Wereldjongerenkruis Enschede 2022


Wereld Jongeren Dagen Kruis in Jacobuskerk op zaterdag 5 november 2022

Een beetje Lissabon in Enschede, een stukje Wereld Jongerendagen op de Oude Markt….

Dat mochten we zaterdag 5 november beleven, met de ontvangst van het kruis van de Wereld Jongerendagen. Het maakte een tour door Nederland als voorbode van de Wereld Jongerendagen, die volgend jaar, in augustus 2023, plaatsvinden in Lissabon.

Hoorden we onlangs geluiden, dat de sporen van Christus niet altijd meer zichtbaar zijn: op deze zaterdag zagen we het tegendeel. Op een drukke Oude Markt keken de verbaasde voorbijgangers, hoe het kruis door jongeren naar de ingang van de kerk werd gedragen, op straat begroet door pastoor Paul Daggenvoorde en acolieten. Bij de ingang van de kerk speelde Roel Kemp op gitaar het lied van vrede, het Jacobus kinderkoor zong het mee en in de kerk nam het Binnenstads Jacobus Koor het lied tijdens de intochtprocessie over.

Het kruis werd de kerk ingedragen en op het priesterkoor geplaatst, waarna er talloze bloemen als hulde in de vazen werden gestoken of gewoon erbij op de grond werden gelegd. Mensen bleken zichtbaar ontroerd, de sfeer was warm en bijzonder. We voelden dat Christus in ons midden was…

Kinderen mochten naar het Parochiehuis voor kinderwoorddienst en het zelf rijgen van een “tientje”, in de kerk ging Paul Daggenvoorde voor in de Eucharistie. In zijn overweging vertelde hij over zijn eigen ervaring met dit kruis, hoe hij het voor het eerst ontmoette tijdens WJD in Rome in de tijd voordat hij zelf priester was en de indruk die dat toen maakte. Hoe bijzonder is het dan datzelfde kruis nu te mogen ontvangen in onze Jacobuskerk.

Na afloop was het een drukte van belang in het parochiehuis. Jongeren verzorgden een Portugese snack en er was koffie en thee. Albert Gebeh verzorgde een korte inleiding over het thema van de Wereld Jongeren Dagen en we sloten af met het gezamenlijk zingen van het Taizé lied “In the Lord”, maar dan in het Portugees.

Een hele mooie en bemoedigende dag: er zit muziek en toekomst in onze katholieke kerk! En dat willen we weten ook! Met dank aan allen die hebben meegeholpen, kijken we terug op een inspirerend en hartverwarmend evenement. Hieronder zie je de foto's!

(verslag Hetty Mulder)

Meer informatie over de Wereldjongerendagen vind je hier: www.wjd.nl

 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP