Pinksteren: oogst van Pasen


Oogstfeest
In de Joodse traditie is de periode na Pasen (Pesach) de oogsttijd. Het klimaat in het Midden-Oosten is zodanig, dat dan de gewassen volop bloeien. Na zeven weken worden de eerstelingen van de
oogst aan God aangeboden. Dit noemt men ook wel het Wekenfeest. Ook ons Pinksterfeest is in zekere zin een oogstfeest. De ontmoeting met de Verrezen Heer heeft ons met Pasen op weg gezet. Voorbij lijden en sterven zijn wij de weg gegaan van het nieuwe leven. Het betekenis van het Paasverhaal zich voor ons verdiept: zin en bestemming van onze tocht is het eeuwig leven bij God.

Hemelvaart
Met Hemelvaart stonden we stil bij de terugkeer van Jezus naar Zijn Vader. Met de gave van zijn leven en zijn opstanding uit de dood, is zijn missie voltooid. Nu is het aan ons.
Juist in deze tijd worden wij ons ervan bewust, hoe hard wij de Heilige Geest – de Helper die de Heer ons beloofde – nodig hebben. Niets kan meer op de ‘automatische piloot’, een nieuw elan is gevraagd. Wij worden uitgenodigd om werk te maken van ons geloof. Onze uitstraling mag even aanstekelijk werken als die van de eerste christenen.

Niet meer bang zijn!
Dit kan door persoonlijk gebed, door oprechte bezorgdheid voor elkaar. Maar we mogen ook ingaan op de roepstem van de Heer, als Hij ons roept tot taken van dienstbaarheid in onze geloofsgemeenschap. We hoeven niet bang te zijn, dat we dit niet zouden kunnen, Want de Heilige Geest, de Helper, Hij zal ons alles geven wat we nodig hebben om ons als toegewijde mensen in te zetten voor een missionaire kerk.

Dat wij de moed niet opgeven, maar de oogst van Pasen in ons leven rijke vrucht laten dragen!
Veni Creator Spiritus. Kom Schepper Geest, daal tot ons neer. En maak ons nieuw. Dat het zo mag zijn.

Pastoor André Monninkhof

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP