Je talenten inzetten voor een ander...


Je talenten inzetten voor een ander…

U kent allemaal wel de parabel van de talenten. Het is een verhaal in het evangelie van Matteüs, waarin Jezus vertelt, over een rijk man die op reis gaat en zijn dienaren ieder een deel van zijn bezit toevertrouwd. De eerste krijgt vijf talent (in die tijd een bepaald geldbedrag), een tweede krijgt twee talent en een derde ontvangt één talent van zijn heer. De eerste dienaar gaat met zijn geld werken en verdient er vijf talent bij, de tweede verdient er twee bij. Maar de laatste dienaar stopt het geld onder de grond, uit angst voor zijn heer, die streng is. Als de rijke man bij terugkomst zijn dienaren bij zich roept, is hij verheugt over de twee die er geld bij hebben verdient. Maar hij is zwaar teleurgesteld in degene die het geld begraven heeft en er niets mee heeft gedaan…

Dit Bijbelverhaal hebben we als uitgangspunt genomen bij de presentatieviering van de vormelingen van onze parochie. Niet zomaar, maar met de bedoeling om de vormelingen uit te dagen. Uit te dagen om de talenten die zij hebben te gaan gebruiken. Want ieder mens heeft een talent, hoe klein of groot ook.

Een nieuw onderdeel van de vormselvoorbereiding is namelijk dat de vormelingen zich inzetten voor een goed doel. Met in onze gedachten die parabel van de talenten, heeft het parochiebestuur van Maria Vlucht aan iedere vormeling 5 euro uitgeleend.

Een enorm bedrag van 575 euro, voor 115 vormelingen! Het is de bedoeling dat de vormelingen hiermee geld gaan verdienen. Ze kunnen hun talenten gebruiken om hun geld goed te investeren. Zo verdienen ze er geld bij en dat is dan bestemd voor de Voedselbanken van Losser/Overdinkel en Enschede. Tijdens de presentatieviering hebben vertegenwoordigers van de Voedselbank verteld over de noodzaak van het bestaan van de Voedselbank.

 

De afgelopen weken zijn veel vormelingen al aan de slag gegaan. Zo zijn er die met een groepje opgetreden hebben in een verzorgingshuis. Anderen zijn bezig om een high tea te organiseren en verkopen daarvoor toegangskaarten. Er zijn cupcakes gebakken en verkocht, er is een loterij gehouden, en zijn broodjes shoarma verkocht en ga zo maar door. De vormelingen zijn allemaal bezig om hun talenten te gebruiken voor een ander. Ik ben heel benieuwd wat de totale opbrengst zal zijn. Die maken we bekend in de vormselvieringen van 2 en 9 maart aanstaande. Daarna gaat het geld (waar we houdbare producten voor kopen) naar de beide Voedselbanken.

 

Het is mooi en bijzonder om te mee te mogen maken hoe creatief jonge mensen kunnen zijn, hoe zij het geld dat aan hen geleend is, investeren om voor de Voedselbank geld te verdienen, hoe zij hun talenten gebruiken. Sommigen hebben zelfs hun eerst-verdiende gelde weer geïnvesteerd en er zo nog meer van gemaakt! Ik hoop dat wij als parochie ons laten raken door de inzet van deze jonge mensen, die binnenkort het sacrament van het vormsel gaan ontvangen en er bewust voor kiezen om bij de kerk te horen en in het voetspoor van Jezus te gaan. Ik hoop dat wij onze in deze veertig dagen Vastentijd laten inspireren door hun diaconale actie. Ik hoop dat ook wij onze talenten in willen zetten voor een ander. Wij kunnen misschien nog wel wat leren van deze jonge mensen!

 

Vrede en alle goeds,

 

Maroesjka Sleegers, pastoraal werkster


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Be-zieling
door
past. werkster Carla Berbée
We springen samen
door
parochievicaris Willy Rekveld

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP