Periode van de Schepping

Paus Franciscus heeft op zondag 24 mei 2020 een Bijzonder Laudato Si'-jaar afgekondigd, precies 5 jaar nadat hij zijn handtekening zette onder de gelijknamige encycliek. 
De viering van het Laudato Si'-jaar gaat gepaard met allerlei initiatieven. Een daarvan is de Periode van de Schepping, van 1 september tot en met 4 oktober 2020. Voor een internationaal overzicht van alle geplande activiteiten wereldwijd klikt u op: programma Laudato Sí Anniversary 
Ook in Nederland zijn er initiatieven, zie daarvoor de website laudato-si.nl


Wereldgebedsdag voor de Schepping
Dinsdag 1 september start deze periode met de Wereldgebedsdag voor de Schepping. De Wereldgebedsdag voor de Schepping is een moment waarop de kerk ons vraagt het wonder te overwegen van de schepping en na te denken over hoe wij de schepping zo goed mogelijk kunnen ‘beheren en bewaren’ (denk aan Genesis 2,15: God, de HEER, bracht de mens dus in de tuin van Eden, om die te bewerken en erover te waken). 
Met deze dag sluit de katholieke kerk aan bij de ‘Dag van gebed voor het milieu’ uit de orthodoxe kerk, die ook op 1 september wordt gevierd en bij de periode van de schepping (1 september tot en met 4 oktober), waartoe de Wereldraad van Kerken al in 1997 opriep.

Periode van de Schepping
In deze periode wordt in de kerken extra aandacht gevraagd voor de zorg voor de Schepping. 
Een oproep voor iedereen is om in deze periode een fruitboom te planten. Een vrucht- of fruitboom symboliseert mooi de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren voordat hij vrucht draagt.  Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van bepaalde inspanningen.

Laudato Sí 
De aandacht voor de Schepping staat centraal in de encycliek Laudato Sí van paus Franciscus, die in 2015 verscheen. U leest (bijna) alles over deze encycliek op onze speciale inspiratiepagina Laudato Sí (klik op de link).
Inmiddels heeft het Vaticaan ook een nieuw document over ecologie gepubliceerd waarin gezinnen en het onderwijs worden opgeroepen om jongeren ecologische wijsheid bij te brengen. Dat moet helpen beseffen dat de ecologische en sociale problemen van de wereld erg nauw met elkaar verbonden zijn. Er wordt vooral gepleit voor de ontwikkeling van een nieuw relatiemodel, dat verder gaat dan individualisme en gebaseerd is op solidariteit, verantwoordelijkheid en zorg. Het document is nog niet vertaald in het Nederlands. Een korte samenvatting leest u hier: Vaticaan publiceert nieuw document over ecologie


Ideeën
Ideeën voor vieringen tijdens de Periode van de Schepping vindt u hier: Aanbod voor liturgie, bezinning, gesprek en actie


Video van de Paus: Respect voor de natuurlijke hulpbronnen van de planeet
“We moeten ervan overtuigd raken dat het vertragen van een bepaalde productie- en consumptiesnelheid kan leiden tot een andere manier van vooruitgang en ontwikkeling.” Paus Franciscus deelt met ons zijn bezorgdheid over het feit dat het onmogelijk is om het huidige consumptieniveau in de meest ontwikkelde landen te handhaven ten koste van de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van de rest van de planeet. We moeten afzien van de gewoonte om zomaar weg te gooien en een einde maken aan de handelsonevenwichten die zoveel negatieve gevolgen hebben voor de ecologie.

“We ontrukken de natuurlijke rijkdommen aan de aarde. We persen de planeet uit als een sinaasappel. 
Landen en bedrijven in het Noorden hebben zich verrijkt door te profiteren van de natuurlijke rijkdommen van het Zuiden. Hierdoor is een “ecologische schuld” ontstaan. Wie gaat die schuld betalen? 
Bovendien, multinationals vergroten de “ecologische schuld” wanneer zij buiten hun land doen wat ze in hun eigen land niet mogen doen. Aanstootgevend. 
Vandaag, niet morgen, vandaag dus, moeten we op een verantwoordelijke manier zorg dragen voor de schepping. 
Laten we bidden dat de natuurlijke rijkdom van de planeet niet wordt geplunderd, maar eerlijk en respectvol wordt gedeeld. 
Nee tegen plunderen, ja tegen delen!”

Wil je achtergronden, meer video's en andere gebedsintenties van de Paus zien, kijk op www.devideovandepaus.org
  

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Offer
door
past. werker Frank de Heus
Gunnen
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP