Een God van levenden


Vrede en alle goeds!

Onlangs ontmoette ik iemand, die haar zoon verloren had. Haar kind was gestorven nog eer hij geboren was. Haar kind was - zoals toen gebruikelijk - niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Er was ook geen graf, waar zij naartoe zou kunnen gaan.
Op hoge leeftijd kwam dat naar boven. Zij had er last van. We hebben er samen over gesproken. In een oud doopboek en haar trouwboekje hebben we een aantekening gemaakt. De naam van haar zoon kwam op papier te staan. Hij heeft bestaan; is er geweest! Dat heeft haar goed gedaan. Een collega van mij heeft in een andere parochie zelfs voor vaders en moeders als zij een aparte viering gehouden, om de namen te laten klinken en samen de rouw te beleven en in iets positiefs om te zetten.

God is een God van levenden
In het evangelie van komende zondag, Lucas 20,27-38, gaat het daar ook over. Jezus zegt daarin, dat God geen God van doden maar van levenden is, want voor Hem zijn allen levend. Zo was het ook voor deze moeder. Zij heeft haar te vroeg gestorven zoon haar hele leven met zich meegedragen. De erkenning van zijn bestaan door haar omgeving was wezenlijk voor haar. Voor het verwerken van verdriet en verlies is het belangrijk om goed om te gaan met de dood.

Omgaan met de doden
Hoe wij omgaan met de doden zegt namelijk iets over hoe wij omgaan met de levenden.
Dat in Zweden bijvoorbeeld steeds meer mensen zonder enig ritueel en afscheidsplechtigheid naar het crematorium worden gebracht zegt iets over het voortschrijdende individualisme in de Zweedse samenleving. Meer dan de helft van de bevolking woont inmiddels alleen, op zichzelf. Ouderen willen hun kinderen niet tot last zijn en laten zich om die reden zonder afscheidsplechtigheid wegbrengen. Er is veel eenzaamheid.

De kracht van rituelen
Wat mooi denk ik dan, dat wij nog rituelen hebben, die warmte geven, waar het koud geworden is in ons leven; dat er gemeenschap is met mensen die begeleiden en willen zingen bij een uitvaart; die de deur van de kerk openzetten en de klokken luiden. Ik hoop dat we daar nog lang van mogen genieten.

Pastoraal werker Frank de Heus

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP