De oogst is groot, maar arbeiders zijn er te weinig


De oogst is groot, maar arbeiders zijn er te weinig
Bij Luc. 10, 2 

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld, hoe ik het werken in de kerk volhoud. De kerk is toch een zinkend schip?! Grijs! Al die moeite, al die inzet, allemaal tevergeefs… Wat is er over tien jaar nog van over? Als ik dan antwoord, dat ik met veel zin en plezier mijn werk doe, word ik verbaasd, verwonderd of meewarig aangekeken.

Maar ik kan het eenvoudigweg niet laten. Dat werken in de kerk. En dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat er veel te oogsten is. Naast gekibbel en gedoe, kom ik in de kerk vooral veel boeiende, bewogen en vriendelijke mensen tegen. Mensen, die tegen de tijdsgeest in, zomaar om niet tijd en liefde aan hun medemens besteden. Die samen met anderen gemeenschap willen vormen. Die zich spiegelen aan het grote verhaal uit de Bijbel en zich daardoor laten vormen. En iedereen mag er binnen lopen en wordt er zomaar gastvrij ontvangen. Waar vind je dat?

Arbeiders zijn er te weinig. Dat is ook waar. Het is met name de oudere generatie die de kerk financieel overeind houdt en de schouders eronder zet. Ik zou willen, dat jongeren het stokje overnemen. Maar dat is vooral een vrome wens.

Toch is het allemaal de moeite waard.
Afgelopen weekend ben ik met parochianen en een gemeentelid bij de franciscanen in Megen geweest. We hebben gezocht naar ‘eenvoudig leven’. Eenvoudig leven kun je als je je focust, je afsluit voor alle ruis om je heen, als je vrij bent van eigen en andermans verwachtingen. als je niet gaat voor bezit maar voor mensen. Daar ligt het ware geluk.
En dat kun je vinden samen met gelovige mensen, die zich aan Jezus of iemand als Franciscus willen spiegelen. Dan kan de oogst groot zijn. Als je het tenminste wilt zien.

Frank de Heus, pastoraal werker

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Het is goed dat we hier zijn
door
parochievicaris Willy Rekveld
Uithouden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP