Bijbel


De Bijbel van A-Z, de Bizarre Bijbel, de Bach-Bijbel, de Wiedmann Bijbel, het Bijbel-Project en een Coronabijbel, de Luisterbijbel. Heeft u er ooit van gehoord? Naast algemene informatie over de Bijbel, vindt u hier ook verrassende en wonderlijke andere lijstjes. Veel leesplezier gewenst met het meest vertaalde boek ter wereld!

Nieuwe Bijbelvertaling NBV21
Woensdag 13 oktober 2021 werd de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV21) gepresenteerd aan koning Willem-Alexander, de beschermheer van het Nederlands Bijbel Genootschap NBG in de Grote- of St Jacobskerk in Den Haag. Er zijn 12.000 aanpassingen tov de Nieuwe Bijbel Vertaling uit 2004.
Bekijk de website die er aan gewijd is: www.NBV21.nl
De vertalingen zijn ook te vinden op www.debijbel.nl (onder het kopje Lees de Bijbel kunt u op de knop naast de Bijbelboeken vele vertalingen vinden en aanklikken). In de podcastserie Op weg met de NBV21 kunt u luisteren over vertaalkeuzes en de betekenis van de Bijbel.

 

Maand van de Bijbel 2024
Elk jaar in januari wordt de Maand van de Bijbel gevierd, in 2024 alweer de vijfde editie, van 28 januari t/m 28 februari, om de Bijbel onder een groter publiek te promoten. Deze maand wordt gesteund door vele gezindten, van Rooms-Katholiek tot evangelisch.
Er is een speciale website: www.maandvandebijbel.nl met leuke aandachtspunten:
 • Het Bijbelessay 2024: met bijdragen van meer dan 20 bijbellezers en bijbelgeleerden over hun meest geliefde teksten in de Bijbel: Bijbel top 3
 • Lees elke dag een stukje van de Bijbel met het Bijbelleesrooster 2024
 • Een filmpje over hoe een Bijbel wordt gemaakt!

Bijbelzondag
Behalve de katholieke Zondag van het Woord van God, bestaat er ook de protestantse Bijbelzondag. In 2024 valt deze zondag op 28 januari, het begin van de Maand van de Bijbel. het Bijbelzondagthema is dit jaar ‘Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat’ (Psalm 113:3, NBV21). Met dit thema wordt stilgestaan dat over de hele wereld mensen Gods naam loven. Van waar de zon opkomt tot waar zij weer ondergaat, zijn er mensen die de Bijbel lezen en zich willen laten inspireren door Gods Woord.Zondag van het Woord van God
Paus Franciscus heeft in 2019 een Zondag van het Woord van God ingesteld op de derde zondag door het jaar. In 2024 valt deze zondag op 21 januari. Het motto luidt dit jaar "Indien gij trouw blijft aan mijn woord" (Joh. 8, 31). 

De paus onderstreept dat de aandacht voor de Schrift zich niet mag beperken tot die ene zondag, want het is bedoeld als aanzet om zoveel mogelijk de Bijbel ter hand te nemen. Om dit te stimuleren heeft de Katholieke Bijbel Stichting (KBS) een brochure uitgebracht met handreikingen hoe u alleen, binnen uw gezin en ook in tijden van nood zoals de coronapandemie, de Bijbel als steun kunt ervaren. 
U kunt hier de brochure lezen of downloaden: Zondag van het Woord van God, een handreiking


 
De Bijbel is het meest vertaalde boek ter wereld 
Er bestaan bijna 700 vertalingen van de gehele Bijbel en meer dan 1500 van het Nieuwe Testament. Nog steeds wordt de Bijbel vertaald en toegankelijk gemaakt, ook voor doven en slechthorenden en voor blinden en slechtzienden. 
Feitelijk bestaat de Bijbel, genoemd naar het Griekse woord ‘biblia’ dat boeken betekent, uit een verzameling van 73 boeken: 
 • Het Oude Testament heet ook wel de Tanach of Tenach en bestaat uit de Tora (de eerste vijf boeken, de ‘Wet’), de Profeten en de Geschriften en werd in het Hebreeuws geschreven. De Rooms-Katholieke kerk kent 7 extra boeken, de zgn. apocriefe of deuterocanonieke boeken, die niet in de Tenach of in de Protestantse vertaling voorkomen. Zij zijn toegevoegd vanuit de oudste, Griekse vertaling van de Tenach, de Septuagint.  
 • Het Nieuwe Testament bestaat uit 27 boeken (zowel binnen de RK als in de Protestantse traditie) en beschrijft de verhalen over Jezus, zijn dood en opstanding en zijn betekenis voor zijn leerlingen en de wereld. In de vierde eeuw is de Bijbel vertaald door de heilige Hieronymus vanuit het Hebreeuws en het Grieks naar het Latijn en wordt Vulgaat genoemd. 
 
Algemene informatie over de Bijbel: 

De Bijbel online: 
 • Internet: De Bijbel.nl online lezen op internet met veel achtergrondinformatie / de Bijbel in 1000 seconden met lezingen van per zondag, achtergronden en overwegingen / Kind en Bijbel voor jonge gezinnen / Bijbelcitaat met citaten voor elke dag.
 • Mobiel: de Bijbel-app: U kunt de Bijbel ook als app op uw mobiel downloaden voor Apple en voor Android; zoek op Mijn Bijbel. Er staan zeven Bijbelvertalingen op, een Bijbeltekst van de Dag en Leesplannen rond een bepaald thema. 
 • YouTube: Het Bijbel Project is een serie van korte filmpjes over de bekendste boeken, woorden en personen uit de Bijbel. 

De Bijbel op Social Media:

Liever luisteren?
 • De podcast Het Gedeelde Woord is een ontmoeting over de Bijbel tussen de protestantse Andries Knevel met bekende katholieken. 
 • De podcast Luisterbijbel is een audiobijbel, met elke aflevering een hoofdstuk uit een bijbelboek. Deze podcast zet de Bijbel zelf centraal. De bijbelvertaling die je hoort is de NBV21.
 • De podcast Dagvers laat elke dag een stukje uit de Bijbel horen met een korte toelichting en ter afsluiting een inspirerende vraag of opdracht. 
 • De podcast Lezen met je Hart laat je aandachtig en meditatief de Bijbel lezen aan de hand van Lectio Divina.
 • De podcast Dit is de Bijbel heeft elke aflevering een gesprek over de mooie, moeilijke en merkwaardige kanten van de Bijbel. 
 • De podcast Bidden met de Psalmen bespreekt citaten uit 21 psalmen met telkens een mini-overweging en drie gebedspunten.
 • De podcast De Open Doors Tapes vertelt spannende verhalen over hoe Bijbels gesmokkeld werden naar gebieden waar nog geen Bijbel was.
 • De podcast Heilige Grond staat stil bij de grond onder je voeten, bij het heilige én het alledaagse en bij brandende kwesties. Bij God die spreekt.

Bijbelse (en religieuze) musea:
 • Bijbels Museum. Met rondtrekkende tentoonstellingen door heel Nederland (geen vast adres dus).
 • Statenbijbel Museum. Heel veel Bijbels en over de invloed van de Bijbel op de Nederlandse cultuur. Alleen op afspraak te bezoeken, even buiten Leerdam.
 • Bijbelse Tuin. In Hoofddorp is een tuin vol beeldende kunst en bomen, planten en bloemen die ook in de Bijbel voorkomen.
 • Bijbelverhalen in Zand. Bijbelse verhalen in zandsculpturen; één van ’s werelds grootste overdekte zandsculpturen tentoonstellingen in Elburg.
 • Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting (bij Nijmegen). Een openluchtmuseum over de drie monotheïstische godsdiensten (weer open vanaf 7 april 2023) met wisselende thema's.
 • Museum Catharijne Convent. Met educatieve tentoonstellingen en een vaste tentoonstelling met religieus erfgoed in hartje Utrecht. 
 • Ons' Lieve Heer op Solder. Een schuilkerk uit de 17e eeuw op de zolder van een oud grachtenpand in Amsterdam.
 • Museum Krona. Een religieus museum in een vleugel van het oude Birgittinessenklooster bij Uden.
 • Binnentuin over God. Een openluchtmuseum buiten Voorthuizen waarin Bijbelse verhalen in grotten zijn nagebouwd (alleen via reservering via website).
 • Biblia. Een Bijbels belevingsmuseum in Brugge (België).
 • Meer musea vind je hier: Nederlandse musea christelijke/religieuze kunst
 

Verrassende achtergrondinformatie!

De Bijbel leert u het beste kennen door het te lezen. Maar behalve de bekende verhalen, staan er heel veel verhalen in die u misschien nog niet kent. Ook ontlenen wij er vele spreekwoorden en gezegden uit, zijn teksten op muziek gezet en hebben ze vele schilders en kunstenaars en filmmakers geïnspireerd. 
Via deze inspiratiepagina willen we u attenderen op interessante en onverwachte achtergrondweetjes:

De Bijbel van A-Z: 
Hier is een lijst van verkeerd begrepen of vergeten woorden uit de Bijbel. Zie ook de lijst op Kerknet.
Overigens bestaat er inmiddels ook een boek van: Bijbelwoorden van A tot Z, samengesteld door Jean Bastiaens en Lieve Wouters, tevens de samenstellers van de verklarende woorden hierboven.

Bijbelse gezegden:
Veel spreekwoorden en gezegden komen uit de Bijbel. In dit overzicht vindt u er een heleboel, met bronnen: Bijbels gezegd.Bijbelse namen: 
Ontdek de betekenis van meer dan 300 Bijbelse namen. Hier is een overzicht met onbekende, originele en populaire namen. 
Van Abraham tot Zebedeus: Bijbelse namenBijbels voor kinderen: 
 • De Prentenbijbel bestaat al 15 jaar en is in 2023 compleet vernieuwd. Een dik prentenboek vol prachtig geïllustreerde Bijbelverhalen, met teksten gebaseerd op de NBV21. Hier leest u een interview met de schrijfster, Sylvia Vanden Heede.
 • De Samenleesbijbel is een Bijbel speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Kinderen van 8 tot 12 jaar worden aangesproken met al hun zintuigen. Het wordt dus niet alleen maar lezen, maar ook vooral veel kijken, luisteren (er is een CD bij met leuke liedjes!), spelletjes doen, koken en bewegen. Er staan meer dan 1000 leuke plaatjes in en landkaarten.
 • De nieuwe Graphic Novel Bijbel "Ongelofelijke Bijbelverhalen" is een nieuwe Bijbel voor kinderen met leuke tekeningen én veel achtergrondinformatie, helemaal getekend in een superleuke stijl. 
 • Meer info voor kinderen vindt u op onze inspiratiepagina Inspiratie met Kinderen.
   
De Bijbel op Oud Hollandse tegeltjes
Ja, ook op oud-Hollandse tegeltjes kunt u Bijbelse voorstellingen tegenkomen!
De website heiligen.net heeft ze voor u op een rijtje gezet: De bijbel op 163 Oud Hollandse tegelsDe Bach-bijbel / Bijbel van Bach
De "Bach-bijbel" is in december 2023 gepresenteerd in Franeker is een complete fascimile uitgave van de drie dikke Bijbels van Johann Sebastian Bach, waarin hij bijna 500 persoonlijke aantekeningen heeft gemaakt. Deze wordt ook wel de Calov-Bijbel genoemd, naar de lutherse theoloog Abraham Calovius, die kanttekeningen en commentaren aan de Bijbelteksten toevoegde. Bach op zijn beurt bestudeerde de Bijbel zorgvuldig en zette strepen onder zinnen, maakte opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe.
Deze gloednieuwe uitgave is niet goedkoop: hij kost maar liefst € 5.500,00. U leest er meer over op de speciale website www.bachbijbel.nl


 
De Bizarre Bijbel: 
Het boek "Vreemd en Bizar" legt twaalf moeilijke verhalen uit. Op Kerknet.be verschenen de volgende vreemde en vaak onbekende verhalen op een rij:

De Corona Bijbel: 
Op 30 oktober 2020 is de Coronabijbel online verschenen: een handgeschreven Bijbel, geschreven door 950 mensen die ook vaak illustraties erin verwerkten, na een oproep van de Zwitserse theoloog en predikant Uwe Habenicht. Op deze website kunt u hem integraal bekijken. In het menu (bovenin bij de drie streepjes) vindt u een pagina over de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere Bijbelproject. Kijk maar eens op: Coronabibel.chDe Wiedmann Bijbel: 
De Wiedmann Bijbel is de langste geschilderde Bijbel ter wereld van maar liefst 1,6 km lang, met 3.333 afbeeldingen. Deze is in de jaren ’60 getekend door de Duitse kunstenaar Willy Wiedmann en werd in 2017 voor het eerst gepresenteerd in Maagdenburg. Wiedmann heeft zestien jaar gewerkt aan deze Bijbel. Paus Franciscus kreeg deze Bijbel in 2019 cadeau.

 
 
 
 
 
 
TOP