VriendVriend
'Ga liever achteraan zitten ' Lc 14, 10

Wie zijn 'vooraanstaanden' en 'notabelen'? Zij die vanwege afkomst, vermogen en kennis geëerd worden met de belangrijkste plaatsen? Die vooraan mogen, en voor het oog van allen aanzienlijk zijn?

In de vorige eeuw was onze samenleving geordend naar rang en stand. In mijn jeugd niet meer. Iedereen gelijk. In de samenleving van nu merk je dat.

Hoewel. Ik zat bij FC Twente op uitnodiging in een skybox. Hoog en droog. Mooi uitzicht over veld en stadion. In de luchtvaart is er priority boarding. Dat je tegen betaling eerst mag. Ik snap dat er commerciële en economische belangen zijn. Maar of het echt de samenleving dient, en onze eigen ziel?

Wie vooraan mag en hoger op beleeft zich al gauw als vooraanstaand in de zin van beter. Een valkuil voor voorgangers in de kerk.

'Ga liever achteraan zitten', raadt Jezus. Niet uit beleefdheid of fatsoen. En al helemaal niet uit valse bescheidenheid. Maar uit spiritualiteit. Dat je de minste plekken kent. En ziet wie er als vanzelfsprekend genoegen mee moeten nemen. En dat je daar zelf wilt zijn. En jouw eigen plek aan een ander kunt afstaan, als was die jouw vriend.

Een moeilijke levenshouding. Maar zo komen de kwetsbaren vooruit in onze samenleving. Terwijl wij zelf toch niet achterblijven. In vriendschap met de minsten groeien we in menszijn, en blijken we bij God uit te komen.
Die dan bij monde van Jezus zegt: Vriend, ga hoger op.

pastoor Paul Daggenvoorde

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Teken van liefde
door
parochievicaris Willy Rekveld
Zaaien en oogsten
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP