Stabat Mater van Pergolesi in Losser


Op zondagmiddag 31 maart om 15.00 uur wordt in de Protestantse kerk in Losser (Raadhuisplein 2) het Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd. Het Stabat Mater is een beschrijving van het lijden van Maria. Het oorspronkelijke gedicht, in middeleeuws Latijn geschreven, is waarschijnlijk van de hand van een Franciscaner monnik. Oorspronkelijk was het bedoeld voor persoonlijke meditatie. Uiteindelijk werd het onderdeel van de Rooms-katholieke liturgie.

Door de eeuwen heen hebben talloze componisten deze tekst op muziek gezet. De versie van Pergolesi is veruit de beroemdste. Pergolesi (1710 – 1736) koos voor een eenvoudige bezetting: slechts twee solostemmen, twee violen, een altviool en continuo. Juist daardoor raakt de muziek bij de toehoorder diepe universele gevoelens. Het stuk is van een ongeëvenaarde grootsheid, die juist in de Lijdenstijd oproept tot contemplatie.

De sopraan Ilse van Griensven en de mezzosopraan Marion Röber voeren dit werk uit samen met de nog jonge musici Dora Raykova en Mathis Raykov, op viool en cello. Zij worden daarbij ondersteund door de professionele musici Suzanne Broekhuijsen (viool) en Liga Vilmane (kistorgel). Liga Vilmane is organist en klavecinist.

Voorafgaand aan de uitvoering van het ‘Stabat Mater’ zullen nog twee andere korte stukken worden uitgevoerd.

Praktische informatie
De commissie Bezinning & Inspiratie van de protestantse gemeenten Losser en Glanerbrug, die dit concert organiseert, verwacht veel belangstelling en het aantal plaatsen is beperkt. Daarom wordt dringend geadviseerd nu al kaarten te reserveren: verkrijgbaar bij Wilma ten Bolscher (053 538 3152 of kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl).

Kaartjes kosten € 10,00 (incl. een consumptie).

 
 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Hoe dan?
door
past. werkster Margot Dijkman
Zalig Pasen!
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP