Advent: tussen chaos en toekomst


Advent: tussen chaos en toekomst

Soms lijkt deze wereld een grote chaos. Denken we alleen al aan het strijdtoneel in Oost-Oekraine, en alle bommen die worden gegooid in Syrië en Irak. Ook de uitbraak van het ebola-virus en recente terreurdaden in Canada geven je de indruk, dat het met deze wereld nu bepaald niet de goede kant opgaat. Dichterbij vrezen mensen het ergste, nu met ingang van het nieuwe jaar vanwege bezuinigingen allerlei voorzieningen gaan wegvallen, die voorheen vanzelfsprekend waren. Alle onrust in de wereld en narigheid die ons overkomt, maakt ons onrustig, en doet ons ook pijn en veel verdriet. Dit moeten we niet onderschatten, en ook niet doen alsof er niets aan de hand is. Juist in deze tijd van het jaar spreken we wel eens over ‘donkere dagen’; en deze duisternis zo in de tijd voor Kerst voelen we ook. Toch valt het me ook op, hoeveel lichtjes er ontstoken worden. Als ik dit schrijf, moet Allerzielen nog komen. Bij het kruisje of aan het graf van onze dierbaren steken we een kaarsje op, omdat we aan hen willen blijven denken. Op 11 november is het behalve het begin van het carnavalsseizoen ook Sint Maarten. Hij deelde de helft van zijn mantel met een bedelaar, die niets meer om het lijf had; hij liet hem niet in de kou staan, maar bedekte hem met de mantel der liefde. En in de vieringen eind november en begin december staan we stil bij het einde van de tijden, maar ook bij een nieuw begin. Niet alleen in den beginne, maar ook in onze zondige wereld heeft God  ons door de Zelfgave van Zijn Zoon aan het Kruis temidden van de chaos hoop op de toekomst gegeven. Te midden van alle cadeautjes en surprises is dit het mooiste geschenk dat ons gegeven wordt; de gave van ons geloof. Daarom hoop ik, dat U ondanks dingen die anders lopen dan U en ik zouden willen, ons niet laten overweldigen door chaos, maar juist in deze tijd hoop op toekomst mag houden.

Van harte wens ik U allen een gezegende Advent, als voorbereiding op het nieuwe begin dat komen zal in de geboorte van het Kerstkind.

                        Pastoor Andre Monninkhof


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP