Wat is dan liefde?


'Wat is dan liefde?' 

'Gij moet elkaar liefhebben, zoals Ik u heb liefgehad' Joh. 13, 34


Uit de autoradio klonk Hazes: "Liefde, wat is dan liefde?" Luidkeels heb ik zijn levensvraag meegezongen. Heerlijk!
En me afgevraagd: houd ik echt van mensen? Vooral van mensen voor wie anderen niet meteen kiezen. En die daarom nauwelijks van zichzelf kunnen houden.

'Wat is dan liefde?'.
Meezingen gaat makkelijk. Meedoen heel wat moeilijker. Jezus zegt dat niet wij hem tot vriend hebben gemáakt. Maar dat hij voor ons heeft gekózen. Want liefde is niet dat ik iemand, of iets, modelleer naar believen.

Liefhebben begint met het besef dat ikzelf niet het middelpunt ben, en de maat der dingen. Maar dat een ander dat is. En dat daarom een ander, of wat vreemd is, niet zal worden omgevormd naar beeld en gelijkenis van mijzelf, en naar wat alleen ik wil. Liever niet.

Liefhebben is zien wat eigen is aan een ander. En ervoor kiezen dat te erkennen als wat iemand van God draagt. Volgens Jezus is liefhebben bovendien durven erkennen wat ik niet aantrekkelijk vind, of zelfs bedreigend. En me ook daarmee willen verbinden. Wie het anders van anderen, en zelfs het vijandige, als geschenk van God kan aanvaarden en dragen, heeft lief, zoals Jezus dat deed.

(H)eerlijk overigens zoals Hazes uit eigen levensleed zelf antwoord geeft op zijn levensvraag: 'Vergeven hoort ook bij de liefde!"
Ik zong het stevig mee.
En maak er werk van. 

Pastoor Paul Daggenvoorde

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Geen wetenschap maar levenslessen
door
past. werker Frank de Heus
Eerst zien en dan geloven
door
parochievicaris Willy Rekveld

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP