Laudato Si-week 2023


In het kader van de Laudato Si’ Week (dit jaar van 21 t/m 28 mei 2023) organiseerde de werkgroep Laudato Si’ een aantal mooie en groene activiteiten voor parochianen van Zuidoost Twente
(parochie Maria Vlucht, Jacobusparochie Enschede en Franciscusparochie Haaksbergen e.o.).

Filmavond The Letter
Op dinsdag 23 mei was er een filmavond rond ‘The Letter’. Deze film gaat over de rondzendbrief van paus Franciscus, de encycliek Laudato Si’, waarin hij zijn zorgen uit over het klimaat, onze aarde en haar bewoners. In de film worden vijf mensen gevolgd, die de vier groepen vertegenwoordigen die het meest getroffen zijn door de klimaatverandering: een vluchteling uit Senegal (stem van de armen), een stamhoofd uit de Amazone (stem van de inheemse volken), een jonge klimaatactiviste uit India (stem van de jongeren) en het wetenschappers echtpaar dat koraalriffen rond Hawaï onderzoekt. Op uitnodiging van paus Franciscus vertellen zij wat zij zien en ondervinden van de klimaatveranderingen: van overstromingen, ontbossing en koraalsterfte tot een vlucht op leven en dood.
Het is een buitengewoon aangrijpend verhaal, verteld door mensen die dagelijks met de gevolgen van klimaatverandering geconfronteerd worden. Het was mooi om te zien hoe deze kleurrijke groep mensen hechter werd naarmate ze langer met elkaar optrokken. Hun oproep aan ons allemaal is om samen verantwoordelijkheid te nemen en zuiniger om te gaan met onze Moeder Aarde en met elkaar.
Na afloop van de film bespraken we wat ons geraakt had, hoe we gehoor kunnen geven aan hun oproep en welk Bijbelverhaal ons daarbij inspireert. Deze bijeenkomst gaf ons hoop om verder te gaan.
Tijdens de Scheppingsperiode, van 1 september tot 4 oktober, willen we de film nogmaals aanbieden.

Meer weten over de encycliek Laudato Si’ en/of de film thuis al bekijken? Kijk dan eens op onze website www.mariavlucht.nl/laudato-si of wordt lid van onze facebookgroep Laudato Si’ Twente.

Excursie Abraham Ledeboerpark
Op zaterdag 27 mei j.l. verzamelde zich een groep van ca. 17 mensen bij de ingang van het prachtige Abraham Ledeboerpark te Enschede voor een excursie onder begeleiding van deskundige gidsen: Boomexpert Maarten Windemüller leidde ons langs drie bijzondere bomen, Trix en Janneke onthaalden ons op koffie, thee en een verhaal over de Lammerinkswönner en Hanneke van Dorp leidde ons door de wilde Heemtuin met een pleidooi voor biodiversiteit. Het was een bijzonder mooie dag: gezegend door warm weer, een koele bries en een stralende zon, konden we ons koesteren in de groene weelde van dit park, dat als een van de vijf mooiste van heel Europa wordt beschouwd. We maakten er een fotoverslag van. Uitleg bij de foto's.
Als dank voor hun belangenloze medewerking kregen alle gidsen een bijbels cadeau: een duurzaam linnen tasje met lekkers uit het land van Melk en Honing.

De filmavond en de excursie waren georganiseerd door de werkgroep Laudato Si' van het parochieverband Zuidoost Twente in het kader van de Laudato Si' Week 2023
Werkgroep Laudato Si'
Alice, Rietie, Bert, Johan.


 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP