Wat moeten wij doen?Dit liturgisch jaar wordt in katholieke kerken over heel de wereld op zondagen het Lucas-evangelie gelezen.
In het begin van dat evangelie zet Lucas Johannes neer als een blauwdruk voor het openbare leven van Jezus van Nazareth. Lees je het verhaal van Johannes, dan weet je in grote lijnen al, hoe dat verhaal van Jezus zal gaan.

Beiden worden door Lucas neergezet als een profeet. Profeten in de Bijbel zijn niet zozeer voorspellers van wat komt, maar veeleer maatschappij-kritische mannen en vrouwen, die hun mond niet kunnen houden. Daar hebben vooral de koningen van Israël flink last van. Zij (de machthebbers) waanden zich vaker boven de wet.

In de Adventtijd horen we veel over deze Johannes de Doper. Mensen stellen hem de vraag: ‘Wat moeten wij doen?’ Johannes antwoordt hun: ‘Wie dubbele kleding heeft, laat hij delen met wie niets heeft’. Heb je meer dan genoeg te eten, deel dan met wie honger heeft. Ook belastingambtenaren kwamen naar hem toe. Zij hadden dezelfde vraag. Johannes vraagt hun hun werk eerlijk te doen. Soldaten? Idem dito! ‘Niemand uitplunderen! Niemand afpersen! Tevreden zijn met je soldij!’

Zo kan iedereen het zijne of hare doen om de wereld wat mooier te maken. Gewoon op jouw eigen vierkante meter en dat vind ik wel het mooie van Johannes. Zijn woorden kunnen hard en rauw zijn.
Maar mensen overvragen doet hij niet!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Wie in de schaduw Gods mag wonen
door
past. werker Frank de Heus
Vrij zijn
door
jongerenwerkster Ans te Lintelo

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP