St. Jozefjaar 2020-2021


Jaar van de Heilige Jozef
8 december 2020 - 8 december 2021

Patris Corde
Op 8 december 2020, op het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van de H. Maagd Maria, heeft paus Franciscus een apostolische brief gepubliceerd: Patris corde (met het hart van een Vader - ook als boekje in de Nederlandse vertaling beschikbaar), waarin hij een heel jaar toewijdt aan de heilige Jozef. Dit Jozefjaar loopt van 8 december 2020 tot 8 december 2021, omdat Jozef op 8 december 1870, precies 150 jaar geleden, werd uitgeroepen tot patroonheilige van de Universele Kerk in het document Quemadmodum Deus.
Op 8 december 2021 is dit jaar afgesloten. In Nederland door mgr. Hendriks van bisdom Amsterdam-Haarlem, door de vroegere schuilkerk aan de Kalverstraat, in de volksmond De Papegaai genoemd en sinds 1912 de HH. Petrus en Paulus geheten, haar oorspronkelijke naam terug te geven: St. Jozef! Beelden van zowel de heilige Jozef als een papegaai prijken aan de voorgevel van de kerk aan de Kalverstraat. Lees er hier meer over!

Catecheses over St. Jozef
Paus Franciscus heeft in november en december 2021 drie catecheses gegeven over de betekenis van St. Jozef. U leest ze hier:
  1. De heilige Jozef en de omgeving waarin hij leefde
  2. De heilige Jozef in de heilsgeschiedenis
  3. De heilige Jozef, rechtvaardige man en bruidegom van Maria

Lees ook op Katholiekleven.nl: Wie is de Heilige Jozef voor ons en St. Jozef, heilig zonder op te vallen.

De waarde van Jozef
Paus Franciscus noemt Jozef in zijn document Patris corde specifiek een vader die geliefd is, teder en liefhebbend, gehoorzaam, accepterend, creatief en moedig, een werkende vader en een vader in de schaduw.
Jozef staat model voor geduld en hoop; twee eigenschappen die we goed kunnen gebruiken in deze tijd van de coronapandemie. Jozef staat daarnaast als pleegvader van Jezus model voor gehoorzaamheid, moed en bescheidenheid, tederheid en verantwoordelijkheid. 
Jozef is behalve patroonheilige van de Universele Kerk, ook de heilige van het geloof, van vaders en echtgenoten, van het huisgezin, van een zalige dood en daarnaast van arbeiders, vele ambachten en van religieuze communiteiten. 
Bisschop De Korte vertelt over Fratelli Tutti en de menselijke waardigheid in een podcast


Extra aandacht voor Jozef
De viering van dit Jozefjaar zal worden versterkt door bijzondere aandacht voor feestdagen, devoties en gebeden die aan Heilige Jozef zijn gewijd. Denk vooral aan zijn feestdag op 19 maart en de verering voor Jozef Arbeider op 1 mei. Gelovigen kunnen in dit Jozefjaar een volle aflaat verdienen.
  • Voor de maand maart 2021 is een speciaal gebedenboekje samengesteld: Ga naar Jozef om dichter bij de hemelse Vader te zijn
  • Lees ook de bezinning van Pastoor Daggenvoorde over Jozef. Hij wijst op de spiritualiteit van Jozef en hoe Jozef ons leert hoe we met een crisis, zoals de coronapandemie, kunnen omgaan. 
  • Paus Franciscus heeft een catechesereeks gestart over St. Jozef; lees hier deel 1 over "Jozef en de omgeving waarin hij leefde" en deel 2 over "Jozef, de verborgen man, de behoeder van de Kerk".
 

Muziek voor Sint Jozef
Speciaal voor de dagen en maanden die aan Jozef zijn toegewijd, dus op 19 maart, 1 mei en op het feest van de Heilige Familie (de zondag na Kerstmis) én de gehele maand maart is er een Hymne voor Sint Jozef gecomponeerd door Hans Leenders. Deze kan op die dagen worden gezongen. Zie voor de toelichting en bladmuziek (partituren en koorpartijen): Sint Jozef Hymne.


Heiligdom Sint Jozef
Het bisdom Roermond kent een heiligdom dat gewijd is aan Sint Jozef, het enige van Nederland: het bedevaartoord Smakt bij Venray. Hier ziet u een impressie:

 

Slapende Jozef
We kennen Jozef allemaal als een actieve man, die werkte of op reis was met Maria, maar vooral in haar schaduw stond. Er bestaat ook een beeld van de Slapende Jozef. Paus Franciscus legt elke avond voor het slapen gaan zijn zorgen, opgeschreven op een briefje, bij de Slapende Jozef neer. Dat heeft een speciale betekenis. Zo kunnen we allemaal vertrouwen op de voorspraak van de heilige Jozef, omdat die in zijn dromen de bemoedigingen en waarschuwingen van God ontving via de engel. 

 
 
Lees en Luister:

Meer nieuws van de paus vindt u op onze inspiratiepagina Nieuws uit de Wereldkerk

Gebed tot Sint Jozef:

Gegroet, hoeder van de Verlosser,
Echtgenoot van de Heilige Maagd Maria.
Aan u heeft God zijn enige Zoon toevertrouwd;
op jou stelde Maria haar vertrouwen;
met jou werd Christus mens.

Gezegende Jozef, ook voor ons,
toon jezelf een vader
en leid ons op het pad van het leven.
Verkrijg voor ons genade, barmhartigheid en moed,
en verdedig ons tegen alle kwaad. 
Amen.

 
TOP