Vaccineren een daad van solidariteitAfgelopen week stond er in ‘Rond Haaksbergen’ een kadertje afgedrukt op onze parochiepagina. Daarin de tekst: ‘Wist u dat je laten vaccineren ook een vorm van naastenliefde is’. Dat riep vragen en discussie op. Waar komt dat vandaan? Moet zoiets wel op onze parochiepagina staan? Ik had geen antwoord op de eerste vraag, wel op de tweede. Daar kan ik volmondig ‘Ja’ op zeggen.

Christelijk geloven staat niet buiten de samenleving, maar heeft directe consequenties voor hoe je in het leven staat en handelt.

Aan het begin van de 20e eeuw heeft het kerkelijk leergezag een sociale leer neergezet. Uiterst modern voor die tijd. Het was een concreet antwoord op de misstanden in de maatschappij eind negentiende eeuw. Denk aan de moeilijke omstandigheden, waaronder fabrieksarbeiders in die tijd moesten werken. Iemand als Alphons Ariëns was daar gevoelig voor.

Volgens de katholieke leer zijn mensen niet los te zien van hun omgeving. De menselijke waardigheid is daarbij een belangrijk principe. Die wordt niet gedefinieerd door wetten van de overheid, maar is intrinsiek. Iedere mens is een schepsel Gods, uit liefde geschapen.
Een tweede belangrijk principe is dat van het ‘Bonum Commune’, het streven naar een goede samenleving. Het beschermen van de zwakkeren in de samenleving heeft daarbij topprioriteit.

Het is daarom, dat paus Franciscus iedereen oproept zich te laten vaccineren tegen corona. ‘Dat is een daad van liefde voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren’. 'De vaccins brengen', zegt Franciscus ‘hoop op het einde van de pandemie, maar alleen als ze voor iedereen beschikbaar zijn en als we samenwerken’. De paus doet een beroep op onze solidariteit.
Ik geloof, dat dat Jezus zeer aan het hart zou gaan.

Pastoraal werker Frank de Heus

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Vrij zijn
door
jongerenwerkster Ans te Lintelo
‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP