HemelvaartAfgelopen week overleed een goede kennis van mij. Met haar toen nog jonge kinderen op vakantie op Texel gebeurde er lang geleden iets verschrikkelijks. Zomaar opeens zakte haar man in elkaar. Hij overleed ter plekke. Ze heeft op één of andere manier nooit meer de kans gekregen zijn lichaam nog eens te zien. De kist bleef voor haar gesloten. Daardoor is zijn overlijden altijd in de mist blijven hangen. Natuurlijk wist zij, dat hij er niet meer was. En toch verwachtte ze hem telkens weer te zien. Vaak is zij met de kinderen op Texel terug geweest. Dan keek zij vanaf het strand over de golven in de hoop een glimp van hem op te vangen. Hij was alles voor haar. Zij heeft hem nooit kunnen loslaten. 

Ik vertel dit, omdat het morgen Hemelvaart is. Dan klinkt binnen en buiten de kerken het verhaal uit het boek Handelingen, dat Jezus in een wolk wordt opgenomen en voor de ogen van zijn leerlingen werd omhoog geheven. Ik zou dit niet letterlijk willen verstaan. Het gaat om het beeld; om wat het wil zeggen. Terwijl Jezus zo van zijn leerlingen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. Ze zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken?

Mijn kennis is dat haar leven lang blijven doen. Zij is naar de hemel blijven kijken. Maar wel met een soort van verbittering. Waarom moest haar dit overkomen? Waarom hielp God haar niet? Een antwoord heeft zij nooit gekregen. De vraag is zij blijven stellen. Zo liet zij God toch niet los.

Ik zelf geloof, dat God haar ook niet los gelaten heeft. Er zijn veel goede mensen op haar pad gekomen, die haar in het leven hebben bijgestaan. Ik denk ‘engelen van God’. Zij heeft prachtige kinderen en kleinkinderen. In haar zat een kracht, die haar veel heeft laten verdragen. Ook aan een lijf, dat haar steeds meer in de steek liet. Maar om God daarin te kunnen zien, is blijkbaar niet zo gemakkelijk. Maar één ding stond voor haar overeind. Haar verlangen om weer met haar man samen te zijn. Dat hemelse verlangen is misschien nu vervuld.

pastor Frank de Heus

 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Vrij zijn
door
jongerenwerkster Ans te Lintelo
‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP