Werelddag voor de Armen

In zijn afsluitend schrijven voor het Heilig Jaar van de Barmhartigheid heeft Paus Franciscus in 2016 de Werelddag voor de Armen ingesteld. Hij heeft bepaald dat deze dag gehouden zal worden op de 33e Zondag door het Jaar, dus de één na laatste zondag van het kerkelijk jaar als voorbereiding op het feest van Christus, Koning van het Heelal:
 
'In het kader van het Jubeljaar van de sociaal uitgesloten personen, en terwijl in alle kathedralen en heiligdommen ter wereld de Deuren van de barmhartigheid gesloten werden, wilde ik als laatste tastbaar teken van dit Buitengewoon Heilig Jaar stellen dat we in heel de Kerk, op de drieëndertigste zondag door het jaar de Dag van de armen zouden vieren. Het zal de hoogst waardige voorbereiding vormen op de viering van het feest van Christus, Koning van het Heelal: de koning die zich identificeerde met de kleinen en de armen, en die ons zal beoordelen op onze werken van barmhartigheid. Het zal een dag zijn die onze gemeenschappen, en iedere gedoopte zal helpen nadenken over de manier waarop armoede centraal staat in het Evangelie en over het feit dat zolang Lazarus aan de deur van onze huizen ligt, er nooit gerechtigheid en sociale vrede kan zijn.'
 
De Werelddag voor de Armen werd voor het eerst gehouden op zondag 19 november 2017.
Tijdens de Landelijke Ariënsherdenking op zondag 18 november 2018 in de Jacobuskerk aan de Oude Markt in Enschede (aanvang 11.00 uur) zal er ook aandacht worden geschonken aan deze dag.
 
Naar een cultuur van ontmoeting
De paus wil met de speciale dag Jezus' voorkeur voor de armen steeds beter laten blijken. Het moet een dag zijn, waarop de gelovigen reageren op de wegwerpcultuur en de cultuur van verspilling door zich de cultuur van de ontmoeting eigen te maken. Tevens moet deze dag bewerken dat iedereen, ook mensen buiten de Kerk, zich openstelt voor het samen delen met de armen in iedere vorm van solidariteit, als een concreet teken van broederschap.
 
Oproep om je in te zetten voor de armen
De paus zou willen dat alle christenen in de week die vooraf gaat aan de Werelddag van de armen zich ervoor inzetten om momenten van ontmoeting, vriendschap, en solidariteit met de armen te scheppen en concrete hulp voor de armen in gang zetten. 
 
Boodschap paus Franciscus voor Werelddag voor de Armen
De paus heeft een speciale boodschap voor deze dag geschreven: Boodschap Tweede Werelddag van de Armen: roepen, antwoorden, bevrijden
Lees meer boodschappen van de paus op onze inspiratiepagina Nieuws uit de Wereldkerk
 
Deze kerkelijke Werelddag voor de Armen bestaat overigens náást de seculiere Internationale Dag tegen de armoede op 17 oktober ieder jaar, die in 1992 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is uitgeroepen.
 
Websites over armoedebestrijding
 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Bidden voor vrijwilligers
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Verheugt u en juicht
door
parochievicaris Willy Rekveld

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP