Misschien wel de grootste hearing in de geschiedenisMisschien wel de grootste hearing in de geschiedenis.
Voorbereiding op de bisschoppensynode over de kerk.
 
Volgend jaar wordt er een bisschoppensynode gehouden over het samen verantwoordelijk zijn voor de missie van heel de kerk; de verkondiging van het evangelie. Een zaak van ons allemaal. Want Kerk-zijn is principieel dat we samen optrekken. Ieder met eigen taak en verantwoordelijkheid, allemaal met eigen talent en levenservaring als gelovige.

Geroepen voor overleg
Voor een Synodale Kerk. Zo heet de bijeenkomst van de bisschoppen die gehouden wordt. Synodaal betekent: samen in overleg. Alle gelovigen zijn geroepen, en worden dus opgeroepen om aan de voorbereidingen van de synode mee te doen. Niet alleen de leiding van de kerk. Door ons Doopsel en Vormsel kunnen we dat ook. De Geest beweegt ons allemaal.

Samen in gesprek
De paus wil daarom dat alle parochies gesprekken houden over de gemeenschap die onze wereldkerk is, over hoe we er allemaal onderdeel van zijn, en over de missie van de kerk, dat we ook daaraan allemaal meedoen. De bisdommen in Nederland hebben drie gespreksthema’s vastgesteld:
  1. Vieren 
  2. Medeverantwoordelijkheid voor de missie
  3. Dialoog in Kerk en Samenleving. 
En er zijn vertalingen gemaakt van de documenten van de Paus. Over hoe de besprekingen bedoeld zijn.

Luisterfase
De paus wil vooral dat het geloofsgesprekken zullen zijn, meer dan discussiebijeenkomsten. Hij spreekt van een wereldwijde ‘luisterfase’. Om te horen wat de Geest in heel de kerk te zeggen heeft.
Van die gesprekken worden aantekeningen gemaakt. Per parochie kunnen we 2 A4-tjes tekst insturen. Stel je dat voor; vanuit de hele wereld wordt vanuit elke parochie input gegeven voor de bisschoppensynode.

We zullen binnenkort uitnodigingen voor die gesprekken sturen, posten en plaatsen.
Graag tot horens, bij wat onderdeel is van misschien wel de grootste wereldwijde hearing (een horen) ooit.

‘Wij staan voor U, Heilige Geest,
terwijl wij bijeenkomen in uw naam’


Voorafgaand aan elke bijeenkomst kan worden gebeden om de Heilige Geest. Dit is een gebed van kerkleraar H. Isidorus van Sevilla:
 


Lees ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Elkaar bevestigen
door
parochievicaris Willy Rekveld
Bidden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP