Activiteiten JP Maria Vlucht

Het Jongerenpastoraat (JP) is er voor jou!
 
Ben jij tussen de 12 en 18 jaar? Dan is dit misschien iets voor jou!
Er verandert veel in het leven van jonge mensen. Steeds weer een nieuwe klas, nieuwe vrienden. Hoe zal het allemaal gaan? Best spannend!
Je begint steeds meer eigen keuzes te maken. Je moet meepraten over je eigen toekomst. Jouw mening wordt gevraagd. Kortom, de wereld wordt steeds groter. Een goede vriendengroep is dan belangrijk voor je.
Je bent gevormd en ook daarom willen wij jou, als geloofsgemeenschap, iets aanbieden, dat past bij je leeftijdswensen. En ook als je niet gevormd bent kun je meedoen met ons aanbod! Het is dus voor iedereen.
 
Er zijn drie jongerenpastoraatgroepen die steeds meer samenwerken. Ze heten JP4you2 (Glanerbrug) JP Losser en New Spirit (Overdinkel)
Daar beleef je samen met je oude klasgenoten èn andere leeftijdsgenoten, leuke, spannende en sportieve en leerzame dingen.
Ontmoeting met de anderen en het plezier dat je hebt met elkaar staat voor ons centraal.
Want wat je samen beleeft, verbindt voor altijd.

Thema
Ieder jaar doen we onze activiteiten vanuit een bepaald thema. Dit jaar 2018-2019, is het thema: Spoorzoeken!
Lees hier meer over de achtergronden: Jaarthema JP Spoorzoeken

Op zaterdagmiddag 29 september zijn we het nieuwe seizoen van het Jongerenpastoraat gestart met een superleuke activiteit: SPOORZOEKEN door de boomtoppen bij AvaTarZ in Deurningen! Lees er alles over in het verslag hieronder.

Praktisch
  • Als je je opgeeft, krijg je een persoonlijke uitnodiging per activiteit via de e-mail of Whatsapp op je telefoon.
  • De Jp’s vragen een aangepaste eigen bijdrage per activiteit.
  • Waar de activiteiten plaatsvinden is afhankelijk van het programma.
Theatergroep 'sTOF
Het Jongerenpastoraat heeft ook een eigen theatergroep: ‘sTOF.
Als we weer een nieuw stuk gaan inoefenen, kun je je ook aanmelden.
We oefenen op woensdagavond vanaf 18.30 uur. Ze hebben inmiddels een landelijke eervolle vermelding in de wacht gesleept en zijn bezig met hun zesde voorstelling!
 
Thomasvieringen
Daarnaast krijg je ook nog een uitnodiging voor de 3 Thomasvieringen die elk jaar worden georganiseerd.
 
Zin?!
Zin om mee te doen aan JP4you2 Glanerbrug, JP Losser of New Spirit Overdinkel?
Geef dan door hoe ik je kan bereiken (naam, adres, telnr. en e-mailadres)!
 
Nieuwe begeleiders zijn van harte welkom!
Ook als ouder/ begeleider kun je mee doen in de werkgroep. Dan loop je een eindje mee met de jongere, je verwondert je vast en zeker en je speelt een rol in hun leven binnen een groep. Dat is uitermate boeiend. Ook als de ouder niet kan participeren is de jongere van harte welkom.
 
Met vriendelijke groeten
namens de begeleiders,
 
Ans te Lintelo
Coördinator jongerenactiviteiten
Parochie Maria Vlucht
M. 06-30 95 86 89
 
Lees hier meer over het jeugdwerk van de YMCA, waar ook het Jongerenpastoraat graag gebruik van maakt: YMCA Recept voor sterk jeugdwerk

Jongerenpastoraat op Facebook
Maria Vlucht heeft natuurlijk ook een Facebookpagina. Daar worden aankondigingen en verslagen van activiteiten regelmatig op gepost, óók van het Jongerenpastoraat. Nodig je vrienden uit voor deze pagina en laat ons groeien!
 
Activiteiten seizoen 2018-2019
 

 

27 juni 2019: Klassenfeest Sirkelslag
Wij (KBS de Martinus in Losser) hebben JP Sirkelslag gewonnen in mei, waardoor wij op donderdag 27 juni een georganiseerd klassenfeest hebben gewonnen. Daar hebben wij allerlei spelletjes gedaan, en DJ Just Mike kwam leuke muziek draaien. De spelletjes waren leuk, zoals een panty over je hoofd doen met een tennisbal erin en dan proberen de flessen met water om te gooien. Ook moesten we zo snel mogelijk stuk voor stuk zakdoekjes uit een doos halen en liggend een oreo-koekje op je voorhoofd leggen en zonder handen opeten. Er was voor genoeg eten en drinken gezorgd. Het feest was op een leuke locatie op een groot grasveld en waar genoeg ruimte was om je helemaal uit te leven. Het was een heel leuk klassenfeest en we zouden alle groepen 8 aanbevelen om volgend jaar JP Sirkelslag te winnen!
Groeten: KBS De Martinus

Bekijk alle foto's in het fotoalbum Klassenfeest winnaars Sirkelslag!?
Hieronder vindt u een verslag van Sirkelslag een een link naar het fotoalbum!

 

 

16 mei 2019: Sirkelslag
Spoorzoeken was het thema van JP Sirkelslag dat tegelijk gespeeld werd op acht basisscholen in de parochie Maria Vlucht op donderdagmorgen 16 mei 2019. De leerkrachten van de groepen 8 hadden de kinderen voorbereid aan de hand van de informatie die vooraf was afgegeven. Het gedicht ‘Voetstappen in het zand’, waarin duidelijk wordt dat samenwerking belangrijk is en God er voor je is als je het even moeilijk hebt, was de inspiratie voor het maken van JP Sirkelslag. Uiteindelijk willen we bereiken dat er een nieuwe groep jongeren mee gaat doen aan het jongerenpastoraat van Maria Vlucht. 
In een groepsopdracht hebben alle kinderen zich ingezet voor een vakantiereis voor ‘de fam. Jansen’. De reis, inclusief thuiskomst, moest inzichtelijk worden gemaakt. Als een soort reisbureau ging de groep aan de gang. En ze gingen overal naar toe. Naar Ibiza (Glanerbrug De Troubadour: “Dit is de kans”) en naar de Bodensee (St. Liduinaschool uit Lonneker). In spel twee werden de groepen aan elkaar gekoppeld d.m.v. een WhatsApp-spel. Twee kennisspelen, over voetafdrukken van dieren en belangrijke personen die hun sporen al verdiend hebben, volgden. Daarna een chaotisch dominospel en een fotografieopdracht. Als laatste een herschreven spel uit ‘Wie is de Mol’ en tot slot de slagzin raden en punten doorbellen. 
De St. Martinusschool heeft de hoofdprijs, het klassenfeest, gewonnen. Maar de verschillen tussen de scholen onderling waren heel klein. De poedelprijs is gewonnen door groep 8 van de Gerardusschool uit Glanerbrug. En de tweede plaats, een ijsje, was voor basisschool Veldzijde.  Ze hebben me verzekerd dat ze allemaal een hele leuke ochtend hebben gehad. Volgend jaar doen we het weer!
Ook de juryleden, zestien totaal, ontzettend bedankt voor jullie beschikbaarheid en inzet! 
De foto's van Sirkelslag kun je vinden in het speciale foto-album: Sirkelslag 2019

 
 

10 mei 2019: Pubquiz!
Op vrijdagavond 10 mei hebben we met een klein maar gezellig clubje van 13 jongeren en 6 begeleiders de jaarlijkse Pubquiz gehouden in Glane Beekhoek bij Café Dikke Toon. In vier groepjes (Girlpower – Toekomstige winnaars – Hangjongeren – Snoetjes) streden de jongeren om de felbegeerde wisselbeker. Onze begeleider Hessel had net als vorig jaar voor een leuke presentatie van de vragen gezorgd. Met sommige beelden zette hij de groep even op het verkeerde been. De meerkeuze vragen werden nog eens voor gelezen door de quizmaster Tom.
De verdubbelingsvragen tussen de rondes waren muziekvragen en logovragen. Heel leuk! De groep Girlpower heeft gewonnen. Verder was er voor elke ronde een ronde prijs, zodat niemand met lege handen naar huis ging. Volgend jaar doen we het weer! Tonnie bedankt voor de gastvrijheid. 

 

17 februari 2019: Theatergroep 'sTOF op de radio!
Sexting, het doorsturen van naaktfoto's via je mobieltje, is populair onder jongeren. Vaak beseffen ze niet dat ze daardoor in grote problemen kunnen komen. Toneelgroep sTOF uit Losser, voortgekomen uit het jongerenpastoraat van Maria Vlucht, maakt onderwerpen als deze bespreekbaar onder jongeren.
Onuitwisbaar?! is de titel van een van de toneelstukken die sTOF op de planken zet. De zelfdoding van Onur, een 14-jarige Enschedeër die slachtoffer was van sexting, was de trieste aanleiding voor het stuk. De groep bestaat vijf jaar en er maken pakweg twintig jongeren deel van uit. sTOF heeft inmiddels zes producties op zijn naam staan met verschillende actuele thema's.

Koppeling met bijbelverhalen
De groep wordt begeleid door Ans te Lintelo, lid van het pastoraal team van Maria Vlucht en coördinator van het jongerenwerk. "We zochten naar een aansprekende manier om met jongeren contact te hebben. En hiermee bereiken we ook jongeren en hun ouders die niets met kerk of geloof hebben." Elk theaterstuk wordt gekoppeld aan een verhaal uit de bijbel. 

Er mag gelachen worden
Een ander stuk waarmee sTOF de boer op gaat, is Blind Vertrouwen. Dit speelt zich af op een basisschool waar een nieuwe leerling in de klas komt. Ze komt er al snel achter dat achter elk kind een verhaal zit. Thema's als pesten, gender en seksualiteit komen in een luchtige setting aan de orde. "Want er moet ook gelachen worden", zegt regisseur Michel de Wal.

Eervolle vermelding
De activiteiten van sTOF trekken landelijke aandacht. De groep greep vorig jaar net naast de Religieuzenprijs, een geldbedrag van 5000 euro, maar kreeg van de Konferentie voor Nederlandse Religieuzen wel een eervolle vermelding.

Zondag 17 februari in Hoogtij, terug te luisteren op de website RTV Oost

 
 

Vrijdag 18 januari 2019: Theo Noordman vertelt
Op 18 januari hield JP4YOU2 de bijna traditionele Nieuwjaars gourmetavond in het parochiehuis in Glanerbrug. 17 personen smulden van al het lekkers dat in de keuken kon worden gebakken in een grote pan en op een gourmetstel. In de voorzaal was de gelegenheid het gezellig op te eten. Dat leverde een ontspannen sfeertje op.

Ans begon de avond met een verhaal getiteld: Eten met God.
Als gast aan tafel was Theo Noordman uitgenodigd. Een paar dagen eerder was Theo een bekende Glanerbrugger-Nederlander geworden want van zijn vrijwilligerswerk in de wijk is een reportage gemaakt door Lex Uiting voor RTL Late Night. Deze reportage ging over het drugstoerisme aan de grens. In Glanerbrug kennen we het ook. Met de trein komen de kopers naar Glanerbrug. Dan kunnen ze legaal op 1 plek en illegaal op meerdere plekken hun soft en harddrugs kopen. Sommige gebruikers gaan de wijken – parken in op te gebruiken. Ze laten daar hun afval achter en Theo ruimt het op. Veel gebruikers kennen hem en hij kent ze ook. Als je vraagt waarom hij dit werk doet is zijn antwoord: “Voor de mensen in Glanerbrug. Je kunt ontzettend ziek worden van dat afval waar bloed en rommel aan zit. Dus laat het liggen en bel mij. Ans heeft mijn nummer. Wat te denken van de honden die iets vinden”. Hij vertelde dat hij samenwerkt met de Nederlandse en Duitse politie. De jongeren luisterden ademloos want ze schrokken wel van de ernst van de situatie. Toch is de situatie in de acht jaar dat hij dit nu doet wel verbeterd. Of hij nooit bang was geweest? “Ja, natuurlijk wel. Maar ik doe het voor de Glanerbruggers”. Tot slot kreeg Theo een heel gemeend applaus en een bos bloemen.

 
 

Dinsdag 27 en donderdag 29 november 2018: Zwarte Pieten in St. Maartenstede/ Oldenhove en De Tiekerhook
In totaal 18 zwarte JP-pieten brachten op 27 en 29 november 2018 een bezoek aan de bewoners van Zorggroep St. Maarten in Losser en Overdinkel.
Het was een geweldige belevenis! Jonge zwarte pieten die nog geen veer op hun muts hadden, hebben hem nu dik verdiend! Ze hebben samen met de ervaren pieten (met veer) de longen uit hun lijf gezongen, gedanst en gesprongen. En natuurlijk pepernoten en zacht snoepgoed uitgedeeld.
“Mijn zusje kreeg van Sinterklaas, twee emmertjes van blik….” - dat was verre weg het meest favoriete lied van de bewoners. Maar ook "Zie ginds komt de stoomboot (roeiboot)" en “Oh kom er eens kijken…”: de bewoners zongen alles met hen mee. Een hele jonge piet bedacht een nieuw liedje met rap-refrein met leuke bewegingen.
In Overdinkel stond een van de bewoners als dirigent voor het pietenkoor. In Losser werden ook bewoners die al op bed lagen bezocht. Een piet zat in een rolstoel (zgn van het dak gevallen!).
In Overdinkel is de pietengroep nog even langs een groep kinderen geweest die aan het oefenen waren in de sportzaal van ’t Trefhus. Ook dat was heel bijzonder - bekijk het filmpje maar! Kortom de pieten hebben zich van hun beste kant laten zien.
Namens alle bewoners zullen de pieten de groeten overbrengen aan Sinterklaas. De pieten zwaaien nog één keer en beloven om volgend jaar weer een bezoekje te zullen brengen. Bekijk het filmpje en de foto's in het fotoalbum JP Zwarte Pietenactie!

 
 

Vrijdag 9 november 2018: Theatergroep 'sTOF treedt op met voorstelling Blind Vertrouwen
Op vrijdagavond 9 november om 19.30 uur ging het gordijn opzij voor de première van Blind Vertrouwen. Theatergroep ‘sTOF stond voor de zesde keer met een eigen productie op het podium. De zaal van Muziekschool De Sleutel, aan de Diepenbrocklaan in Losser was goed gevuld met 113 gasten. De 15 spelers en 5 volwassenen zorgden voor de inhoud van dit stuk. Er werd geacteerd en gezongen. De humor werd ook niet vergeten!
Blind Vertrouwen is gebaseerd op het bijbelverhaal over de blinde Bartimeus. Hij roept Jezus aan die door de stad loopt met: “Koning van de Joden,..” Hij wordt gezien door Jezus, genezen van zijn blindheid, en volgt hem voor de rest van zijn leven. De mensen in de stad staan versteld. Bartimeus heeft gevoeld, geweten, gehoord en gezien zonder fysiek te kunnen zien.
In het toneelstuk komt, naast bijzondere klasgenootjes met verschillende kwaliteiten, ook een blind meisje voor. Ze heet Indy. Indy wordt gepest. Indy hoort en voelt hoe klasgenootjes met elkaar omgaan. Zij wijst de groep op hun onaardige gedrag richting elkaar. Ze vraagt om meer begrip voor elkaar. De klas is onder de indruk van haar verhaal. De juf is er heel blij mee en heeft een andere dynamiek in de groep ontdekt. De ouders op het schoolplein hebben in eerste instantie veel commentaar op de juf. Maar als ze zien hoe alles ten goede keert, zijn ze super trots.
De week van Losser’ (blz. 16-17) schreef: “Het was een mooie dynamiek tussen spelers met een perfecte uitwerking op het publiek.”  
‘sTOF heeft zich voorgenomen om dit stuk aan te bieden aan diverse basisscholen.

 Donderdag 8 november 2018: Theatergroep 'sTOF naar Den Bosch!

In een videoboodschap van april 2017 sprak Paus Franciscus jongeren toe: “Jullie, de jongeren, zijn de toekomst. Ik vraag jullie te bouwen aan de toekomst, te werken aan een betere wereld. Het is een uitdaging. Nemen jullie deze aan?”
De Konferentie Nederlandse Religieuzen sloot in 2018 hierbij aan en wil jongeren bemoedigen die de uitdaging inderdaad hebben aangenomen. Jongeren waarderen die het als hun roeping zien om, vanuit een religieuze bewogenheid en inspiratie, te werken aan een betere wereld en zich in willen zetten voor gerechtigheid, mensen in de marge of zorg voor de schepping. Veel religieuzen hebben immers ooit zelf gehoor gegeven aan een roepstem en een ideaal zich in te zetten voor anderen. Zij herkennen en waarderen jonge mensen die, ook zonder te kiezen voor het kloosterleven, zich op hun eigen manier willen inzetten voor een rechtvaardige wereld en betere toekomst. Daarvoor is de Religieuzenprijs (5000 euro) in het leven geroepen. Op 8 november 2018 is bekend gemaakt wie deze prijs uiteindelijk had gewonnen.
Net als ruim 20 andere groepen heeft ook Theatergroep ‘sTOF een nominatie aangevraagd.
Pien: “Op 8 november hebben we ons met nog 6 andere groepen in Den Bosch mogen presenteren. Wie we zijn, wat we doen en wat onze wensen zijn voor de toekomst. ‘s Morgens om 9.00 uur vertrokken we met zijn negenen naar De Verkadefabriek. Het werd een bijzondere dag. Een presentatie, een lunch, een middagprogramma met alle genomineerden en uiteindelijk de prijsuitreiking. Het Franciscaans Jongerentreffen heeft gewonnen. Wij feliciteren hen van harte met deze prijs!”
Bekijk de foto’s van onder andere de oorkonde met de eervolle vermelding die theatergroep 'sTOF mocht ontvangen in ons Fotoalbum!

'sTOF heeft dus inmiddels een landelijke eervolle vermelding in de wacht gesleept en is alweer bezig met hun zesde voorstelling!
 
 

Zaterdag 29 september 2018: AvaTarZ, een uitdagend begin van het JP!
Met 16 klimmers en 3 begeleiders hebben we op zaterdagmiddag 29 september een bezoek gebracht aan het klimbos AvaTarZ in Deurningen. Om 14.15 uur kregen we uitleg. De klimmers zijn gezekerd met het beveiligingssysteem Smart Belay. Met dit systeem zit je als klimmers met twee kabels vast aan de veiligheidslijn. De Smart Belay werkt zodanig dat de ene pas open gaat als de andere gesloten is. Erg veilig dus! 
Daarna liepen we naar de plek waar de uitleg werd aangevuld over de karabijnen en hoe die te gebruiken in het parcours. Toen kon voor een parcours worden gekozen. Vanaf de grond zag het er al indrukwekkend uit! Het was druk in dit park. Meerdere groepen hadden die middag dezelfde plannen. Onze jongeren gingen in groepjes de bomen in. 
Spannend was het wel! Lukt het om van de ene boom naar de andere te lopen langs zo’n smalle kabel? De ingebouwde klimwand, de Gotische Brug, kleine zipline’s, de wiebelbalken, de elastieksprong, wat een uitdaging! De begeleiders van AvaTarZ hielden de jongeren goed in de gaten. Een van onze jongeren kwam vast te zitten. Ze werd vakkundig geholpen door een AvaTarZ-medewerker.  Je mocht met max. twee jongeren in een parcoursdeel zitten. Dus je moest soms wel wachten. De laatste hindernis van de middag was de 180 meter lange zipline. 
Na afloop hebben we nog even bij elkaar gezeten. Waarom doen we dit als JP Maria Vlucht? Nou, ons jaarthema is SPOORZOEKEN. Je eigen spoor, daar draait het dit jaar om. De uitleg is belangrijk, net als de uitleg over de beginselen van het geloof. Daarna zoek je je eigen weg. Met vallen en opstaan, als een echte ‘work-out’, vind je je weg door de bomen en het leven. Je hebt elkaar erbij nodig. Wordt geholpen en opgevangen als het nodig is en je geeft anderen de ruimte om verder te gaan.  Er zijn heel veel gelijkenissen te vinden.  
Bovenal was het een gezellige en uitdagende start van het jongerenpastoraat Maria Vlucht. 
Je kunt een fotoverslag bekijken in het fotoalbum JP Spoorzoeken!
Ans.
 

 
Activiteiten seizoen 2017-2018
 Zaterdag 7 en zondag 8 juli 2018: Nacht zonder Dak

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juli 2018 hebben 16 jongeren van het Jongerenpastoraat Maria Vlucht en van de Protestantse Kerk Glanerbrug en Losser overnacht in zelfgemaakte hutjes in de pastorietuin van de H. Maria Geboortekerk in Losser. Dit om zelf te ervaren hoe het is om dakloos te zijn.
Ze lieten zich sponsoren en hebben met elkaar maar liefst € 1000,00 verzameld voor leefgemeenschap De Wonne in Enschede. Op vrijdag 20 juli a.s. zal dit bedrag door de jongeren aan De Wonne worden overhandigd. 

Lezen
Lees hier de artikelen uit de Twente Courant Tubantia:

Kijken
Hier kun je foto's bekijken van de Nacht zonder Dak: Fotoalbum Nacht zonder Dak 2018
 


 
Donderdag 21 en vrijdag 22 juni 2018: Optreden Onuitwisbaar door 'sTOF
Theatergroep ‘sTOF twee keer succesvol !

Het theaterstuk “onuitwisbaar” is op 21 juni op het grote podium van het Twents Carmel College aan de Potskampstraat in Oldenzaal voor de ouders van de leerlingen van klas 1-2-3 (Carmelbreed) opgevoerd. Theatergroep ‘sTOF speelde de eerste vier scènes, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe ‘sexting’ kan gaan en wat de impact is op de slachtoffers. Het was onderdeel van een ouderavond over de mobiele telefoon.

De mediacoaches van het Twents Carmel College hebben uitgelegd wat jongeren doen met hun telefoon. Hoe de telefoon ook kan worden ingezet bij het lesgeven, konden ze aan den lijve ondervinden. De feiten deden de rest.

Ouders werd opgeroepen om in gesprek te blijven over het gebruik. Als het nodig is grenzen te stellen. De jongere en de oudere kan gewoon niet meer zonder.

Op 22 juni heeft Theatergroep ‘sTOF het hele stuk “onuitwisbaar” gespeeld in de Elisakerk te Almelo. De pastoraalwerkers Anita en Jose hadden hiervoor de vormelingen en hun ouders uitgenodigd. Het ging hartstikke goed. Na afloop ging Ans in gesprek met de vormelingen en hun ouders. Ook spelers gaven goede tips aan het publiek. Onder het genot van koffie, thee en fris is er nog nagepraat en zijn de complimenten in ontvangst genomen.

Het waren twee bijzondere ervaringen voor de groep.

 

Vrijdag 25 mei 2018: Pubquiz!
Op 25 mei hebben we met een klein maar gezeillig clubje van 15 jongeren de jaarlijkse Pubquiz gehouden in Glane Beekhoek bij Cafe Dikke Toon. In vier groepjes streden de jongeren om de felbegeerde wisselbeker. Onze begeleider Hessel had voor een leuke presentatie van de vragen gezorgd. Het zag er heel professioneel uit. Met sommige beelden zette hij de groep even op het verkeerde been. De meerkeuze vragen werden nog eens voor gelezen door de quizmaster Tom.
De verdubbelingsvragen tussen de rondes waren alle muziekvragen. Heel leuk! De groep die zich de Kwismasters noemden (Guus, Sven en Lucas) heeft gewonnen. Zij namen de wisselbokaal mee naar huis. Verder was er voor elke ronde een rondeprijs, zodat niemand met lege handen naar huis ging.
Volgend jaar doen we het weer! En dan hopen we ook weer de PKN jongeren te mogen ontvangen. De datum zullen we ver van te voren bekend maken. Tonnie bedankt voor de gastvrijheid.

 
Donderdag 17 mei 2018: Sirkelslag!
Donderdagmorgen 17 mei streden acht groepen 8 om het felbegeerde klassenfeest. Leerkrachten en stagiaires, kinderen en juryleden, iedereen kwam in actie om het thema van het jongerenpastoraat van 2017-2018 ‘LEEF’ zo leuk mogelijk te presenteren.
Er moest een Italiaans diner in scene worden gezet. Er werd via de mobiele telefoon contact met elkaar gezocht. En van elke school is door de kinderen een promotiefilmpje gemaakt over de talenten van de eigen school. Er werd  geknutseld en toneel gespeeld. Tot slot moest met de gespaarde punten een slagzin worden gekocht. Om 10.18 uur was de eerste slagzin al binnen bij de hoofdjury!
De eerste prijs, het klassenfeest, is gewonnen door de Pax Christischool van Overdinkel. De foto links hierboven is van de winnende groep.
De St. Martinusschool uit Losser heeft de tweede plaats: dat zijn de kinderen op de foto rechts. En Het Schateiland uit Glanerbrug/Enschede groep 8b is derde geworden. 
Het klassenfeest is inmiddels in voorbereiding: 6 juli is de datum. De groepsouders van groep 8 verzorgen een bbq als afsluiting van het basisschooltraject. Daarna gaat het JP door met DJ Just Mike, dans en spelvormen en natuurlijk met allerlei lekkers. 
Zaterdag 24 maart 2018: Excursie naar Aviodrome
Dit is een verslag van Aviodrome van  het  jongerenpastoraat (jp) door Sven en Guus
Kwart voor tien vertrokken we met de bus van Luttikhuis op zaterdag 24 maart. Rond half twaalf kwamen we aan bij Aviodrome. Toen werd de groep in tweeën gesplitst.
Wij zaten samen in groep 2; we gingen als eersten naar de luchtvaartexpositie en toen gingen we met een brug over het museum, en uiteindelijk belandden we in de Boeing 747. Daar kregen we een rondleiding door. Daarna gingen we naar buiten en liepen we naar de tweede hangar. Daar stonden vliegtuigen waar nog aan gewerkt werd, waarvan één hele bijzondere: de Douclas DC-2. Daar zijn er nog maar vier van op de wereld, en maar twee konden vliegen en waarvan deze er één was. Toen gingen we naar binnen voor het historisch museum. Met onder andere de eerste vliegtuigen ter wereld en het eerste vliegtuig met een motor: de Fokker Spin. We liepen ook langs het eerste Duitse legervliegtuig: de Fokker Dr-I.
Na de rondleiding hadden we een half uurtje vrije tijd en in die tijd gingen we in de flight simulator.
Boven verwachtingen kregen we de F16 op de grond! En daarna legden een piloot en een stewardess uit hoe hun werkdagen er uitzien. De dag vloog voorbij, want toen het gesprek af was gelopen gingen we weer met de bus terug naar Losser. Het was een geslaagde dag en we doen het graag nog een keer!

Hier ziet u de foto's met toelichting: JP naar Aviodrome


 
 
Donderdag 22 februari 2018: JP op bezoek bij De Wonne Enschede
 
Met zijn eenentwintigen van de JP's Maria Vlucht vertrokken we op donderdag 22 februari naar De Wonne in Enschede.
We werden vriendelijk ontvangen door Corrie en Maarten. Ans had ons van te voren al verteld dat het een opvangplek is voor mensen die het tijdelijk heel zwaar hebben: door omstandigheden kunnen mensen op straat komen te staan. De kerngroep van De Wonne kijkt dan samen met bv. het maatschappelijk werk van de gemeente of deze mensen geholpen zijn met een woonplek in De Wonne. Er mag geen sprake zijn van een alcohol- of drugsverslaving. En de nieuwe bewoner moet zich kunnen aanpassen aan de regels in dit huis. En natuurlijk moet er plek zijn! De bewoner maakt deel uit van een heel groot huisgezin, en ook daarbij horen taken. Dat weten we allemaal.
 
Wij als jongeren waren verbaasd over dit huis. Het brengt geluk terug in het leven van de bewoner. En de wereld-vredes-vlam staat er gewoon in de grote glazen hal aan de zijkant van het gebouw.
We hebben ook veel bewondering voor de mensen die er werken. De winkels zijn een onderdeel van de inkomsten. Er is een creatieve ruimte om mooie dingen te maken. Er is een kapel in dit huis met een klok die geluid kan worden. In de keuken werken, en voor zo veel mensen koken, wauw! En als er wat over is kunnen ook de dagjesmensen nog een maaltijd krijgen voor niets. ´s Nachts mogen er ook nog drie mannen en een vrouw die geen slaapplaats hebben, overnachten in een speciale ruimte. Zij krijgen de andere morgen brood en drinken en vertrekken dan weer.
 
We waren ook wel verbaasd over Enschede, dat dit hier nodig is!
We hebben er ook van geleerd. Een van ons zei letterlijk: 'Eigenlijk heb je niet veel ECHT nodig om gelukkig te zijn'. Een andere opmerking was: 'Wat knap dat de vaste bewoners die al zoveel jaren ( 40 ) doen!' en: 'Als je er langs loopt, weet je gewoon niet wat er zich hier midden in de stad afspeelt.'
Na een uurtje gingen we in groepjes de stad in om eerste levensbehoeftes op te scharrelen. Deze opdracht is heel spannend om te doen. De winnaars zijn: Bjorn, Fleur, Lieke en Pim.
Ja, het Jongerenpastoraat brengt je op plekken waar je anders niet zou komen!
 

 
Zaterdag 27 januari 2018: Thomasviering 'Wat zeg je nou?'
 
Zaterdagavond 27 januari om 19.00 uur was er weer een Thomasviering in de H. Maria Geboortekerk.
Woorden kunnen heel wat aanrichten. Ze kunnen vernietigend, helend, troostend, begripvol en nog veel meer zijn. De woorden van Jezus in de centrale lezing verdreven zelfs een kwade geest.
 
Hoe belangrijk het is om de juiste woorden te kiezen, of soms gewoon om niets te zeggen, kon je onderzoeken in de verschillende workshops van de Heilige Chaos. In het woordenboekspel bijvoorbeeld. of in een spel van ‘de jongens tegen de meisjes’. In de derde workshop bracht een filmpje van een bedelaar de tongen in beweging. Natuurlijk werden de woorden aan God in de klaagmuur weer ongezien verbrand. De kinderen in de kerk mochten daarbij helpen. De teksten in de stiltehoek van de Mariakapel maakten indruk. En de voorbeden in de viering zijn met zorg opgeschreven door de kerkgangers.
 
In een kring deelden we brood en spraken we de mooie woorden uit. De muziek werd enthousiast verzorgd door Vivace.
Pastor Carla Berbée was voorganger voor de eerste keer. De koffiedames van de M. Geboortekerk verzorgden weer een heerlijke traktatie bij de koffie/thee/fris na afloop van deze viering.
 
Wil je deze vieringen ook eens bezoeken, laat het dan niet bij woorden….
De volgende Thomasviering van Thomas en co. is op zaterdag 7 juli 2018. Van harte welkom!
 

 
 
Vrijdag 26 januari 2018: JP4you2 Nieuwjaarsgourmet
 
Op 26 januari j.l kwam JP4you2 bij elkaar voor een gezellige nieuwjaars-gourmet in het parochiehuis te Glanerbrug. We waren met twee en twintig, waaronder drie nieuw leden: Mart, Sven en Teun. Een leuke gezellige club jongeren tussen de 12 en de 19 jaar met begeleiders. De allerkleinste van één jaar hapte al mooi mee en trok ons aller aandacht.
De begeleiders hadden de boodschappen gedaan en de ingrediënten thuis al voorbereid. De gourmetpannen van Bertus kwamen goed van pas. Het toetje was een verrassing. Nog bedankt daarvoor! We hebben het verdere programma van 2018 afgestemd met elkaar en gaan met frisse zin verder.
Je vindt de foto's van deze gezellige avond in ons fotoalbum JP4you2 Nieuwjaarsgourmet!
 
De volgende bijeenkomst is op 22 februari 2018. Dan brengen we een bezoek aan De Wonne in Enschede en houden we een scharreljacht in de stad. Voor info of aanmelding: ans.telintelo@mariavlucht.nl
 

 
 
19 januari 2018: Theatervoorstelling 'sTOF over gevaren van Sexting
 
Op 19 januari stond theatergroep ‘sTOF met ONUITWISBAAR op het podium in Muziekschool De Sleutel aan de Diepenbrocklaan in Losser. Na een jaar van voorbereidingen ging het gordijn open om 19.30 uur. De jongeren speelden en zongen de sterren van de hemel.
 
Het onderwerp SEXTING had 110 personen naar ons toe gebracht. De zaal zat vol! Het waren jongeren, (hun) ouders, (hun) grootouders en mensen die het in de krant of op sociaal media hadden gelezen. De journalisten van verschillende weekbladen en dagblad TC/Tubantia hebben uitstekend meegewerkt.
 
Sexting
Sexting is een belangrijk thema onder vooral jongeren. Heel vaak gaat het goed. Maar als het fout gaat, gaat het ook echt fout. We denken aan Onur uit Enschede die zichzelf van het leven beroofde, aan de sextape van Patricia Paay. De theatergroep wil met dit stuk bereiken dat jongeren maar ook ouderen beseffen wat ze (niet) doen. Het gesprek na afloop met de jeugdhulpverleners van Jarabee onderstreepte nog een keer de ernst van dit thema in de regio Twente. De feiten logen er niet om. Er werd ook een beroep gedaan op ouders om vooral met hun jongeren hierover in gesprek te gaan.
Het hoort er gewoon bij.
De opbrengst in de vrije giftenpot was € 192,15. Dit bedrag wordt komt ten goede aan ‘sTOF.
 
ONUITWISBAAR gaat over...
een jongen die een meisje aanzet tot het maken van (naakt) foto’s om die vervolgens met hem te delen op snapchat. De beelden zijn alleen voor hem bedoeld maar zijn vrienden gaan er mee aan de haal. Iedereen kan ze zien. Het verhaal krijgt een verrassende wending. Een actuele problematiek. Het is een theaterstuk compleet met zang (o.l.v. Sharon Bouwman en Martine Bos) en humor.
 

 
 
22 december 2017: Theatergroep ‘sTOF wederom succesvol met ‘Stille Nacht’
 
Twaalf jongeren tussen 12 en 19 jaar traden met het stuk 'Stille Nacht” op 22 december 2017 op in de R.K. kerk in Beuningen voor 20 gasten
‘Stille Nacht’ gaat over Marieke. Marieke is een meisje van 17 jaar. Het zou je buurmeisje kunnen zijn. Tijdens een avondje stappen gaat het mis. En veel later blijkt ze zwanger te zijn. Marieke’s toekomst ziet er ineens heel anders uit. Wat doen haar ouders? Waar is haar vriendje? Hoe reageren haar vriendinnen?. Waar moet ze heen? Is er iemand die haar helpt? Hoe loopt dit af?
Deze voorstelling duurde ongeveer een uur, was serieus van opzet, maar zat ook vol humor. Er wordt gezongen als in een musical. En wat belangrijker is, Theatergroep ‘sTOF zette een oer-oud verhaal om, in een stuk van deze tijd. Want de opbrengst van de vrije gift is aan een tienermoeder geschonken.
Michel de Wal (toneel) en Sharon Bouwman en Martine Bos (zang) oefenden het met hen in. In 2016 werd het stuk voor het eerst opgevoerd in Losser.
Hartelijk dank voor de gastvrijheid aan koster Marietje!
 
Ans te Lintelo
Coördinator jongerenactiviteiten
Parochie Lumen Christi
Locatie H. Nicolaaskerk Denekamp.
Info: ans.telintelo@lumenchristi.nl
06 30958689
 

 
 
1 december 2017: Zwarte Pieten bij Woonzorgcomplex het Florapark
 
Tien zwarte Pieten van het JP hebben op vrijdag 1 december een bezoek gebracht aan Woonzorgcomplex Het Florapark in de wijk ’t Ribbelt Stokhorst te Enschede. Ook deze ouderen hebben genoten. Kortom, het was weer een feestje!
De laatste drie foto's uit het Fotoalbum zijn van deze locatie.
 

 
 
Zwarte Pietenbezoek bij ouderen
 
Jongeren van het JP hebben als vrolijke Pietjes bezoekjes gebracht aan ouderen van de Tiekerhook in Overdinkel en Sint Maartens-Stede in Losser. De bewoners hebben genoten, kijk maar naar de foto's in het fotoalbum!
 
Donderdag 23 november: JP bij ouderen in Losser
De Pietjes gingen naar Losser, naar de Sint Maartens-Stede, om de ouderen een bezoekje te brengen. Het was een vrolijke boel. De bewoners hebben veel plezier gehad en genoten van de gekke capriolen van de pietjes. Ook de bedbewoners werden niet vergeten!
 
Vrijdag 24 november: JP bij ouderen in Overdinkel
Na een lange reis met de bus gingen de Pietjes de volgende dag naar Overdinkel. Natuurlijk werd eerst onze eigen pastoor, pastor Rekveld, van harte begroet. Van daaruit gingen de Zwarte pieten van het Jongerenpastoraat naar de bewoners van de Tiekerhook.
Spontaan en met veel plezier kwamen de pieten de huiskamers binnen. Bewoners genoten van de vrolijke en goed gemutste pieten. Het was super om te zien hoe de pieten contact maakten met de bewoners, door samen sinterklaasliedjes te zingen en te dansen. Bij diverse liederen hadden zij een mooie act.
Ook voor enkele bewoners die al op de slaap/woonkamer waren werd tijd gemaakt. Bijvoorbeeld door aan het bed te zitten om een hand vast te houden en als dank hiervoor een brede glimlach terug te krijgen. Het blijven de kleine dingen die het doen!
 

 
 
3 november 2017: Pastafaristen, Zaken die ons Raken en Moodboard
 
JP heeft 12 Pastafaristen!
Op 3 november waren 8 jongeren en 4 begeleiders (later 5) bij elkaar in het parochiecentrum van de H. Maria Geboortekerk in Losser. Bij binnenkomst werden ze welkom geheten door het Vliegend Spaghettimonster. Dat is het opperwezen van de kerk. De overtuiging: 'Vóór vrijheid voor iedereen'. Het pastafarisme is dus een overtuiging. De leden heten pastafari. Hun leefregels noemen ze ‘liever nietjes…!’ en de officiële beëindiging van een bijeenkomst is: 'pasta”. Kijk maar eens op hun website: www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl
Het vergiet is het meest bijzondere voorwerp; dat zetten de pastafari op hun hoofd om het spaghettimonster blij te maken.
Je begrijpt het was een hilarisch begin van de avond. De eerste bijeenkomst bestond uiteraard uit het samen spaghetti eten gevolgd door een lekker toetje. De ‘Liever nietjes..”werden nog een beetje aangescherpt en toen 'Pasta!”
Voorbeeld van een ‘Liever nietje..: Ik heb liever niet dat je bij een ander dingen doet die je niet bij jezelf wilt laten gebeuren.
 
 
Zaken die ons Raken: Op de ronde tafel lag een strook waarop stond: ‘DE ZAKEN DIE ONS RAKEN’. Iedereen kreeg de opdracht om er een blaadje bij te leggen met een bijzondere ZAAK erop. We spraken over Anne Faber, over een overleden opa, over een fataal ongeluk van een vriend, over #metoo. Het zijn duidelijk deze zaken die deze jongeren raken.
 
 
Moodboard: Aan de volgende tafel kwamen we allemaal creatief in actie. De opdracht luidde: maak een moodboard met de dingen die voor jou HEILIG zijn. We waren er gezellig een uurtje druk mee en de resultaten zijn dan ook heel mooi geworden. Humor, vakantie, jezelf mogen zijn, familie en vrienden, huisdieren, fietsen, een goede sfeer op school en op het werk. Dat zijn de belangrijkste ‘heilige’ zaken.
De tekst op die moodboard: Iedereen is mooi zoals hij is.
Het was een geslaagde avond. Pasta!
Ans te Lintelo
 

 
22 september 2017: LEEF JE UIT!
 
De openingsbijeenkomst van JP Losser-New Spirit, JP4you2 Glanerbrug en JOIN US Denekamp SAMEN op 22 september j.l. mag met 37 jongeren en 8 begeleiders uit de verschillende plaatsen een succes genoemd worden!
Iedereen verzamelde zich bij de eigen kerk en vertrok op de fiets of in auto’s naar BOUNZ in Enschede. We werden ontvangen door Quinten en Tara, de Bounzmasters.
Nadat we het jaarthema 2017-2018 (Leef! - zie hier bovenaan deze pagina) hadden gehoord werden de BOUNZ-regels uitgelegd en konden de jongeren gaan springen. Ze konden zich helemaal UITLEVEN ! Ze speelden Dodgeball met z’n allen en dat was heel gaaf.
Er zijn foto’s gemaakt (zie het fotoalbum JP bij Bounz) en ook een leuk filmpje, zoals je hierboven kunt bekijken. Kijk maar in de app’s of op de websites www.mariavlucht.nl en www.lumenchristi.nl
 
'Wanneer is de volgende keer?”, werd mij gevraagd. Mijn antwoord: 'Het wordt vervolgd, als we TIJD VAN LEVEN krijgen !”
 
Ans te Lintelo
 

Activiteiten seizoen 2016-2017
 
Dit hebben we gedaan:
 

 
 
7 juli 2017: Klassenfeest voor basisschool De Troubadour
 
Het klassenfeest voor de winnende groep van JP Sirkelslag is op 7 juli gevierd in basisschool De Troubadour te Glanerbrug. Immers, op 11 mei jl. waren zij de onbetwiste winnaar bij de scholenwedstrijd Sirkelslag!
Juf Wendy was met haar 33 leerlingen om 19.00 u. aanwezig. Dj Just Mike (Schipper) stond klaar om er een knalfeest van te maken. En dat werd het!
 
De avond was een gezonde afwisseling tussen dans en spel (oreo-gezichtsmime, tissues trekken, stoelendans en limbodansen), watermeloen snoepen, iets te drinken, en weer iets te snoepen. Dat alles maakte dat de kinderen na negen uur riepen: 'Is het nu al weer voorbij?..!” Ja, om half tien was het mooi geweest! Letterlijk, want met deze activiteit liep het jaarthema ‘MOOI’ ten einde.
 
Een zakje chips, een flyer over de JP- activiteiten, daarmee ging de groep bezweet en voldaan naar huis. We danken De Troubadour voor de gastvrijheid, DJ Just Mike voor de geweldige muziekkeuze. We hebben gezien hoe een dj de groep kan bespelen. En deze klas/groep was echt top! Zij maakten er een echt FEEST van!
 
Bekijk alle foto's van het feest in ons fotoalbum JP Klassenfeest De Troubadour
En bekijk meteen ook alle foto's terug in het fotoalbum Sirkelslag 2017!
 
Namens het Jongerenpastoraat Maria Vlucht,
Ans te Lintelo
 

 
 
1 juli 2017: Slotfeest JP op het water
 
Op zaterdag 1 juli werd het seizoen 2016-2017 van het Jongerenpastoraat (JP) van Maria Vlucht afgesloten met een sportief waterevenement.
Een groep van maar liefst 21 jongeren en begeleiders is toen in auto’s afgereisd naar het Outdoor Challenge Park op het Hulsbeek in Oldenzaal. We werden ontvangen door Martin. Hij daagde ons uit om op een SUP het water op te gaan. Met SUP (voluit: Stand Up Paddle) kun je staand op een supboard en met een peddel in de hand de wereld vanaf het water ontdekken.
 
Ook hadden we enkele kajaks tot onze beschikking. Na de instructie kreeg iedereen een zwemvest en kon het waterspektakel beginnen. Het had de hele dag geregend en gemiezerd maar koud was het niet. Precies op tijd werd het droog en later kwam ook nog de zon door! MOOI !
 
De jongeren hebben elkaar geholpen om overeind te blijven. Ze hebben plezier gehad. Na het suppen/kajakken hebben we in Gronau bij Babylon een broodje Donner gegeten. Even lekker bij elkaar zitten. Ik denk een mooi afscheid van het Jaarthema 'MOOI..?!”
 
Ans te Lintelo, coördinator jongerenactiviteiten Jongerenpastoraat Maria Vlucht
 
Bekijk de foto's in het fotoalbum Slotfeest Jongerenpastoraat 2016-2017

 
12 mei 2017: Pubquiz 2017
 
Watmad wint de wisselbeker van Pubquiz 2017!
 
Op vrijdagavond 12 mei speelden vier groepen jongeren tegen elkaar en met elkaar de PUBQUIZ 2017. En voor de tweede keer was Café Dikke Toon in Glane Beekhoek onze gastheer. Om half acht trapten de quizmasters Paul en Tom af met de eerste ronde: SPORT. Alle vragen waren van te voren bedacht door de begeleidersgroep van JP4you2 en de Hervormde Gemeente in Glanerbrug. Hessel Broekhuis had de vragen bewerkt in een prachtige PowerPoint presentatie zodat er ook nog wat te zien en te horen was in de MUZIEKronde.
 
In de eerste rondes lag ‘De Groep zonder Naam’ op kop. De ‘Girlpower’ en ‘De Jokers’ lagen na de laatste ronde maar enkele punten uit elkaar. Het was spannend. De categorieën, inclusief ‘RELIGIE’, werden goed ontvangen. Uiteraard is het de bedoeling om komend schooljaar wederom een pubquiz te houden.
 
En dit mag wel even vermeld worden: naast Sirkelslag Young (landelijke versie) is dit de tweede activiteit op rij in samenwerking met de jeugdleiders van de Hervormde Gemeente in Glanerbrug.
 
Ans te Lintelo
 

 
 
11 mei: JP Sirkelslag 2017
 
Een MOOI resultaat voor De TROUBADOUR
 
Maar liefst elf groepen acht van 8 verschillende basisscholen deden donderdagmorgen 11 mei mee aan JP Sirkelslag. In elke groep waren twee juryleden namens het JP Maria Vlucht aanwezig om de resultaten van de verschillende spelonderdelen te bekijken en van punten te voorzien. Bekijk vooral de foto's in ons fotoalbum Sirkelslag 2017 en zie hoe creatief de groepen bezig waren!
 
Om precies kwart voor negen maakte de spelleider op elke school de spelenveloppe open. Daar kwamen 8 spellen uit te voorschijn die achtereenvolgens zo goed en zo snel mogelijk moesten worden gespeeld. Thema van dit hele spel was MOOI, het lied van Marco Borsato. De kinderen hebben dit lied van tevoren met de leerkracht besproken. En alle spelletjes hadden te maken met de tekst in dit lied. De beste, de winnaar van JP Sirkelslag was dit jaar de groep van basisschool De Troubadour in Glanerbrug. Juffrouw Wendy heeft het heel goed gedaan met haar groep. De Verrekijker uit Losser is tweede geworden en won een ijskoude verrassing. Basisschool De Wegwijzer werd eervol derde. De poedelprijs was voor de Eschmarke 8b, maar zij hebben toch een leuke ochtend beleefd. De winnende groep krijgt een klassenfeest aangeboden door in dit geval JP4you2.
 
En nu maar hopen dat het zo leuk was dat de kinderen zich zullen aansluiten bij JP (Losser), JP4you2 (Glanerbrug), of New Spirit (Overdinkel). Aanmeldformulieren zijn uitgedeeld in de groepen na afloop van het spel en eventueel te downloaden op https://www.mariavlucht.nl/aanmelden-jongeren
 
Op de website https://www.mariavlucht.nl/activiteiten-jp-mariavlucht is ook te vinden wat er zoal door het jongerenpastoraat georganiseerd wordt in een schooljaar. Wilt u direct contact, dat kan ook! Belt u dan met Ans te Lintelo, tel. 06 309 58 689.
 
 

 
 
2 april 2017: naar de voorstelling 'Gerda dreit deur”
 
Negen leden van Theatergroep ‘sTOF bezochten op zondagmiddag 2 april 2017 de voorstelling 'Gerda dreit deur” van toneelvereniging De Rommelpot uit Losser. Dat was leuk! En ook leerzaam. Het was als een verrassing voor Michel de Wal bedoeld, want hij is regisseur van onze eigen Theatergroep ‘sTOF. In Gerda dreit deur speelt hij de rol van Lupo, een hilarisch type. We hebben genoten!
 

 
 
1 april 2017: Veenhuizen - Breek er eens uit!
 
Op 1 april is een groep van 30 jongeren en begeleiders naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen geweest. Bekijk de foto's in het fotoalbum JP in Veenhuizen (klik op de link).
Veenhuizen het gevangenisdorp. (nog steeds staat daar een gevangenis) Je komt er van alles te weten over de geschiedenis van het gevangeniswezen: van lijfstraffen tot eenzame opsluiting in een cel (Rode Pannen). We mochten ook zien hoe het verloopt als iemand tegenwoordig een strafbaar feit heeft gepleegd en hoe het er in het huis van bewaring en de hedendaagse bajes aan toegaat.
 
Ook heeft een ex-gedetineerde (40 jaar) ons zijn verhaal verteld en mochten we hem alles vragen. Het was bijzonder indrukwekkend hoe hij als jongeman in een ‘gang’ terecht kwam. Een ‘gang’ is een soort van vriendengroep die elkaar allerlei beloftes doet: alles in het teken van de groep, opkomen en vechten tegen onrecht. Zijn ‘gang’ was in Den Haag actief en beheerste op een gegeven moment heel zijn leven. Het liep uit de hand waardoor hij in de gevangenis terecht kwam. Door zijn verhaal zaten tips verweven: vertel altijd alles aan je ouders, volg je eigen gevoel over wat je moet doen, groepsdruk is vernietigend. Een vriendengroep is goed maar uiteindelijk gaat het om jou!
 
In de pauze werd druk gediscussieerd over recht en onrecht, over 'of straffen helpt’ , over ‘hoe het zo verkon komen’ , over ‘de rol van de ouders’ , over ‘kan dat ook in Losser –Overdinkel of Glanerbrug gebeuren?’
Enkele uitspraken van de jongeren die dit hebben meegemaakt:
  • Het was super interessant, je weet nu iets meer over hoe het kan gaan.
  • De Rode Pannen (de isoleerafdeling binnen de gevangenis) : Hoe maak je iemand gek!
  • Het kan overal gebeuren. Spannend.
  • Die martelwerktuigen, niet normaal!
  • Wat knap dat de ex-gedetineerde zijn verhaal aan ons kon vertellen.
  • Je kunt dus wel weer op het goede pad terecht komen, maar je houdt een strafblad!
Om half vier vertrok de bus weer naar Twente. Op de terugreis zijn we nog even langs Mac Donalds geweest voor een ijsje.
Een bedankje voor de sponsor van ons programma is op zijn plaats! Op een folder over Veenhuizen staat: ‘Veenhuizen boeit”. Nou dat is echt waar!
Ans.
 

 
 
24 maart 2017: Op bezoek bij de burgemeester van Losser!
 
Op 24 maart gingen we op bezoek bij de burgemeester van Losser, Dhr. Michael Sijbom. Hij ontving ons met zijn negenen in zijn werkkamer. Met hem hebben we gesproken over onze veiligheid. Hij heeft in zijn portefeuille 'openbare orde en veiligheid'.
 
Wat doet de gemeente, de burgemeester voor de openbare orde en onze veiligheid? Wat kunnen wij doen? Het was een interessant gesprek in een ontspannen sfeer. De conclusie is dat de wereld sterk aan het veranderen is, veiligheid niet te garanderen is. We kunnen allemaal alert blijven, niet naïef zijn. Hoe je dat kunt doen, zonder bang te worden, is ook besproken. De burgemeester gaf enkele voorbeelden. En het werd een goed gesprek. We bedanken hem voor zijn tijd en inzet en we hopen dat de burgervader die hem opvolgt op dezelfde open manier om zal gaan met de burgers van Losser.
 

 
 
19 maart 2017: Vormelingendag 'Oh When de Saints”
 
Op zondagmiddag 19 maart tussen 12.30 en 16.30 u kwamen 87 vormelingen en hun ouders naar Borne voor de Vormelingendag 2017 van het Vicariaat Deventer.
Na ontvangst in de Stefanshof met koffie en frisdrank ging de hele groep naar de kerk voor een korte viering.
Het koor zong: 'Oh When the Saints….', want na deze viering werd er een vossenjacht gehouden in het (koop) centrum van Borne.
Eén van de opdrachten was een selfie te maken met ‘de vossen‘. Ken je hen? Bijgevoegd (zie fotoalbum Vormelingendag 2017) zijn de foto’s van de groep uit Overdinkel met o.a.
Paus Franciscus, St. Franciscus van Assisi, St. Jozef, de Samaritaanse vrouw bij de bron en de organisator Vicaris Ronald Cornelissen.
Er waren er in totaal 18! Gelukkig was het goed weer en was er veel te doen in centrum van Borne. Het was een leuke middag.
De groep uit Zwolle heeft de eerste prijs gewonnen.
 

 
 
10 maart 2017: Gisela op bezoek bij een groep van 14 jongeren in het JP.
 
Gisela ontwikkelde zich als hulpverlener in spirituele zin. Ze heeft haar gevoeligheid voor mensen en situaties een plek gegeven. Wilco, een van de vaders van onze jongeren herkende veel in haar levensverhaal. En wij als jongeren en begeleiders konden ons soms herkennen in een enkele situatie. Want soms weet je gewoon dat iets goed uitpakt! Soms voel je gewoon dat iemand hulp nodig heeft. Soms hoor 'je in je hoofd’ wat je moet doen. Dat kennen we allemaal. In een open gesprek zonder zweverigheid werd gesproken over persoonlijke zaken. Er kwamen een paar goede tips.
 
Wat moet je doen als je het moeilijk hebt? Dan kun je het beste stil worden en naar jezelf luisteren, en bidden. Je kunt een ouder, je familie of je vrienden om raad vragen. Belangrijk is dat je communiceert over wat je bezighoudt. Er zijn mensen die van je houden. Maar je kunt ook altijd bij HEM terecht want 'God is altijd online”.
 

 
 
 
 
18 februari 2017: Carnavalsviering in de H. Maria Geboortekerk
 
Alle carnavalsvierders, jong en oud, kwamen bij elkaar in de kerk.
De carnavalsmis legt de relatie tussen kerk en carnaval. Het is geen echte mis, maar een gebedsviering in de nodige lichte sfeer. Vanuit het evangelie legt de pastor het verband tussen carnaval, het geloof en saamhorigheid. Het is goed om je te bezinnen, maar je moet je ook realiseren dat je feest mag vieren met elkaar. En dat wordt met de nodige kwinkslagen vertelt. De sfeer in de kerk is ook wat losser. (haha..)
 
Carnaval
Verkleden, dansen ,lekker gek doen en drinken! Daar denken de meeste mensen aan bij Carnaval.
Maar carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van 'het vasten”, mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt drie dagen voor Aswoensdag een feest gevierd: Carnaval!
De betekenis van het woord Carnaval is niet helemaal zeker. Mogelijk is het woord ontstaan uit de twee Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Tijdens de vastenperiode werd vroeger immers geen vlees gegeten.
 
Twente heeft een rijk carnavalsverleden. Normaal gesproken heeft een stad of dorp gewoon een burgemeester die de stad bestuurt. Tijdens carnaval is dit iets anders, dan is een prins de baas van het dorp. Hij is dus voor een paar dagen de burgemeester van de plaats daarom krijgt de prins tijdens carnaval een symbolische sleutel van het dorp.
 
De viering was een groot succes. Foto's en een link naar het verslag vind je hier: Fotoalbum Carnavalsviering 2017
 
Carnaval vat zich het beste samen in deze leus:
 
Niet kniezen, niet zeuren, da’s hartstikke fout.
Vergeet niet te leven, want straks ben je oud!
 

 
 
3 februari 2017: Sterk en dapper in Sirkelslag YOUNG!
 
Op vrijdagavond 3 februari hebben 14 jongeren en begeleiders uit de parochie Maria Vlucht meegedaan aan het Landelijke Spel Sirkelslag YOUNG. Het thema was: Sterk en Dapper. Sirkelslag is een speelse manier om jongeren kennis te laten maken met diaconaat.
Om half acht werd in de hervormde Kerk te Glanerbrug de verbinding tot stand gebracht met het landelijke spel, waar tegelijk ruim 300 groepen uit het hele land aan deelnamen.
De van TV bekende presentator Klaas van Kruistum leidde het spel in. Hij stond in een woestijn en moest de weg terugvinden naar huis. Aan de jongeren de opdracht om hem te helpen, zijn verhaal te volgen en hem terug te brengen middels vijf gezellige en leerzame opdrachten. Je moest er wel sterk en dapper voor zijn! Eerst moesten we er achter zien te komen waar op de wereld hij precies was. We moesten o.a. hem van voedsel voorzien (voedselpakket voor de voedselbank maken) en een vluchtroute bedenken. Het was een heel leuke avond. De JP Lossergroep is uiteindelijk geëindigd op plek 102. De groep Rainbow Young uit Glanerbrug, bij wie wij te gast waren (WAARVOOR HARTELIJK DANK !) is als 64 ste geëindigd, een geweldige prestatie!
Een fotoreportage vind je in het speciale
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 

7 en 8 oktober 2016: Overnachting in de St. Martinuskerk!

Van 7 op 8 oktober 2016 hebben 17 jongeren en 13 begeleiders de nacht doorgebracht in de St. Martinuskerk. Met slaapzakken en luchtbedden kwamen ze om 19.00 uur bij de kerk aan. Na een korte verwelkoming door Sander van de Locatieraad, ging het programma met de begeleiders van het JP van start. Een spectaculaire openingsact zorgde meteen voor een goede sfeer. Kennismakingsspelen deden de rest. De regenboog werd door de banken geweven en vervolgens werd het verhaal van de regenboog verteld, dat zo bij deze kerk hoort.

Daarna vertrok de hele groep naar de H. Maria Geboortekerk. Onder het raam van ridder Martinus hoorden we ‘de geest’ van Martinus spreken en ging de groep het dorp in op zoek naar de aanwijzingen. Zo kwamen de jongeren bij de Martinustoren, Zorggroep St. Maarten, in de St. Maartenstraat en het wapen van Losser tegen. Overal waren letters verborgen. Deze letters vormden een woord. En dat was dan de aanwijzing voor ‘waar het verhaal van de geest’ verder zou gaan’. De jongeren kwamen zo op de zolder van de ‘Olde Pastorie’ terecht. Daar sprak de geest van Bisschop Martinus tot hen. 'Het was een beetje eng, maar wel gaaf” , zei een van de deelnemers. Toen gingen we terug naar de kerk, waar we onder het raam van Bisschop Martinus door, weer naar buiten gingen.

In de St. Martinuskerk ging het programma verder, met spellen als tikkertje en het skatebord-ballonnenspel. Een ander hoogtepunt van de overnachting was de Youth Creations Fabric waar prachtige kunstwerken zijn gemaakt om mee te nemen naar het nieuwe onderkomen voor de jongeren in de H. Maria Geboorte-pastorie. Het donner-broodje ontbrak ook dit keer niet, en werd gevolgd door een spetterende nachtbingo. Daarna werd er gekeken naar de prachtige film Entouchables, een aanrader voor wie ‘zorgen voor een ander’ eens wil bespreken. Daarna werd de mogelijkheid geboden om te gaan slapen. Twaalf jongeren bleven de hele nacht op.

Ochtendgymnastiek moest ze om 8.00 uur weer bij elkaar brengen. Na het ontbijt ruimden we met ons allen de boel op, om daarna gezamenlijk af te sluiten rond een verzameling van alle spullen die we gedaan en meegemaakt hadden die nacht. Fijn,dat ook hierbij Frans van de Locatieraad aanwezig wilde zijn. Wat mij persoonlijk opviel was dat de groep echt een eenheid, een vriendenkring is geworden. En mijn grote dank aan alle vrijwilligers, zonder uitzondering, die deze nacht tot een onvergetelijk MOOIE ervaring hebben gemaakt voor jongeren.

Ans te Lintelo

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Op reis
door
past. werkster Margot Dijkman
De taal van het hart
door
past. werker Frank de Heus

Like ons op Facebook

TOP