Delen in de erfenis van de heiligen


Delen in de erfenis van de heiligen

Komend weekend vieren we ‘Christus Koning’, een katholiek feest, dat het einde van het liturgisch jaar markeert.

Een van de lezingen van dit weekend komt uit de brief aan de christenen van Kolosse (Kol. 1, 12-20). In die brief kun je op een gegeven moment lezen: ‘Broeders en zusters, blijmoedig danken wij God, de Vader, omdat Hij u in staat stelde te delen in de erfenis van de heiligen en te leven in het licht.’

Die erfenis van de heiligen, de eerste christenen, staat in West Europa meer en meer op het spel. Het christendom heeft de maatschappij veel gebracht. Gezondheidszorg, armenzorg, het onderwijs… Het waren terreinen waar de kerk veel in betekende totdat de staat het overnam.

Het christendom is inspiratiebron geweest voor prachtige kunstuitingen van Rafaël, van Michelangelo en ontelbaren meer. We vieren mooie feesten als Kerst en Pasen en Pinksteren. Een laatste groet in de kerk aan de overledene met water en wierook weet nog steeds velen te raken. De Bijbel is misschien een moeilijk, maar inspirerend boek met boeiende verhalen over mensen, die iets van God ervaren hebben in hun leven. En wie steekt er op vakantie geen kaarsje aan ergens in een kerk of kapel in het buitenland?

Het christendom is – zoals de auteur van de brief aan Kolosse schrijft – een blijmoedig geloof van mensen voor wie niets vanzelfsprekend is. Zij leven van de verwondering en voelen een diepe dankbaarheid voor alles wat God ons brengt. Zij geloven in het Licht, dat God in hun leven wil zijn. Ook of juist als het donker om je heen is.

Deel jij ook in deze erfenis? En geef jij haar door?

Frank de Heus, pastoraal werker


 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Een Blijde Boodschap
door
past. werker Frank de Heus
Advent 2023
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP