De weg van het geluk


Vrede en alle goeds!

Onlangs sprak Anton ten Klooster in de Jacobusparochie over de weg van het geluk. De Zaligsprekingen uit de Bijbel (Mattheus 5, 3-10), waarop hij is gepromoveerd, ziet hij – en met hem het christendom – als leidraad voor ons leven. Het bijbehorende door Anton en collega Gerben Zweers geschreven boekje begint met: ‘Het mooie aan de heiligen is dat ze mensen waren. Ze verloren hun geduld, ze scholden op God, waren egoïstisch of kribbig of ongeduldig. Ze maakten fouten en kregen er spijt van. Toch bleven ze onverstoorbaar door struikelen naar de hemel.’

De zaligsprekingen zijn niet alleen voor religieus virtuozen bedoeld, maar voor jou en mij. Daarmee wordt de lat al niet te hoog gelegd. Paus Franciscus noemt ze ‘de identiteitskaart van de christen’.
Vraag jij je af: ‘Hoe word ik een goed christen?’ Doe dan wat Jezus zegt in de Bergrede, waarvan de Zaligsprekingen de ouverture zijn. De weg van het geluk is de weg van de eenvoud. Je kleedt je leven niet aan met de meningen van anderen en de spullen in je huis. Je kunt leven met wie je bent.

Het is ook de weg van het gebrek. Wie treurt om het gebrek in zijn of andermans leven ziet de werkelijkheid in al zijn weerbarstigheid onder ogen. Wie kan treuren om wat er misgaat is een mens met een hart, dat geraakt kan worden. Je ziet verder dan het nu. Zo kun je verder gaan met je leven zonder langer bepaald te worden door wat er misging.

Zo kwamen er nog meer woorden voorbij die een gelukkig leven zoals Jezus dat zag, inhoud geven. Je zou ze deugden kunnen noemen. Die deugden kun jij je eigen maken. Denk naast eenvoud en gebrek, aan evenwicht, verwachting, barmhartigheid, integriteit en harmonie.

Uiteindelijk gaat het om de grote vrede. Paus Johannes schreef daarover:

‘De wereld zal nooit een plaats van vrede worden totdat vrede een thuis gevonden heeft in het hart van iedere afzonderlijke mens.’


Zo is ons geluk, zoals het christendom dat verstaat, nooit iets van het individu alleen, maar altijd iets van ons allen samen.
Het geluk van de ander is ook jouw geluk.

Pastoraal werker Frank de Heus

 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP