Bijbel


De Bijbel van A-Z, de Bizarre Bijbel, de Wiedmann Bijbel, het Bijbel-Project en een Coronabijbel, de Luisterbijbel. Heeft u er ooit van gehoord? Naast algemene informatie over de Bijbel, vindt u hier ook verrassende en wonderlijke andere lijstjes. Veel leesplezier gewenst met het meest vertaalde boek ter wereld!

Nieuwe Bijbelvertaling NBV21
Woensdag 13 oktober 2021 werd de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV21) gepresenteerd aan koning Willem-Alexander, de beschermheer van het Nederlands Bijbel Genootschap NBG in de Grote- of St Jacobskerk in Den Haag. Er zijn 12.000 aanpassingen tov de Nieuwe Bijbel Vertaling uit 2004.
Bekijk de website die er aan gewijd is: www.NBV21.nl
De vertalingen zijn ook te vinden op www.debijbel.nl (onder het kopje Lees de Bijbel kunt u op de knop naast de Bijbelboeken vele vertalingen vinden en aanklikken). In de podcastserie Op weg met de NBV21 kunt u luisteren over vertaalkeuzes en de betekenis van de Bijbel.

 

Maand van de Bijbel 2022
Elk jaar in januari wordt de Maand van de Bijbel gevierd, in 2022 van 22 januari t/m 22 februari, om de Bijbel onder een groter publiek te promoten. Deze week wordt gesteund door vele gezindten, van Rooms-Katholiek tot evangelisch.
Er is een speciale website voor: www.maandvandebijbel.nl en er is speciaal voor deze maand een essay geschreven over het thema, nl. de betekenis van muziek en zingen: Zing een nieuw lied, met bijdragen van kerkmusicus en theologe Hanna Rijken en Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier (nog niet verkrijgbaar, maar al wel te reserveren). Zondag van het Woord van God
Paus Franciscus heeft in 2019 een zondag van het Woord van God ingesteld op de derde zondag door het jaar. In 2022 valt deze zondag op 23 januari. De paus onderstreept dat de aandacht voor de Schrift zich niet mag beperken tot die ene zondag, want het is bedoeld als aanzet om zoveel mogelijk de Bijbel ter hand te nemen. Om dit te stimuleren heeft de Katholieke Bijbel Stichting (KBS) een brochure uitgebracht met handreikingen hoe u alleen, binnen uw gezin en ook in tijden van nood zoals de coronapandemie, de Bijbel als steun kunt ervaren. 
U kunt hier de brochure lezen of downloaden: Zondag van het Woord van God, een handreiking


 
De Bijbel is het meest vertaalde boek ter wereld 
Er bestaan bijna 700 vertalingen van de gehele Bijbel en meer dan 1500 van het Nieuwe Testament. Nog steeds wordt de Bijbel vertaald en toegankelijk gemaakt, ook voor doven en slechthorenden en voor blinden en slechtzienden. 
Feitelijk bestaat de Bijbel, genoemd naar het Griekse woord ‘biblia’ dat boeken betekent, uit een verzameling van 73 boeken: 
 • Het Oude Testament heet ook wel de Tanach of Tenach en bestaat uit de Tora (de eerste vijf boeken, de ‘Wet’), de Profeten en de Geschriften en werd in het Hebreeuws geschreven. De Rooms-Katholieke kerk kent 7 extra boeken, de zgn. apocriefe of deuterocanonieke boeken, die niet in de Tenach of in de Protestantse vertaling voorkomen. Zij zijn toegevoegd vanuit de oudste, Griekse vertaling van de Tenach, de Septuagint.  
 • Het Nieuwe Testament bestaat uit 27 boeken (zowel binnen de RK als in de Protestantse traditie) en beschrijft de verhalen over Jezus, zijn dood en opstanding en zijn betekenis voor zijn leerlingen en de wereld. In de vierde eeuw is de Bijbel vertaald door de heilige Hieronymus vanuit het Hebreeuws en het Grieks naar het Latijn en wordt Vulgaat genoemd. 
 
Algemene informatie over de Bijbel: 

De Bijbel online: 
 • Internet: De Bijbel.nl online lezen op internet met veel achtergrondinformatie  
 • Mobiel: de Bijbel-app: U kunt de Bijbel ook als app op uw mobiel downloaden voor Apple en voor Android; zoek op Mijn Bijbel. Er staan zeven Bijbelvertalingen op, een Bijbeltekst van de Dag en Leesplannen rond een bepaald thema. 
 • YouTube: Het Bijbel Project is een serie van korte filmpjes over de bekendste boeken, woorden en personen uit de Bijbel. 

Liever luisteren?
 • De podcast Luisterbijbel is een audiobijbel, maar dan gewoon in je favoriete podcastspeler met elke aflevering een hoofdstuk uit een bijbelboek. Deze podcast zet de Bijbel zelf centraal. De bijbelvertaling die je hoort is de NBV21.
 • De podcast Dagvers laat elke dag een stukje uit de Bijbel horen met een korte toelichting en ter afsluiting een inspirerende vraag of opdracht. 
 • De podcast Lezen met je Hart laat je aandachtig en meditatief de Bijbel lezen aan de hand van Lectio Divina.
 • De podcast Dit is de Bijbel heeft elke aflevering een gesprek over de mooie, moeilijke en merkwaardige kanten van de Bijbel. Elke aflevering praat journalist David Boogerd met een expert over de Bijbel. 
 • De podcast Bidden met de Psalmen bespreekt citaten uit 21 psalmen met telkens een mini-overweging en drie gebedspunten.
 • De podcast De Open Doors Tapes vertelt spannende verhalen over hoe Bijbels gesmokkeld werden naar gebieden waar nog geen Bijbel was.
 

Verrassende achtergrondinformatie!

De Bijbel leert u het beste kennen door het te lezen. Maar behalve de bekende verhalen, staan er heel veel verhalen in die u misschien nog niet kent. Ook ontlenen wij er vele spreekwoorden en gezegden uit, zijn teksten op muziek gezet en hebben ze vele schilders en kunstenaars en filmmakers geïnspireerd. 
Via deze inspiratiepagina willen we u attenderen op interessante en onverwachte achtergrondweetjes:

De Bijbel van A-Z: 
Hier is een lijst van verkeerd begrepen of vergeten woorden uit de Bijbel. 

Bijbelse namen: Ontdek de betekenis van meer dan 300 Bijbelse namen. Hier is een overzicht met onbekende, originele en populaire namen. 
Van Abraham tot Zebedeus: Bijbelse namen


Bijbels voor kinderen: 
 • De Samenleesbijbel is een Bijbel speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Kinderen van 8 tot 12 jaar worden aangesproken met al hun zintuigen. Het wordt dus niet alleen maar lezen, maar ook vooral veel kijken, luisteren (er is een CD bij met leuke liedjes!), spelletjes doen, koken en bewegen. Er staan meer dan 1000 leuke plaatjes in en landkaarten.
 • De nieuwe Graphic Novel Bijbel "Ongelofelijke Bijbelverhalen" is een nieuwe Bijbel voor kinderen met leuke tekeningen én veel achtergrondinformatie, helemaal getekend in een superleuke stijl. 
   
De Bizarre Bijbel: Het boek "Vreemd en Bizar" legt twaalf moeilijke verhalen uit. Op Kerknet.be verschenen de volgende vreemde en vaak onbekende verhalen op een rij:

De Corona Bijbel: Op 30 oktober 2020 is de Coronabijbel online verschenen: een handgeschreven Bijbel, geschreven door 950 mensen die ook vaak illustraties erin verwerkten, na een oproep van de Zwitserse theoloog en predikant Uwe Habenicht. Op deze website kunt u hem integraal bekijken. In het menu (bovenin bij de drie streepjes) vindt u een pagina over de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere Bijbelproject. Kijk maar eens op: Coronabibel.ch

De Wiedmann Bijbel: De Wiedmann Bijbel is de langste geschilderde Bijbel ter wereld van maar liefst 1,6 km lang, met 3.333 afbeeldingen. Deze is in de jaren ’60 getekend door de Duitse kunstenaar Willy Wiedmann en werd in 2017 voor het eerst gepresenteerd in Maagdenburg. Wiedmann heeft zestien jaar gewerkt aan deze Bijbel. Paus Franciscus kreeg deze Bijbel in 2019 cadeau.
 
 
 
 
 
 
TOP