Het werkt


‘Het werkt’ 

‘Wie zijn leven verliest, zal het redden.’ (Lc. 9,24)


“De zon beschijnt zichzelf niet. Rivieren drinken hun eigen water niet. Bomen eten hun eigen vruchten niet. Mensen zijn geboren voor anderen. Het leven is goed als je gelukkig bent. En nog wel het best als anderen gelukkig worden van jou'’. Woorden van Paus Franciscus. Typische oneliners van hemzelf die hij spontaan zet in vaak door anderen geschreven toespraken. Zo maakt hij die echt van zichzelf, en heel aansprekend. 

Dat werkt. En wat hij zeggen wil, drukt hij ook uit met symboolhandelingen. Dat hij niet apart dineert, maar eenvoudig met anderen eet, wat zij eten; dat hij in een kleine Fiat rijdt; en zelf zijn tas draagt. Zulke daden van soberheid maken op het geheel van de kosten in het Vaticaan geen verschil. Maar in de wereldkerk werken ze enorm en onbetaalbaar. Geen chique aanzien meer, maar duurzaam leven, voor en met de armen. Helemaal Franciscus.

Zondag is het Sacramentsdag. Dan gedenken we hoe Jezus op de avond voor zijn kruisdood met het eenvoudige gebaar van breken en delen van brood, en met de woorden: ‘dit is mijn lichaam’, heeft uitgedrukt wat hij met zijn leven bedoelt. Jezelf geven geeft anderen leven, en maakt gelukkig.

Op Sacramentsdag vieren we dat het werkt. Dat Jezus in ons, in de kerk en de wereld van nu echt verandering bewerkt, waar wij doen wat hij heeft gedaan. Daar worden we gelukkig van.

Paul Daggenvoorde, pastoor

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

De intocht in Jeruzalem
door
past. werkster Carla Berbée
Vrolijk opstaan uit je graf?
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP