De Maand van de Spiritualiteit


De Maand van de Spiritualiteit

U hebt er misschien al over gelezen of gehoord, vanaf 30 oktober jl. t/m 27 november a.s. is het weer de jaarlijkse maand van de Spiritualiteit. Het is een maand waarin o.a. de KRO en het dagblad Trouw op allerlei manieren aandacht geven en vragen voor spiritualiteit.

Zo werd door de EO de Grote Bijbelquiz uitgezonden. Een aantal mensen, afkomstig uit alle windstreken van ons land, testten samen met een bekende Nederlander hun Bijbelkennis.

Marijke Helwegen vertegenwoordigde het Zuiden van Nederland, terwijl de musicalzangeres Linda Wagenmakers de Bijbelkennis uit het Oosten liet zien en horen. Uiteindelijk kwam het Westen van ons land als beste uit de bus!

Veel mensen in onze samenleving hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Ze zoeken naar een evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk welzijn. In de traditionele kerken wordt dat door velen niet meer gevonden. Het bezoek aan kerkelijke vieringen loopt steeds verder achteruit, hoewel de deelname aan doop, Eerste Communie en Vormsel in onze parochie niet echt minder wordt. Maar voor velen zijn de regels van de Kerk te strikt en te star. En allerlei berichten in de media doen het imago van de Kerk ook geen goed. En dus gaan mensen op zoek naar andere vormen van zingeving.

In boekenwinkels zie je dan ook veel boeken en tijdschriften over spiritualiteit en zingeving. De Maand van de Spiritualiteit wil iedereen met interesse in spiritualiteit in de breedste zin van het woord, ongeacht leeftijd, sekse of religieuze achtergrond wat bieden. Ik ben persoonlijk, maar ook beroepsmatig geïnteresseerd in spiritualiteit. Daarom deed ik op de website van Trouw de Spiritualiteitstest.

Echt een aanrader! Want hoe zit het nu met u? Bent een zeer spiritueel, een beetje spiritueel, of vindt u het allemaal maar nonsens? Bent u op zoek naar zingeving, gelooft u in een leven na de dood, of hoeft het allemaal niet voor u?

U kunt misschien al wel een beetje raden wat mijn uitslag was: U bent de ultieme zwever. U bent er diep van overtuigd dat uw ziel in relatie staat tot een hogere werkelijkheid. Soms krijgt u het verwijt niet helemaal van deze wereld te zijn, maar dat maakt u niets uit. U gaat uit van intuïtie, gevoel en innerlijke wijsheid. Echte waarheid, zo redeneert u, moet je ervaren en kun je niet leren. Uitstijgen boven uzelf, één worden met het al, is voor u veel belangrijker dan welk dogma, leerstelling of leefregel dan ook.

Ik, een zwever? Uitstijgen boven mijzelf belangrijker dan dogma, leerstellingen en leefregels? Ik weet het niet. Het zal wel, als die Spiritualiteitstest het uitwijst. Maar ach, het blijft natuurlijk maar een testje op het internet...

Vrede en alle goeds,

Auteur:
Pastor Maroesjka Sleegers


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Zegt u het eens
door
pastoor Paul Daggenvoorde
De Kaarsenmaker
door
Jongerenwerkster Ans te Lintelo

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP