Oecumenisch

Meer activiteiten vindt u op onze Activiteitenkalender

SCHRIFTINSTUIF
Ingeburgerd is reeds de Schriftinstuif. Op enkele woensdagavonden wordt de lezing van de daaropvolgende zondag met elkaar besproken. Afwisselend met protestantse dominee mevr. Hennie Marsman of RK-pastoraal werkster mevr. Carla Berbée, dus in oecumenisch verband. We lezen en bespreken iedere keer de lezingen van de zondag volgend op de Schriftinstuif. Bijbelkennis is niet echt noodzakelijk. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avonden, hoewel een vrije gift voor koffie en thee welkom is. U hoeft zich niet van te voren aan te melden.
Voor het seizoen 2022-2023 zijn nieuwe data bekend, zie onze speciale pagina Schriftinstuif!
 

ACTIVITEITEN OECUMENISCHE WERKGROEP GLANERBRUG
De kerken van Glanerbrug, te weten de Katholieke Kerk (O.L.V. van de H. Rozenkranskerk aan de Kerkstraat), de Protestantse Kerk (op het kruispunt aan de Gronausestraat) en het Syrisch-Orthodoxe klooster werken twee keer per jaar samen om een oecumenische viering te verzorgen, nl. rond de Week van Gebed in januari en rond de Vredesweek in september. 
  • De eerstvolgende Vredesviering zal zijn op zondag 24 september 2023 om 10.30 uur in de Protestantse kerk aan de Gronausestraat in Glanerbrug. U bent van harte welkom!
 
 
ACTIVITEITEN OASE (GRONAU)
Regelmatig organiseert OASE activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Afhankelijk van welke groep de activiteit organiseert, is de voertaal Duits of Nederlands. Na de brand van vorig jaar is deze plek herrezen uit de as!

Oasefeuer
De Oasefeuer is een tweewekelijkse ontmoeting rond een inspirerend thema op de vrijdagavond om 19.00 uur. 

Het verdere programma voor het nieuwe seizoen wordt op de website bekend gemaakt: https://oase-gronau-losser.org/nl/
Route: aan de Dinkel aan het eind van de Dinkelstrasse tussen Glane en Gronau.
De eerstvolgende is op vrijdag 4 augustus: Taizé aan de Dinkel!

De Oase bestaat al 20 jaar!
Manfred Laumann van Pax Christi (op de foto linksboven) heeft op vrijdag 26 mei 2023 verteld over het kunstwerk dat op het Oaseterrein staat: de levensgrote silhouetten. Hij vertelde over de geschiedenis daarvan; hoe het geïnspireerd is op het verhaal van de grot, een bekende allegorie van Plato. Een scholiere vatte die aldus samen bij een 4-mei herdenking tussen Haaksbergen en Ahaus: "Wij staan met de rug naar elkaar toe en zien alleen elkaars schaduw. We denken dat dat de werkelijkheid is. Pas als we ons omdraaien, zien we hoe het echt is. Als we elkaar leren kennen, zien we dat we allemaal mensen zijn."
Op basis van een eerste houten ontwerp van Manfred heeft de Duitse kunstenaar Andreas Groten het metalen kunstwerk gemaakt. Het werd geplaatst tijdens de Laga 2003, toen ook de Oase een feit werd, en bestaat nu dus al 20 jaar! Een prachtig voorbeeld over hoe Duitsland en Nederland samen verder kunnen en dat dus daarom Verzoeningskunstwerk wordt genoemd!


"Weet dat je welkom bent!"
Het Oaseteam

Website Oase: Oecumenische Kerkentuin Oase
Route naar de Oase: Dinkelstraße 24, 48599 Gronau

 


DINKELDIENST OP OASETERREIN
Op het Oaseterrein wordt tweejaarlijks een oecumenische openluchtviering gehouden. Hieraan werken mee de Protestantse gemeenten van Glanerbrug, Losser en Overdinkel, de Katholieke kerken van Glanerbrug, Losser en Overdinkel, het Syrisch-Orthodoxe klooster van Glane en natuurlijk het Ökumenischer Kirchengarten OASE in Gronau zelf. Deze viering is bedoeld voor iedereen en daarom zijn er tijdens deze zondag geen andere vieringen in de samenwerkende kerken. U vindt een verslag van onze meest recente Dinkeldienst op 19 juni: Dinkeldienst 2022
Kijk voor een impressie over onze anderen vieringen op onze pagina Kerkennacht.
Alvast voor uw agenda: de volgende Dinkeldienst is op zondag 23 juni 2024!

 

ACTIVITEITEN JACOBUSPAROCHIE ENSCHEDE 
Kijk op hun website www.katholiekenschede.nl voor hun activiteiten.
Ook parochianen van Maria Vlucht zijn van harte welkom bij vieringen en activiteiten!

 

ACTIVITEITEN FRANCISCUSPAROCHIE HAAKSBERGEN/BUURSE 
Kijk op hun website www.franciscusparochie.nl
Ook parochianen van Maria Vlucht zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

 

ACTIVITEITEN PROTESTANTSE GEMEENTEN LOSSER/GLANERBRUG 
Binnen Maria Vlucht worden meerdere activiteiten aangeboden die georganiseerd worden door de PKN Losser en Glanerbrug en die ook toegankelijk zijn voor katholieken. Iedereen is van harte welkom aan te schuiven.

Hier vindt u het programmaboekje Bezinning en Inspiratie voor 2022-2023: Ga naar pagina Bezinning en Inspiratie!
 

ACTIVITEITEN LUMEN CHRISTI (DENEKAMP E.O.) 
Kijk op hun website www.parochielumenchristi.nl
(De Lutte – Denekamp – Lattrop - Noord Deurningen – Ootmarsum - Tilligte)

Zondag 3 september 2023 bent u van harte welkom bij de oecumenische oogstdankviering in de open lucht op Erve Binkhorst in De Lutte. De viering begint om 10.30 uur en wordt verzorgd door pastor Ingrid Schraven en dominee Hennie Marsman. Ook kinderen zijn van harte welkom! U leest er alles over in het nieuwsbericht: Oecumenische oogstdankdienst 2023
 

 
ACTIVITEITEN PANCRATIUSPAROCHIE TUBBERGEN 
Activiteiten binnen de Pancratiusparochie leest u hier: www.hpancratius.nl
U bent van harte welkom!
 

 
ACTIVITEITEN PLECHELMUSPAROCHIE OLDENZAAL 
Op de website van de Plechelmusparochie staan regelmatig activiteiten waaraan ook parochianen uit Maria Vlucht mee kunnen doen.

 
 
 
 
 
 
 
 
TOP