt gewerkt aan het realiseren van een mooie reis.
Het is nu zeker dat we vertrekken op zaterdag 29 april en dat we terugkeren op zondag 7 mei. 
Pastoor Daggenvoorde is onze geestelijke begeleider en ondergetekende zal uw bus- en hotelleidster zijn.
De heenreis doen we met de bus in twee-en-eenhalve dag en de terugreis in twee dagen.
We reizen niet helemaal zoals in 2019. Degenen van u die toen zijn mee geweest, herinneren zich vast nog wel dat we destijds op de heenreis via Amiens en Lisieux zijn gegaan. Nu gaan we via Reims, waar we de kathedraal gaan bezoeken waar alle Franse koningen zijn gekroond, naar ons hotel in de buurt van Troyes.  Die zondag bezoeken we de kathedraal van Vezelay en de derde dag gaan we naar Rocamadour en hopen dan tegen 14.00 uur in Lourdes aan te komen. Vezelay en Rocamadour zijn twee belangrijke bedevaartplaatsen voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella in Spanje.
Op de terugreis overnachten we in Nevers zodat we gelegenheid hebben Bernadette te bezoeken die daar ligt opgebaard. En in de tussenliggende dagen hopen we een mooie tijd met elkaar door te brengen in Lourdes. Wij zijn er op het moment dat ook het aartsbisdom Utrecht er op bedevaart is en we zullen daar waar het kan aansluiten bij hun vieringen.We verblijven in een drie sterren hotel in Lourdes, niet ver van de Heiligdommen verwijderd en de prijs zal rond de 950 euro bedragen, dat is inclusief volledig pension en excursie.
De komende feestdagen heeft u wellicht mooi de gelegenheid om eens uw gedachten te laten gaan over deze reis, om het te bespreken met eventuele kinderen en/of kleinkinderen. De bedevaart valt in de meivakantie, dus er hoeven geen vrije dagen te worden opgenomen. Wie weet lijkt het hun (of uw broer, zus of vriendin!) ook een mooi idee om dit met u te gaan doen. Het blijkt steeds weer een onvergetelijke ervaring te zijn.

Voor nadere informatie kunt u bellen met bus- en hotelleidster:
  • voor Enschede en Haaksbergen: Annigje Jannink-Annink, 053- 4342650
  • voor Lonneker en Losser: Hetty Eckers,053- 4333718 of  06-22268264
  • voor Glanerbrug: Annelies Severt, 053- 4359828 
  • voor Overdinkel: Ina Kuiper, 06- 30301201.
 

Agenda jongeren en kinderen

 
Enschede Sint Jan: zondag 4 december - kinderwoorddienst ‘Waar kom je vandaan?’
Het Adventsproject Levenslicht gaat over vijf bijzondere vrouwen die een belangrijke rol spelen in de afstamming van het kindje Jezus. Afgelopen zondag vertelden wij de kinderen over Bathseba en deze tweede Adventszondag gaan we het hebben over de liefdevolle band tussen Naomi en haar schoondochter Ruth. Ruth komt uit het land Moab en besluit toch met haar schoonmoeder mee te gaan naar Bethlehem. De kinderen worden van harte uitgenodigd om zondag mee te doen. De viering begint om 10.00 uur in de warme (!) parochiezaal!
 
 
Enschede Jozefkerk: Kinderwoorddiensten tijdens de Advent
Elke zondag in de Advent is er kinderwoorddienst! De viering begint om 11.00 uur.

 
Theatergroep ‘sTOF  brengt “Stille Nacht”  
Het gaat over Marieke. Marieke is een meisje van 16 jaar. Het zou je buurmeisje kunnen zijn. Tijdens een avondje stappen gaat het mis. Er is iets met haar. Veel later blijkt ze zwanger te zijn. Marieke’s toekomst ziet er ineens heel anders uit. Wat doen haar ouders? Waar is haar vriendje? Hoe reageren haar vriendinnen. Waar moet ze heen? Is er iemand die haar helpt? Hoe loopt dit af?
Deze voorstelling die ongeveer een uur duurt, is serieus van opzet, maar zit toch vol humor. Er wordt gezongen als in een musical. En wat belangrijker is, Theatergroep ‘sTOF  zet een oer-oud verhaal om, in een stuk van deze tijd. Kortom genoeg aanknopingspunten voor nabespreking en beleving van de echte kerstgedachte.
Auteur & regisseur: Michel de Wal en zangcoach: Martine Bos
 
Praktische informatie:
  • Wanneer: zaterdag 10 december 15.00 uur.  Daarna evt. ontmoeting met de spelers.
  • Waar: H. Remigiuskerk, Legtenbergerstraat 2, Weerselo.
  • Aanvang: 15.00 uur.
  • Entree: Vrije gift; Koffie/thee/frisdrank: gratis.
 

Afgelopen week

 
Glanerbrug: Vrijwilligersavond
Vrijdag 25 november jl. was er na drie jaar weer een gezellige vrijwilligersavond. De avond begon met een eucharistieviering uit dankbaarheid met parochievicaris Rekveld en prachtige zang van het herenkoor. Aansluitend werd de avond in het parochiehuis voortgezet. Er waren mooie woorden van onze voorzitter Marcel Brueker en een cadeautje voor Marije Vinke (en Feya Bakker, die helaas niet aanwezig was), die eind dit jaar afscheid zullen nemen van de pastoraatgroep. Daarna kon iedereen zich laven aan een heerlijk buffet, als dank voor de vaak lange staat van dienst van de vele vrijwilligers. Ruim vijftig vrijwilligers werden op die manier heerlijk verwend. Veel dank aan de locatieraad en pastoraatgroep!
 
 
Haaksbergen Bonifatiuskerk: Kloosterochtend bij ochtendrood
De kloosterochtend begon al goed afgelopen zondag. Bij het opgaan van de zon kleurde de hemel prachtig rood. ‘Ik zoek u reeds bij het ochtendgloren’(ps63) is dan meteen al raak bij het morgengebed. Twintig mensen hebben zich om 8.00 uur verzameld in de Bonifatiuskerk. Later op de ochtend kwamen er nog bij. De kosters hebben voor een prettige opstelling vóór in de kerk gezorgd. We zitten dicht bij elkaar. Dat voelt warm en intiem. We kijken uit op prachtige ramen, die door de opkomende zon worden aangelicht. We ontbijten samen; maken een kleine wandeling in het buitengebied ‘in het licht van de Heer’ (Jesajalezing die morgen). Tijdens de Communieviering wisselen we ervaringen uit. We zien uit naar Kerst. We horen, dat de mensenzoon komt als een dief in de nacht. Wat beleef jij daaraan? Met koffie sluiten we af. Dit is voor herhaling vatbaar. Misschien aan het begin van de veertig dagen voor Pasen? 
 
 
Losser: Pieten in Oldenhove
Onder begeleiding van Ria Mulder en Ans te Lintelo brachten tien JP - hulppieten op 24 november een bezoek aan Zorggroep St. Maarten in Losser. Alle afdelingen van Woonzorgcentrum Oldenhove werden getrakteerd op pepernoten, schuimpjes, zang, aandacht en vrolijkheid. De bewoners reageerden ontzettend blij op onze activiteit. Fijn ook, dat we een aantal ‘ervaren pieten’ bij ons hadden. Het was een overweldigende ervaring voor vooral de jonge pieten.
 
 
Losser: Kleurplaten Sint Maarten – En wie is de winnaar?
St. Maarten nam een grote stapel prachtige kleurplaten in ontvangst toen hij op de Losserse scholen was. Op de foto de winnende kleurplaten. Milan Donker, één van de zeven winnaars neemt de prijs in ontvangst uit handen van Dhr. Benno Schoppink van de Martini Kerlkes. Allemaal van harte gefeliciteerd!


Zuidoost Twente Vormsel: Al kwarttettend iets leren over sacramenten, heilige getallen, symbolen, dieren en wat al niet meer …
Na de speeddate met vrijwilligers volgde nu een bijeenkomst, waarin we met elkaar de strijd aangingen om zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen. Al spelend komen tal van kerkelijke begrippen voorbij, die voor de jongeren uit een vreemde wereld komen. Maar ze zijn wel belangrijk om te leren begrijpen, als je mee wilt doen in de kerk. Hopelijk onthouden ze er iets van of is op z’n minst iets van nieuwsgierigheid gewekt. Fijn, dat er altijd ouders bij zijn, die mee willen helpen. We lopen daarbij soms wat op de traditie vooruit. Zie de afbeelding rechts.
 
 
Zuidoost Twente: Kinderen Eerste heilige Communie van start met Advent
Door heel Zuidoost Twente heen is afgelopen zaterdag met de kinderen, die hun Eerste Communie willen gaan doen, een start gemaakt. Ouders waren erbij. In Enschede deden we dat met een prachtige poort, de afgelopen maanden beschilderd door Nanna de Hullu. Daar zijn we erg blij mee. Voor schilders op andere lokaties houden we ons aanbevolen! In Losser werken we met drie groepen en kreeg iedereen materiaal om een Adventskrans mee te maken mee naar huis. Elders – waar dat mogelijk was - deden we het op locatie. Het geeft veel rommel, maar ook saamhorigheid. Kinderen kregen het verhaal te horen van de ontmoeting tussen Maria en Elisabeth. Beiden op wonderlijke wijze in verwachting. De één te jong. De ander te oud. Maar toch! Kinderen vertelden waar zij in deze Adventstijd naar uitzien. Dit alles met dank aan de inzet van vele vrijwilligers!
Voor wie interesse heeft… Op de website van Maria Vlucht vindt u leuke foto's van de enthousiaste kinderen: www.mariavlucht.nl/fotoalbums/eerste-communicantjes-vieren-advent
 
 
Haaksbergen Pancratiuskerk: Jubilarissen gevierd!
Op zondagmorgen 27 november heeft Marjan Lentink, voorzitter van het St. Pancratius dames- en herenkoor enkele koorleden gehuldigd. In haar toespraak pluimde ze eerst het hele koor. Voor de trouw waarmee de leden naar de repetities komen. Voor de warme familiaire sfeer onderling, en voor de wijze waarop het koor na twee Corona-jaren weer op muzikale kracht wist te komen. Nota bene zonder een organist. Dirigent Ton ten Hagen bespeelt zelf het orgel. Daarna huldigde ze de jubilarissen van dit jaar 
Trees Poodt 60 jaar koorzanger waarvan 49 jaar bij het Pancratiuskoor. Harrie van ’t Erve, Ook 60 jaar koorzanger waarvan 46 jaar bij het Pancratiuskoor. Henk Noordink, 40 jaar koorzanger.Thea Zuthof, 55 jaar bij het Pancratiuskoor, Jopie Barink,40 jaar Pancratiuskoorlid, en Rieky van der Kuil, 40 jaar lid.
De locatieraad zette de jubilarissen in de bloemen. Er was dank voor samenwerking met bestuur en pastores. En ook klonk de uitnodiging aan wie zingen kan het koor te komen versterken en wie een organist kent het bestuur ervan in kennis te stellen. Er was ook applaus voor dirigent én ad interim organist Ton ten Hagen.
 
 
Enschede de Roef: Vieren in een bomvol zaaltje
We missen mensen vanwege overlijden. Maar er komen toch ook steeds weer nieuwe mensen bij. De oude Ariëns-gemeenschap is er nog. Elke donderdagmorgen om 9.30 uur in de Roef. Afgelopen week paste het maar weer net. Vaak gaan parochianen voor. Soms pastores. We delen communie, verhalen, koffie… Verjaardagen worden niet vergeten.
Heb je belangstelling? Van harte welkom!
 
 
Enschede Zuid: Bloemetje van de week
De bloemen van afgelopen week gingen naar mevr. Gerrie Korten, Buurserbrink
 

Ter bezinning

 
Inspiratie: Advent en Kerstmis
Dit weekend is de eerste Advent begonnen. Op onze inspiratiepagina vindt u heel veel informatie over de vier zondagen én leuke links naar activiteiten in de regio. Maar ook meer achtergronden, zoals een leesplan, een retraite en foto's van mooie kerststallen in Maria Vlucht.
U leest er alles over op www.mariavlucht.nl/advent-en-kerstmis.
 
 
WhatsApp-tekst ter bezinning in de Advent
Ook de komende Advent bieden we weer een app-groep aan om toe te leven naar Kerstmis. Als jij je hiervoor opgeeft, krijg je gedurende de Advent op zon- en woensdagen ‘s morgens voor 9.00 uur een appje. Dit keer hebben we gekozen voor negen Bijbelteksten die gelezen worden in de ‘Lessons and Carols’ uit de Anglicaanse traditie. Daarbij telkens een korte meditatie van één van de pastores of parochianen. Wij – het pastoraal team en medeparochianen – hopen je op deze manier iets van onze inspiratie voor deze tijd mee te geven. Na Kerstmis wordt de Whatsapp-groep opgeheven.
Doe je mee en wil je in de Adventstijd onze Appjes ontvangen, geef dan je voor- en achternaam en je 06-nummer per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.
 
 
Adventskalender door Ans te Lintelo
Mijn kleinkinderen kregen er één in hun schoentje. Ook wel een kleurboek hoor, maar toch ook een adventskalender. De oudste twee van 6 leren hoelang het nog duurt voor het Kerstfeest is. Elke dag een vakje open maken en één verrassing vinden stelt de kinderen op de proef. Pas alle vakjes open zijn gemaakt, na 24 dagen, is het Kerst. Dan wordt Jezus geboren. Ik kan niet wachten om er over te vertellen. 
Ikzelf heb een dagkalender op mijn bureau. Ik krijg elke dag een nieuwe spreuk of een spitse gedachte. Dat doet me wat, zeker in de Advent. Ik geniet enorm van deze maanden. St. Maarten, mijn verjaardag, Sinterklaas en Kerstmis. Ik gedenk mijn moeder en schoonmoeder, die beide in december zijn overleden. Dankbaar voor wat zij betekent hebben, word ik stil en ga ik weer door.
De adventsperiode staat voor verlangen en uitzien naar de komst van iets moois. En wat hebben we dat perspectief hard nodig! Veel mensen leven in onzekerheid en armoede. De cijfers zijn schrikbarend: in Losser leven ruim 450 jongeren tussen 13 -18 jaar in armoede. In andere plaatsen zal het niet anders zijn. Voedselbanken maken weer meer pakketten. Tegelijkertijd zie ik ook in deze maanden acties ontstaan om nabijheid en verbinding te brengen. Ik roep iedereen die dat kan op om iets voor een ander te doen. Het werkt ook voor jou! Iedereen, maar vooral jonge mensen, wens ik perspectief toe. Iets om naar toe te leven, iets om voor ‘te knokken’.
Vrede en alle goeds!


Maria Vlucht: Heeft u de MijnRKK-app al?
Met de gratis MijnRKK-app op uw mobiel heeft u parochienieuws én hulp onder handbereik. De MijnRKK-app is een landelijke app voor katholieke parochies, ontwikkeld door de Rooms-Katholieke Kerk Nederland. U kunt onderling contact met elkaar houden en berichten delen én het laatste nieuws lezen: zowel van RKKerk.nl als uit onze eigen parochie. De laatste nieuwsbrief wordt elke woensdag op de app geplaatst, evenals bezinningen en achtergrondinformatie. U kunt in de instellingen aangeven of u een melding wilt krijgen, zodat u een seintje krijgt wanneer een nieuw bericht is geplaatst. Onze website www.mariavlucht.nl blijft de bron van informatie voor onze locale geloofsgemeenschappen, over de sacramenten, activiteiten en andere parochiële aangelegenheden.
U kunt er verzekerd van zijn dat de app veilig is en voldoet aan alle AVG richtlijnen.
Hoe u de app kunt installeren leest u op onze website: www.mariavlucht.nl/actueel/download-de-mijnrkk-app 

 
U kunt parochie Maria Vlucht financieel steunen via onderstaande QR-code of via onderstaande link:
https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=h5R1Hwm1RAiMY9QdqkMdNQ 
 

Kanalen vieringen online (Nota bene: niet in alle kerken is er elke viering een uitzending):
Gebeden wordt komend weekend prefatie 1 van de advent en canon 12C.


Contact met pastoresteam:

Pastoor Paul Daggenvoorde:   p.daggenvoorde@rkzuidoosttwente.nl 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld w.rekveld@rkzuidoosttwente.nl 06 208 74 866
Pastoraal werker Carla Berbée c.berbee@rkzuidoosttwente.nl 06 412 52 558
Pastoraal werker Frank de Heus f.deheus@rkzuidoosttwente.nl 06 300 98 833
Jongerenwerker Ans te Lintelo ans.telintelo@mariavlucht.nl 06 309 58 689


Websites parochies:

 

Facebookpagina’s parochies:

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Bidden voor vrijwilligers
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Verheugt u en juicht
door
parochievicaris Willy Rekveld

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP