Bij het overlijden van emeritus Paus Benedictus XVI


Bij het overlijden van emeritus Paus Benedictus - een miniatuurtje door Paul Daggenvoorde, pastoor

Met mijn broer zat ik in Rome aan de koffie, op een pleintje vlak bij achterkant van het Vaticaan. Kardinaal Ratzinger kwam langslopen. Omdat we aan het trottoir zaten, zag mijn broer dat de kardinaal naar ons keek, een priester zag, met – herkenbaar - zijn broer (mijn tweelingbroer Marc). Ik maak bij het licht opsteken van mijn hand oogcontact, en knikte. Hij draaide bij, bleef staan en zei zacht, en vriendelijk: "Sie sind Brüder, vielleicht sogar Zwillinge?". Mijn broer bevestigde. Ik was zijn tweelingbroer. De kardinaal zei kort hoe goed is met ‘Geschwister von Herze’ contact te hebben, én te beleven. En dat Rome er veel gelegenheid voor biedt. 

Een miniatuurtje dat hem tekent - denk ik -.
Hij ziet het wezenlijke en benoemt dát, wegwijzend. Hoe anders dan ikzelf en velen die voor van alles aandacht hebben, en er gemakkelijk veel woorden aan geven. Maar, bij te weinig onderscheiding, niet echt tot inzicht komen, en elkaar niet verder helpen. 

Van die onderscheiding getuigt denk ik ook zijn wetenschappelijke inzicht. Hoewel ik dat niet kan beoordelen, alleen kan nazeggen. Wel heb ik het effect ervan opgemerkt. De canonieke lezing van de bijbel in zijn Jezusboeken was echt een eye-opener voor mij. 
Van dat inzicht getuigt ook zijn aftreden. Moedig, dat je ziet het overzicht niet meer te kunnen houden, en er niet meer zelf op te kunnen sturen in belang van allen. Dat hij van aangezicht tot aangezicht onze Heer ziet, in onbeschrijfelijke vreugde.


Leestip:
Reacties uit onze kerkprovincie, een video met een terugblik op zijn leven, de link naar de liveblog van het ND en een bidprentje vindt u op www.mariavlucht.nl/actueel/paus-emiritus-benedictus-xvi-overleden

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Elkaar bevestigen
door
parochievicaris Willy Rekveld
Bidden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP