Bijbel


De Bijbel van A-Z, de Bizarre Bijbel, de Wiedmann Bijbel, het Bijbel-Project en een Coronabijbel. Heeft u er ooit van gehoord? Naast algemene informatie over de Bijbel, vindt u hier ook verrassende en wonderlijke andere lijstjes. Veel leesplezier gewenst met het meest vertaalde boek ter wereld!
 
De Bijbel is het meest vertaalde boek ter wereld 
Er bestaan bijna 700 vertalingen van de gehele Bijbel en meer dan 1500 van het Nieuwe Testament. Nog steeds wordt de Bijbel vertaald en toegankelijk gemaakt, ook voor doven en slechthorenden en voor blinden en slechtzienden. 
Feitelijk bestaat de Bijbel, genoemd naar het Griekse woord ‘biblia’ dat boeken betekent, uit een verzameling van 73 boeken: 
  • Het Oude Testament heet ook wel de Tanach of Tenach en bestaat uit de Tora (de eerste vijf boeken, de ‘Wet’), de Profeten en de Geschriften en werd in het Hebreeuws geschreven. De Rooms-Katholieke kerk kent 7 extra boeken, de zgn. apocriefe of deuterocanonieke boeken, die niet in de Tenach of in de Protestantse vertaling voorkomen. Zij zijn toegevoegd vanuit de oudste, Griekse vertaling van de Tenach, de Septuagint.  
  • Het Nieuwe Testament bestaat uit 27 boeken (zowel binnen de RK als in de Protestantse traditie) en beschrijft de verhalen over Jezus, zijn dood en opstanding en zijn betekenis voor zijn leerlingen en de wereld. In de vierde eeuw is de Bijbel vertaald door de heilige Hieronymus vanuit het Hebreeuws en het Grieks naar het Latijn en wordt Vulgaat genoemd. 
 
Algemene informatie over de Bijbel: 

De Bijbel online: 
  • Internet: De Bijbel online lezen op internet met veel achtergrondinformatie  
  • Mobiel: de Bijbel-app: U kunt de Bijbel ook als app op uw mobiel downloaden voor Apple en voor Android; zoek op Mijn Bijbel. Er staan zeven Bijbelvertalingen op, een Bijbeltekst van de Dag en Leesplannen rond een bepaald thema. 
  • YouTube: Het Bijbel Project is een serie van korte filmpjes over de bekendste boeken, woorden en personen uit de Bijbel. 
 
Verrassende achtergrondinformatie!
De Bijbel leert u het beste kennen door het te lezen. Maar behalve de bekende verhalen, staan er heel veel verhalen in die u misschien nog niet kent. Ook ontlenen wij er vele spreekwoorden en gezegden uit, zijn teksten op muziek gezet en hebben ze vele schilders en kunstenaars en filmmakers geïnspireerd. 
Via deze inspiratiepagina willen we u attenderen op interessante en onverwachte achtergrondweetjes.
 
De Bijbel van A-Z: een lijst van verkeerd begrepen of vergeten woorden uit de Bijbel. 

Bijbelse namen: Ontdek de betekenis van meer dan 300 Bijbelse namen. Hier is een overzicht met onbekende, originele en populaire namen. Van Abraham tot Zebedeus: Bijbelse namen
 
De Bizarre Bijbel: vreemde en vaak onbekende verhalen op een rij! 

De Wiedmann Bijbel:
De Wiedmann Bijbel is de langste geschilderde Bijbel ter wereld van maar liefst 1,6 km lang, met 3.333 afbeeldingen. Deze is in de jaren ’60 getekend door de Duitse kunstenaar Willy Wiedmann en werd in 2017 voor het eerst gepresenteerd in Maagdenburg. Wiedmann heeft zestien jaar gewerkt aan deze Bijbel. Paus Franciscus kreeg deze Bijbel in 2019 cadeau.

 
 
 
 
De Corona Bijbel:
Op 30 oktober 2020 is de Coronabijbel online verschenen: een handgeschreven Bijbel, geschreven door 950 mensen die ook vaak illustraties erin verwerkten, na een oproep van de Zwitserse theoloog en predikant Uwe Habenicht. Deze Bijbel zal ook nog gedrukt worden. Op deze website kunt u hem integraal bekijken. In het menu vindt u ook een pagina over de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere Bijbelproject: Coronabibel.ch
 
 
TOP