De Geest van GodBij 4e zondag van de Advent 2022

We kennen allemaal het verhaal van Maria die bezoek krijgt van de engel, met een aanzoek waar ae wel van onderste boven is. “… mij geschiede naar uw Woord”. Veel minder bekend is het verhaal dat ook Josef zich aangesproken weet door een engel.

Ik denk dan: Josef staat in vuur en vlam voor de liefde van zijn leven. En dan krijg hij ook nog te horen dat de H. Geest in het spel is… Is dat dan zo uitzonderlijk? Waar liefde is, waar mensen voor elkaar door het vuur gaan, is daar de Geest niet altijd dichtbij?!

Het verhaal dat Matteüs ons wil vertellen over de ouders van Jezus is als een dubbelluik. Met dezelfde geest doordesemd.
Maria en Josef: twee bijzondere jonge mensen. Onervaren? Vol vertrouwen of nog onzeker?

Maria hebben we leren kennen als een onbevangen meisje. Open en ontvankelijk. Diepgelovig. Gevoelig voor de Geest van God. Zij staat in een lange traditie van oersterke vrouwen uit Israël die de toekomst van hun volk gegarandeerd hebben met hun geloof én doortastend optreden.

In de schaduw van Maria staat Josef. Niet op de voorgrond, niet met spierballen of macht. Matteüs ziet bij Josef eenzelfde Geest als Maria: ontvankelijk, wijs en doordacht. En als het erop aankomt treedt hij doortastend op.

De Geest houdt ook hem op de been en doet hem over zijn eigen schaduw springen.

Welke Geest houdt jou op de been in deze tijd? Waar kun jij iets van de Geest van Kerstmis ervaren? Misschien tussen alle lichtjes en glitter? Bij mensen die beschutting zoeken? Of juist in de schaduwen en grijze mist van deze dagen….

Carla Berbée, pastoraal werker

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP