Bisschoppenconferentie roept op tot gebed voor christenen


Bisschoppenconferentie roept op tot gebed voor vervolgde christenen in onder meer Irak

 

De Nederlandse Bisschoppenconferentie roept op om op 15 augustus, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, te bidden voor de in de knel geraakte en vervolgde christenen wereldwijd en vooral in het Midden-Oosten. De voorzitter van de conferentie, kardinaal Eijk, noemt het schokkend en hartverscheurend hoe christenen uit een gebied waar het christendom zo lang en diep geworteld is, op de vlucht worden gejaagd.

 

De bisschoppen sluiten zich met de oproep tot voorbede aan bij het initiatief van de Italiaanse bisschoppen die al eerder hun parochies en parochianen gevraagd hebben dit te doen. Het is bovendien in aanvulling op het diplomatieke initiatief van de Heilige Stoel, die in een brief aan meer dan 170 staten heeft opgeroepen tot hulp aan de christenen in Irak en andere gebieden in het Midden-Oosten.

 

Deze oproep maakte aartsbisschop Dominique Mamberti, secretaris van de sectie Relaties met Staten van het Staatssecretariaat, vorige week, 30 juli, bekend op Radio Vaticana. Het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel maakt zich grote zorgen over het lot van de christenen in het Midden-Oosten. Aanleiding tot het diplomatieke initiatief is de verdrijving van christenen uit de Noord-Iraakse stad Mosoel door de extremistische militie Islamitische Staat (IS).

 

In Nederland werd in Enschede afgelopen zondag, 3 augustus, een stille tocht gehouden op initiatief van de Syrische-orthodoxe gemeenschap in Nederland, waarbij vele christenen van andere kerkgenootschappen zich aansloten. Tussen de vier- en vijfduizend mensen vroegen zo aandacht voor de schrijnende situatie van christenen in het Midden- Oosten.

 

In bedevaartsoord Lourdes is afgelopen zaterdag een bijzondere noveen voor christenen in het Midden-Oosten van start gegaan. Negen dagen lang zal er worden gebeden voor vervolgde christenen met name in Irak.

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


Reageer



Door op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Blijf in mij
door
parochievicaris Willy Rekveld
De anderen
door
Dick Kohlwey

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP