Zo zal het zijn


"Zo zal het zijn"

Deze profetische woorden spreekt Zacharias, de vader van de Voorloper van Jezus, als hij vertelt hoe zijn kind zal heten: Johannes. Zijn familieleden verwachten dat het kind zal worden genoemd naar zijn vader. In die dagen was dat algemeen gebruikelijk. En nog niet zo lang geleden zag je dit ook bij ons: dat een kind (ook voor wat betreft de roepnaam) vanzelfsprekend werd vernoemd naar zijn of haar opa of oma. Waarom zou je toch afwijken van zo’n jarenlange traditie?

Maar Zacharias doet het toch. Hij geeft zijn zoon de naam, die de engel hem heeft gezegd. En dat doet hij niet zonder reden, want de naam Johannes betekent: “God is genadig”. Deze betekenis verwijst naar het feit, dat God iets nieuws gaat beginnen. Over zes maanden zal Jezus geboren worden, de Redder, de langverwachte Messias, de Zoon van God. Johannes zal de ‘voorbode’ zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Hij zal de weg bereiden voor de komst van de Verlosser.

Dit gebeuren laat zien hoe God betrokken is bij onze geschiedenis. Hij is in ons leven aanwezig. En als Hij het nodig vindt, doorbreekt Hij de grauwsluier, die ons menselijk leven soms bedekt. Hiermee wordt ons een hart onder de riem gestoken: we zijn niet overgeleverd aan de sleur van alledag; maar als gelovige mensen mag de vlam van de hoop in ons hart blijven branden; mogen we erop vertrouwen, dat God ons leven leidt. Daarom vieren we midden in de zomer – op zondag 24 juni – de geboorte van Johannes de Doper.

Zoals de bekende monnik en theoloog Anselm Grün dit zo mooi zegt:

“De uiterlijke zon, die ’s zomers overvloedig schijnt en ons verwarmt, neemt vanaf 24 juni af.
Maar de innerlijke zon, die ieder in zijn hart meedraagt – voor de eerste christenen was de zon een symbool van Christus, de Verrezene -, zal vanaf de zomer toenemen”.

Zo zal het zijn.

Pastoor André Monninkhof

 

Kinderkerk in het teken van St. Jan
Zaterdag 23 juni om 16.00 uur is er een Kinderkerk in de H. Maria Geboortekerk in Losser rondom Johannes de Doper, het St. Janfeest! Leer hierover meer in ons nieuwsbericht: Kinderkerk!
Alle kinderen en hun (groot-)ouders zijn dan van harte welkom!

Meer informatie over Johannes de Doper:
 


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Elkaar bevestigen
door
parochievicaris Willy Rekveld
Bidden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP