JP naar Gevangenismuseum


Bezoek aan Gevangenismuseum Veenhuizen

Op zaterdag 2 juli 2022 gingen we met JP naar het gevangenismuseum in Veenhuizen. Helaas was het een hele kleine groep, maar het was wel heel fijn en interessant.

We werden ontvangen door Bernard. Hij vertelde ons over straffen van toen en nu. Wat was het wreed vroeger! Lijfstraffen, tot je eraan dood ging. Een vuurstoel, een pekton, een schandpaal, zware gewichten en ga zo maar door. De straffen tegenwoordig zijn er meer opgericht om mensen weer terug te brengen in de maatschappij.

Natuurlijk is het geen pretje om alle vrijheid in te leveren. Het doet ook heel veel met je als je in een cel zit, zonder contact en eigen initiatief. Je mag eruit als de bewakers dat goed vinden. Je moet luisteren anders blijf je alleen zitten. Sommigen mogen intern werken of sporten. Je komt voor de rechter. En anderen beslissen of je “weer door mag” Het cellencomplex had ook een isoleercel. Dat is pas erg. 
We speelden nog even in de rechtbank een situatie uit, dat was leuk!

Tot slot kregen we een gesprek met een ex-gedetineerde. Hij heette Jurgen. Jurgen had veel gedaan. Gevangen gezeten voor beroving en medeplichtigheid. Zijn levensverhaal staat in een boekje. Met zijn verhaal bezoekt hij scholen en groepen. Hij waarschuwt mensen voor misdaden en vertelt ook hoe snel je in een situatie kunt komen die strafbaar is. Het was indrukwekkend.

We reden naar huis en het was best stil in de bus. Allemaal waren we moe en geraakt door  wat we gezien en gehoord hadden!
Een bijzondere ontmoeting! Hieronder zie je foto's van ons bezoek en een korte film over het Gevangenismuseum.

Ans te Lintelo, coördinator JP Maria Vlucht

 
 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Zegt u het eens
door
pastoor Paul Daggenvoorde
De Kaarsenmaker
door
Jongerenwerkster Ans te Lintelo

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP