Spiegel - Spiegelen


De Olympische Winterspelen zijn afgesloten. De medailles verdeeld. Zij die deelnamen aan deze
spelen gingen voor goud en de balans hierin is opgemaakt. 
 
 
De medaillespiegel duidt aan welk land, welke deelnemer het beste is. Zij die deelnamen hebben zich lang voorbereid op deelname aan dit gebeuren en het hoogste nagestreefd. Zij houden zich na afloop als het ware zelf een spiegel voor. Waar zijn wij wel of niet in geslaagd. Waarin kunnen wij onszelf verbeteren. 
 
Goud in de Veertigdagentijd
Al deze vragen worden ook aan ons gesteld in de Veertigdagentijd ter voorbereiding op het Paasfeest, de verrijzenis van Jezus. In deze tijd wordt ons ook als het ware een spiegel voorgehouden. Ook wij mogen in ons gelovig zijn gaan voor goud, het hoogste. Niet om de eerste te zijn of de beste genoemd te worden. In de woorden die Jezus tot ons spreekt gaat het daar niet om. Hij die de weg teneinde ging zegt aan ons: 'Wie Mij wil volgen moet het kruis op zich nemen'. 
 
Oefenen in barmhartigheid
En hierin gaat het er niet om de grootste te zijn, de beste of de eerste maar om barmhartigheid naar onze medemensen toe. Om zoals de eerste prefatie van de Veertigdagentijd zo mooi uitdrukt: dit is een tijd van meer toeleggen op het bidden en grotere aandacht voor de liefde tot de naaste, van grotere trouw aan de sacramenten, waarin wij zijn herboren. Het Evangelie, de woorden van Jezus zelf, roept ons daartoe op. 
Dat wij hierin streven naar goud, naar het beste in het delen en breken zoals Hij, Jezus heeft gedaan. Breken en delen met hen die dat broodnodig hebben. De zwakken in onze wereld, dichtbij en veraf. Hierin hebben wij elkaar broodnodig. 
 
Veertigdagentijd als spiegel
Moge deze veertigdagentijd als het ware voor ons een spiegel zijn. Meer nog, dat wij in die spiegel waarin wij ons zelf zien, wij ook het gelaat zien van die Andere met een hoofdletter en het gelaat van onze medemensen. Dat zo het komende Paasfeest voor ons, voor allen een nieuw begin
mag zijn, een belofte dat niet de dood, het lijden en onrecht het laatste woord zal hebben.
 
Pastor Willy Rekveld
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP