Carnavalsviering 2019

Zaterdagavond 23 februari jl. werd de H. Maria Geboortekerk in Losser bevolkt door vele vrolijk uitgedoste gasten voor de jaarlijkse Carnavalsviering. Pastor Miranda Heerink ging voor in deze viering, samen met de Martiniwichter, de hofkapel de Skoemzoegers, het hofkoor De Rode Neuzen en de hoogheden uit Losser en Overdinkel. De kerk zat goed vol en de stemming er goed in, zoals u kunt zien op deze foto's. 
De foto's zijn gemaakt door Marleen Melis en Hans Kienhuis van Fotocollectief Dinkelshoot, waarvoor hartelijk dank!


Wat is een Carnavalsviering?  
Alle carnavalsvierders, jong en oud, komen bij elkaar in de kerk.
De carnavalsmis legt de relatie tussen kerk en carnaval. Het is geen echte mis, maar een gebedsviering in de nodige lichte sfeer. Vanuit het evangelie legt de pastor het verband tussen carnaval, het geloof en saamhorigheid. Het is goed om je te bezinnen, maar je moet je ook realiseren dat je feest mag vieren met elkaar. En dat wordt met de nodige kwinkslagen verteld. De sfeer in de kerk is ook wat losser. 
 
Carnaval
Verkleden, dansen, lekker gek doen en drinken! Daar denken de meeste mensen aan bij Carnaval.
Maar carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van de vastentijd mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen overleven wordt drie dagen voor Aswoensdag een feest gevierd: Carnaval!
De betekenis van het woord Carnaval is niet helemaal zeker. Mogelijk is het woord ontstaan uit de twee Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Tijdens de vastenperiode werd vroeger immers geen vlees gegeten.

Meer lezen?
Alles over Carnaval
Alles over Vastenavond
Alles over Aswoensdag
Alles over Veertigdagentijd


Woensdag 6 maart begint dus de Vastentijd met Aswoensdag. Daarover leest u alles op onze speciale inspiratiepagina!
 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Teken van liefde
door
parochievicaris Willy Rekveld
Zaaien en oogsten
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP