Nieuwsbrief Zuidoost Twente 17 mei 2023

Nieuwsbrief Zuidoost Twente 

Woensdag 17 mei 2023
Printversie: Nieuwsbrief Zuidoost Twente 17 mei 2023
 
KOPIJ AANLEVEREN:
Kopij (max. 200 woorden) vóór dinsdag insturen naar f.deheus@rkzuidoosttwente.nl
 

Agenda parochie Maria Vlucht

 
Losser: donderdag 18 mei - Dauwtrappen en oecumenische Dauwtrappersviering
Op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei, kunt u weer meedoen met de Dauwtrapperswandeling vanuit de Brilmansdennen in Losser en aansluitend meevieren met de oecumenische Dauwtrappersviering in het openluchttheater aldaar. De wandeling begint om 7.00 uur, de viering om 9.00 uur.
U leest er meer over op onze website: www.mariavlucht.nl/actueel/dauwtrappen-en-dauwtrappersviering-losser 
 
 
Losser: dinsdag 23 mei - Filmavond "The Letter"
Van 21 t/m 28 mei is het de internationale Laudato Sí-week, waarin de gelijknamige encycliek van paus Franciscus centraal staat. In het kader daarvan vertoont de werkgroep Laudato Sí de film The Letter: mensen uit Senegal, de Amazone, India en Hawai'i vertellen over hun visie en oplossingen voor de armen, de inheemse bevolking, de jeugd en de natuur en gaan in gesprek met paus Franciscus zelf. U bent welkom om mee te kijken en er samen over te praten op dinsdag 23 mei om 19.30 uur in het parochiecentrum van de H. Maria Geboortekerk in Losser.
Kijk ook eens op onze inspiratiepagina Laudato Sí!
 
 
Geef je op voor het Kinder- of Tienerkamp deze zomer!
Deze zomer van 12 t/m 17 augustus wordt er weer een Kinderkamp én een Tienerkamp in Haarle georganiseerd door Jong Aartsbisdom. Een superleuke manier om leeftijdgenoten te leren kennen en samen een week vol sport, spel en verdieping te beleven.
Lees gauw hoe je mee kunt doen en je op kunt geven: www.mariavlucht.nl/actueel/kinderkamp-en-tienerkamp-2023
 

Agenda Jacobusparochie – Enschede

 
Jacobuskerk: Meimaand Mariamaand
Het is weer mei, de maand die is toegewijd aan de maagd Maria. Op onze website leest u achtergronden, tips voor kapelletjes, foto's van Maria in onze parochie en hoe u de rozenkrans kunt bidden. De rozenkrans kunt u deze maand elke dinsdag om 19.30 uur bidden in het parochiehuis aan de Walstraat achter de Jacobuskerk in Enschede.
U leest het op: https://www.mariavlucht.nl/actueel/meimaand-mariamaand-2023 
 
 
Enschede Abraham Ledeboerpark: zaterdag 27 mei – wandeltocht Laudato Si’
Kent u één van de prachtigste parken van Europa al? En weet u dat dit park  in ons mooie Twente ligt?  Daarom nodigt de werkgroep Laudato Si’ u uit voor een middag heerlijk vertoeven in het groen. Om te leren, om te verstillen, om te genieten van de Schepping.
  • 13.00 - 14.00 uur: Tocht langs de bijzondere bomen in het Abraham Ledeboerpark o.l.v. Maarten Windemüller (n.t.b.) en Rietie Kenter.
  • ca 14.15 - 15.00 uur: Ontvangst met koffie en thee in de Lammerinkswönne. Twee vrijwilligers van de Stichting Wageler vertellen iets over de geschiedenis.
  • ca 15.15 uur: Bezoek aan de Heemtuin in het park o.l.v. Hanneke van Dorp van het IVN
  • Verzamelen vanaf 12.45 bij het startpunt van de tocht, de ingang van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Daar is een parkeergelegenheid, ook voor fietsen. Komt u met het OV dan stoppen de bussen 1 en 9 (van Centraal Station Enschede naar Hengelo en terug) pal voor de ingang.
In verband met maximaal aantal deelnemers is opgave vereist. Dat kan bij de werkgroep Laudato Si’: 06 365 89 469.
Zie ook: www.mariavlucht.nl/actueel/excursie-ledeboerpark-enschede

 
Enschede: maandag 29 mei - Kerken open op tweede Pinksterdag
De St. Jozefkerk en de St. Jankerk nemen deel aan de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag 29 mei a.s..
De St. Jozefkerk is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de St. Jankerk van 12.00 tot 16.00 uur.
 
 
Enschede Jacobuskerk: zaterdag 10 juni – bedevaart Eggerode
We reizen met eigen vervoer. We vertrekken rond 8.15 uur vanaf parkeerplaats Jacobuskerk en verwachten rond 16.00 uur weer in Enschede te zijn. Aan de bedevaart zelf zijn geen kosten verbonden, de kosten voor de maaltijd bij hotel Winter bedragen Euro 26,- per persoon. Dit dient vooraf te worden voldaan. Aanmelden kan via mail bij m.g.franke1@kpnmail.nl.  Vermeld hierbij het aantal personen, of u eigen vervoer heeft en ook of u ruimte heeft om anderen mee te nemen.

 
Gezocht: vrijwilligers bij vieringen op de Cromhoff
Sinds jaar en dag komen bewoners van de Cromhoff op de eerste, derde en soms vijfde donderdag van de maand om 16:00 bijeen om te vieren. Op de eerste en de vijfde donderdag van de maand vindt een RK viering plaats en op de derde een Protestantse.
Met hulp van vrijwilligers kunnen ook degenen die niet mobiel zijn naar de kerkdiensten komen. Om dit mogelijk te blijven maken zijn we op zoek naar enkele nieuwe mensen, met name om te helpen bij de RK vieringen. We zoeken mensen die bewoners willen en kunnen begeleiden. Hiervoor is een redelijk goede conditie van belang omdat er onder meer enkele meubels verschoven en rolstoelen geduwd moeten worden. De vrijwilligers arriveren tegen 15.30. Na afloop van de viering, zo rond 17:00, en nadat de mensen zijn begeleid naar hun woongroep kan er samen koffie gedronken en nagepraat worden.
Denkt u dat dit werk als vrijwilliger misschien iets voor u is? Neemt u dan contact op met Jovan Bilbija, geestelijk verzorger bij Livio: j.bilbija@livio.nl.
 
 

Agenda Franciscusparochie – Boekelo, Buurse, Haaksbergen

 
Haaksbergen: donderdag 18 mei - Dauwtrappersmis op Hemelvaart
Dit jaar is er voor de 28e keer op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023 om 08.00 uur ’s morgens, een Dauwtrappersmis op Bon Boys complex ‘de Greune’. Voorganger in deze Eucharistieviering is pastoor Paul Daggenvoorde. Het Franciscuskoor zal haar medewerking verlenen. 
 
 
KINDEREN Franciscusparochie: vrijdag 19 mei - Workshop ‘Graffiti spuiten’ bij de Franciscusbende
Inmiddels is de workshop volgeboekt. Wie zich nu nog opgeeft, komt op de reservelijst en wordt benaderd, als er afmeldingen komen. Als er veel kinderen op de reservelijst komen staan, overwegen we de workshop in het najaar nog een keer aan te bieden.
Plaatsing op reservelijst kan via: franciscusbende@franciscusparochie.nl .
 
 
Haaksbergen Bekkevosweg: zondag 28 mei - Mariaviering bij de kapel 
In de meimaand, Mariamaand, wordt er traditiegetrouw een Mariaviering gehouden bij de Mariakapel aan de Bekkevosweg in Haaksbergen. Vanaf nu is dat steeds op de laatste zondag van mei, ’s middags om 15.00 uur. Dit jaar is dat de 1e Pinksterdag. Ook dit keer gaan de Buurvrouwen van Maria weer voor in deze viering. Iedereen is hierbij van harte welkom en de toegang is gratis. Bij slecht weer kan de Mariaviering helaas niet doorgaan.
Na afloop is er gelegenheid om gezellig na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee dat u wordt aangeboden door de St. Franciscusparochie.

 
Kom eens tot rust in een klooster! Voor 55-minners.
Inmiddels is het weekend volgeboekt. Wie zich nu nog opgeeft, komt op de reservelijst en wordt benaderd, als er afmeldingen komen.
We zijn te gast bij de franciscanen in Megen (Noord Brabant). Dit keer zoomen we in op ‘Franciscaans leiderschap’. Iedereen geeft leiding, als niet aan je kinderen, dan op je werk of elders. Of je aanvaardt leiding. Hoe doe je dat? Wat kun je hierin van Franciscus leren? Het franciscaans gedachtegoed vormt een bron van inspiratie voor wie leidinggeeft en leiding ontvangt.
Begeleiders: Frank de Heus en Frank Beuger. Data: vrijdagmiddag 23 tot en met zondagmiddag 25 juni.
Kosten: De broeders vragen een dagvergoeding van € 40,--. Het weekend geldt als twee dagen.
Opgave: pastor Frank de Heus: f.deheus@rkzuidoosttwente.nl of 06 300 988 33.
 
 

Zuidoost Twente - Terugblik op de afgelopen week

 
Enschede Jacobuskerk: Herdenkingsconcert vuurwerkramp op trappen Jacobuskerk
Op zaterdag 13 mei werd op de Oude Markt, op de trappen van de Jacobuskerk een herdenkingsconcert gehouden. 23 jaar geleden, ook op een zaterdagmiddag, was de vuurwerkramp in Enschede: 
Landelijke ‘Dankjewel’-dag voor misdienaars en acolieten in Kevelaer op 13 mei
 
“Is er iets bijzonders te doen vandaag?” Bezoekers in Kevelaer staan deze zaterdag vol verbazing te kijken naar de lange, lange stoet van voornamelijk jonge mensen, die in liturgische kleding twee aan twee in processie op weg gaat van het Forum Pax Christi naar de basiliek van Kevelaer. Klokken luiden, de grote toegangsdeur wijd open, aan de voet van de trappen ontvangst door de gastheren: priesters, diakens, deken en bisschoppen.
Voor heel het verslag met foto’s klik hier: Landelijke “Dankjewel” dag voor misdienaars en acolieten in Kevelaer op 13 mei
 
 
Eerste Eerste heilige Communie gevierd in de Jozefkerk in Enschede … Andere vieringen volgen …
Afgelopen zondag, 14 mei, was het weer zover. De eerste viering van de Eerste heilige Communie in Zuidoost Twente in een reeks van vijf. Hier zie je kinderen uit Enschede Noord oefenen voor het grote feest. Nanna de Hullu was er zondag ook bij. Zij heeft de poort prachtig beschilderd met verhalen en symbolieken uit het project van de Eerste heilige Communie.
Komende zondag volgt de Eerste Communie in de Sint Jan (10.00 uur), 4 juni in de Pancratiuskerk in Haaksbergen (10.00 uur) en op zondag 11 juni om 9.30 en 11.30 uur in de Maria Geboortekerk in Losser.
 
 
Maria Vlucht: De doopvoorbereiding inspireert …
In heel parochie Maria Vlucht zijn in 2022 36 kinderen gedoopt. De voorbereiding gebeurt in twee gesprekken. Daarbij spelen de 3 doopwerkgroepen een mooie rol om ouders wegwijs te maken. Dinsdag 10 mei hadden we ons jaarlijkse evaluatie. En daar mag  een foto bij. De dames vinden het nog steeds inspirerend!
 
 
Haaksbergen Bonifatiuskerk: ‘Gij zijt Petrus en op deze rots zal ik mijn Kerk bouwen.’
Zal de baldadige jeugd deze tekst vannacht voor ogen hebben gehad?
 
 
Enschede Zuid: Bloemetje van de week
De bloemen gaan deze week naar Dhr. Kronenberg Gareelhoek. En één beterschap kaart is gegaan naar de dirigent van Come Back Dhr. Benno Kloppers in Losser.
 

Ter inspiratie

 
Inspiratiepagina Hemelvaart en Pinksteren
Het is donderdag weer Hemelvaart en straks Pinksteren. Maar wat vieren we dan eigenlijk? 
Hemelvaart is méér dan vroeg uit de veren en wandelen en Pinksteren is het feest van de Heilige Geest!
Op onze speciale inspiratiepagina https://www.mariavlucht.nl/hemelvaart-en-pinksteren vindt u heel veel achtergronden, tips en leuke weetjes over deze toch vrij onbekende feesten. 
 
 
Zegt u het eens door Paul Daggenvoorde, pastoor
In die tijd sloeg Jezus zijn ogen ten hemel en bad (Joh. 17,1)
 
Jezus bidt. Horen we zondag. Hij was er goed in. Bidden is niet makkelijk. Ga de moeite maar na waarmee wij zaken, wensen en gevoelens bij elkaar aan de orde stellen. Jezelf en je situatie echt te kennen geven is moeilijk. We spreken liever algemeen en oppervlakkig.
Terwijl het erop aankomt zaken klein en precies te houden. Dan kom je verder. Ook, en vooral, als het je pijn doet. In contact met God ook. Maar God praat niet duidelijk terug.
Bidden is een combinatie van intens kijken en luisteren naar jezelf en naar jouw situatie. En alert blijven op tekenen van God, vanuit het kinderlijk vertrouwen dat God alles meemaakt, hoort en ziet, en snapt. En dat God hoe dan ook, vaak via andere mensen, zal voorzien in wat nodig is.
Jezus had dat geloof. Hij kent en herkent God, intiem zelfs. Hij spreekt God aan als pappie. Wij mogen onze Vader zeggen.
In Lourdes bleek bidden makkelijker. Iedereen komt er om iets te vragen vanuit groot vertrouwen dat God op voorspraak van Maria wil helpen. Graag precies van ons hoort waarmee zoal. Daar zit t m in. Dat je zegt hoe 't is en wat je wilt. Er waren veel tranen. Uitstroom van gedragen last en zorg. Uitdrukking ook van onmacht. Er was ook opluchting. Eindelijk uitgesproken.
Hoe beantwoordt u voortaan de oproep: Laat ons bidden?

 
U kunt parochie Maria Vlucht financieel steunen via onderstaande QR-code of via onderstaande link:
https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=h5R1Hwm1RAiMY9QdqkMdNQ 
 

Kanalen vieringen online (Nota bene: niet in alle kerken is er elke viering een uitzending):
Gebeden wordt komend weekend: Prefatie 1 van Hemelvaart en Canon 5 / Prefatie 2 van Hemelvaart en Canon 2B

 


Contact met pastoresteam:

Pastoor Paul Daggenvoorde:   p.daggenvoorde@rkzuidoosttwente.nl 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld w.rekveld@rkzuidoosttwente.nl 06 208 74 866
Pastoraal werker Carla Berbée c.berbee@rkzuidoosttwente.nl 06 412 52 558
Pastoraal werker Frank de Heus f.deheus@rkzuidoosttwente.nl 06 300 98 833
Jongerenwerker Ans te Lintelo ans.telintelo@mariavlucht.nl 06 309 58 689


Websites parochies:

 

Facebookpagina’s parochies:

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Geen wetenschap maar levenslessen
door
past. werker Frank de Heus
Eerst zien en dan geloven
door
parochievicaris Willy Rekveld

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP