Kerst 2016 Vrede op Aarde


Als ik van de Mis in Losser terugrijd naar het parochiecentrum hier in Enschede, hoor ik op de radio een nieuwsbericht over het 'maatschappelijk debat”. 
 
Volgens de nieuwslezer dreigt dit volledig uit de hand te lopen. In zijn bericht gebruikt hij woorden als: 'bedreiging”, 'beveiliging”, 'onveiligheid” en 'populisme”. 
Deze woorden doen me denken aan de onzekere tijden, waarin we verkeren. Van de solidariteit en gemeenschapszin, die decennia lang zo kenmerkend was voor de manier, waarop we met elkaar omgingen, lijkt weinig meer over te zijn. Soms krijg ik het gevoel, dat mensen steeds vaker gaan voor hun eigen gelijk. Waarom eigenlijk, zo vraag ik me dan af? Welke emotie zit daaronder? Zijn we bang dat we anders niet overleven in deze soms keiharde maatschappij? 
 
Denkend aan het komende Kerstfeest kom ik dan toch weer uit bij het visioen van de profeet Jesaja. Hij schetst ons het beeld van het lam, dat in de stal vredig ligt naast de leeuw. Na tijden van oorlog en verschrikking, zo voorspelt Jesaja ons (Jesaja 65, 17vv.), zal God 'een nieuwe hemel en een nieuwe aarde” scheppen. 'Aan wat vroeger is geweest, wordt niet meer gedacht”, zo jubelt de profeet. En hij voegt eraan toe: 'maar vreugde ga ik voor u scheppen, en jubel voor altijd; waarachtig, Jeruzalem wordt door Mij herschapen in een stad vol jubel met een bevolking vol blijdschap”. 
 
De vervulling van deze eeuwenoude belofte vieren wij met Kerst. Een Kind is ons geboren, een Zoon ons gegeven. Zijn Naam is Emmanuel. Dit betekent: 'God met ons”. In diepe nacht is Hij ter wereld gekomen. In Hem heeft God de grauwsluier, die de aarde overdekte, doorbroken. Zijn Licht straalt als een Heldere Ster aan de hemel en wijst ons de weg naar een andere toekomst. 
 
Ondanks de weerbarstigheid van de realiteit, waarin wij leven, kan dit Hoogfeest van de geboorte van Gods Zoon ook ons nieuwe moed geven, als ook wij Hem in ons hart kunnen toelaten. De vrede, die we mogen ervaren, als we Zijn geboorte vieren, kan ook ons vervullen, die hunkeren naar aandacht, liefde, warmte, vriendschap, genegenheid en geborgenheid. Hoe groot de afstand ook lijkt te zijn tussen wat we zien en ervaren om ons heen, toch kan een stroom van liefde, die opwelt uit ons binnenste, een wereld van verschil maken: in onszelf, maar ook voor hen, die we laten delen in het geschenk van Gods liefde, dat we zelf mochten ontvangen, en dat we op onze beurt weer doorgeven. 
 
Graag wens ik U toe dat de tijd van Advent, waaraan we inmiddels begonnen zijn, voor U een tijd mag zijn van blijdschap en hoopvolle verwachting. En dat het Hoogfeest van de Geboorte van Gods Zoon voor U en voor allen, die U lief zijn, tot vrede en tot zegen mag zijn. 
Zalig Kerstfeest, ook namens mijn collega’s in het pastoraal team en het bestuur van onze parochie, 
 
Pastoor André Monninkhof

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP