Activiteiten JP Maria Vlucht
Het Jongerenpastoraat (JP) is er voor jou!

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar? Dan is dit misschien iets voor jou!
Er verandert veel in het leven van jonge mensen. Steeds weer een nieuwe klas, nieuwe vrienden. Hoe zal het allemaal gaan? Best spannend!
Je begint steeds meer eigen keuzes te maken. Je moet meepraten over je eigen toekomst. Jouw mening wordt gevraagd. Kortom, de wereld wordt steeds groter. Een goede vriendengroep is dan belangrijk voor je.
 
Je bent gevormd en ook daarom willen wij jou, als geloofsgemeenschap, iets aanbieden, dat past bij je leeftijdswensen. En ook als je niet gevormd bent kun je meedoen aan ons aanbod!  Het is dus voor iedereen.  
 
Er zijn drie jongerenpastoraatgroepen die steeds meer samenwerken. Ze heten JP4you2 (Glanerbrug) JP Losser en New Spirit (Overdinkel)
Daar beleef je samen met je oude klasgenoten èn andere leeftijdsgenoten, leuke, spannende en sportieve en leerzame dingen.
Ontmoeting met de anderen en het plezier dat je hebt met elkaar staat voor ons centraal.
Want wat je samen beleeft, verbindt voor altijd.  

Thema

Ieder jaar doen we onze activiteiten vanuit een bepaald thema. Dit jaar is het thema: Leef! 

Lees hier meer over de achtergronden: Jaarthema JP 2017-2018 LEEF!

 
Praktisch
  • Als je je opgeeft,  krijg je een persoonlijke uitnodiging per activiteit via de e-mail of Whatsapp op je telefoon.
  • De Jp’s vragen een aangepaste eigen bijdrage per activiteit.
  • Waar de activiteiten plaatsvinden is afhankelijk van het programma.
Theatergroep 'sTOF
Het Jongerenpastoraat heeft ook een eigen theatergroep: ‘sTOF. 
Als we weer een nieuw stuk gaan inoefenen, kun je je ook aanmelden.
Dat zal waarschijnlijk pas volgend jaar (2018) zijn. We oefenen op woensdagavond vanaf 18.30 uur.

Thomasvieringen
Daarnaast krijg je ook nog een uitnodiging voor de 3 Thomasvieringen die elk jaar worden georganiseerd.

Zin?!
Zin om mee te doen aan JP4you2, JP Losser of New Spirit Overdinkel?
Geef dan door hoe ik je kan bereiken (naam, adres, telnr. en e-mailadres)!

Nieuwe begeleiders zijn van harte welkom! 
Ook als ouder/ begeleider kun je mee doen in de werkgroep. Dan loop je een eindje mee met de jongere, je verwondert je vast en zeker en je speelt een rol in hun leven binnen een groep. Dat is uitermate boeiend. Ook als de ouder niet kan participeren is de jongere van harte welkom.
 
Met vriendelijke groeten
namens de begeleiders,
 
Ans te Lintelo
Coördinator jongerenactiviteiten
Parochie Maria Vlucht
M. 06-30 95 86 89

Jongerenpastoraat op Facebook

Maria Vlucht heeft natuurlijk ook een Facebookpagina. Daar worden aankondigingen en verslagen van activiteiten regelmatig op gepost, óók van het Jongerenpastoraat. Nodig je vrienden uit voor deze pagina en laat ons groeien!
Activiteiten seizoen 2017-2018 Zaterdag 27 januari 2018: Thomasviering 'Wat zeg je nou?'

Zaterdagavond 27 januari om 19.00 uur was er weer een Thomasviering in de H. Maria Geboortekerk.
Woorden kunnen heel wat aanrichten. Ze kunnen vernietigend, helend, troostend, begripvol en nog veel meer zijn. De woorden van Jezus in de centrale lezing verdreven zelfs een kwade geest. 

Hoe belangrijk het is om de juiste woorden te kiezen, of soms gewoon om niets te zeggen, kon je onderzoeken in de verschillende workshops van de Heilige Chaos. In het woordenboekspel bijvoorbeeld. of in een spel van ‘de jongens tegen de meisjes’. In de derde workshop bracht een filmpje van een bedelaar de tongen in beweging. Natuurlijk werden de woorden aan God in de klaagmuur weer ongezien verbrand. De kinderen in de kerk mochten daarbij helpen. De teksten in de stiltehoek van de Mariakapel maakten indruk. En de voorbeden in de viering zijn met zorg opgeschreven door de kerkgangers. 

In een kring deelden we brood en spraken we de mooie woorden uit. De muziek werd enthousiast verzorgd door Vivace. 
Pastor Carla Berbée was voorganger voor de eerste keer. De koffiedames van de M. Geboortekerk verzorgden weer een heerlijke traktatie bij de koffie/thee/fris na afloop van deze viering.

Wil je deze vieringen ook eens bezoeken, laat het dan niet bij woorden….
De volgende Thomasviering van Thomas en co. is op zaterdag 7 juli 2018. Van harte welkom!

Vrijdag 26 januari 2018: JP4you2 Nieuwjaarsgourmet

Op 26 januari j.l kwam JP4you2 bij elkaar voor een gezellige nieuwjaars-gourmet in het parochiehuis te Glanerbrug. We waren met twee en twintig, waaronder drie nieuw leden: Mart, Sven en Teun. Een leuke gezellige club jongeren tussen de 12 en de 19 jaar met begeleiders. De allerkleinste van één jaar hapte al mooi mee en trok ons aller aandacht. 
De begeleiders hadden de boodschappen gedaan en de ingrediënten thuis al voorbereid. De gourmetpannen van Bertus kwamen goed van pas. Het toetje was een verrassing. Nog bedankt daarvoor! We hebben het verdere programma van 2018 afgestemd met elkaar en gaan met frisse zin verder. 
Je vindt de foto's van deze gezellige avond in ons fotoalbum JP4you2 Nieuwjaarsgourmet!

De volgende bijeenkomst is op 22 februari 2018. Dan brengen we een bezoek aan De Wonne in Enschede en houden we een scharreljacht in de stad. Voor info of aanmelding: ans.telintelo@mariavlucht.nl

19 januari 2018: Theatervoorstelling 'sTOF over gevaren van Sexting

Op 19 januari stond theatergroep ‘sTOF met ONUITWISBAAR  op het podium in Muziekschool De Sleutel aan de Diepenbrocklaan in Losser. Na een jaar van voorbereidingen ging het gordijn open om 19.30 uur. De jongeren speelden en zongen de sterren van de hemel. 

Het onderwerp SEXTING  had 110 personen naar ons toe gebracht. De zaal zat vol!  Het waren jongeren, (hun)  ouders, (hun) grootouders en mensen die het in de krant of op sociaal media hadden gelezen. De journalisten van verschillende weekbladen en dagblad TC/Tubantia hebben uitstekend meegewerkt. 

Sexting
Sexting is een belangrijk thema onder vooral jongeren. Heel vaak gaat het goed. Maar als het fout gaat, gaat het ook echt fout. We denken aan Onur uit Enschede die zichzelf van het leven beroofde, aan de sextape van Patricia Paay. De theatergroep wil met dit stuk bereiken dat jongeren maar ook ouderen beseffen wat ze (niet) doen. Het gesprek na afloop met de  jeugdhulpverleners van Jarabee onderstreepte nog een keer  de ernst van dit thema  in de regio Twente. De feiten logen er niet om. Er werd ook een beroep gedaan op ouders om vooral met hun jongeren hierover in gesprek te gaan. 
Het hoort er gewoon bij. 
De opbrengst in de vrije giftenpot was € 192,15.  Dit bedrag wordt komt ten goede aan ‘sTOF.

ONUITWISBAAR  gaat over...
een jongen die een meisje aanzet tot het maken van (naakt) foto’s om die vervolgens met hem te delen op snapchat.  De beelden zijn alleen voor hem bedoeld maar zijn vrienden gaan er mee aan de haal. Iedereen kan ze zien. Het verhaal krijgt een verrassende wending. Een actuele problematiek. Het is een theaterstuk compleet met zang (o.l.v. Sharon Bouwman en Martine Bos) en  humor. 

22 december 2017: Theatergroep ‘sTOF wederom succesvol met ‘Stille Nacht’

Twaalf jongeren tussen 12 en 19 jaar traden met  het stuk 'Stille Nacht” op 22 december 2017 op in de R.K.  kerk in Beuningen voor 20 gasten 
‘Stille Nacht’ gaat over Marieke. Marieke is een meisje van 17  jaar. Het zou je buurmeisje kunnen zijn. Tijdens een avondje stappen gaat het mis. En veel later blijkt ze zwanger te zijn. Marieke’s  toekomst ziet er ineens heel anders uit. Wat doen haar ouders? Waar is haar vriendje? Hoe reageren haar vriendinnen?. Waar moet ze heen? Is er iemand die haar helpt? Hoe loopt dit af?  
Deze voorstelling duurde ongeveer een uur, was serieus van opzet, maar zat ook vol humor. Er wordt gezongen als in een musical. En wat belangrijker is, Theatergroep ‘sTOF  zette een oer-oud verhaal om, in een stuk van deze tijd. Want de opbrengst van de vrije gift is aan een tienermoeder geschonken. 
Michel de Wal (toneel) en Sharon Bouwman en Martine Bos (zang) oefenden het met hen in. In 2016 werd het stuk voor het eerst opgevoerd in Losser. 
Hartelijk dank voor de gastvrijheid aan koster Marietje!

Ans te Lintelo
Coördinator jongerenactiviteiten
Parochie Lumen Christi
Locatie H. Nicolaaskerk Denekamp. 
Info: ans.telintelo@lumenchristi.nl
06 30958689

1 december 2017: Zwarte Pieten bij Woonzorgcomplex het Florapark

Tien zwarte Pieten van het JP hebben op vrijdag 1 december een bezoek gebracht aan Woonzorgcomplex Het Florapark in de wijk ’t Ribbelt Stokhorst te Enschede. Ook deze ouderen hebben genoten. Kortom, het was weer een feestje! 
De laatste drie foto's uit het Fotoalbum zijn van deze locatie.

Zwarte Pietenbezoek bij ouderen

Jongeren van het JP hebben als vrolijke Pietjes bezoekjes gebracht aan ouderen van de Tiekerhook in Overdinkel en Sint Maartens-Stede in Losser. De bewoners hebben genoten, kijk maar naar de foto's in het fotoalbum!

Donderdag 23 november: JP bij ouderen in Losser
De Pietjes gingen naar Losser, naar de Sint Maartens-Stede, om de ouderen een bezoekje te brengen. Het was een vrolijke boel. De bewoners hebben veel plezier gehad en genoten van de gekke capriolen van de pietjes. Ook de bedbewoners werden niet vergeten!

Vrijdag 24 november: JP bij ouderen in Overdinkel
Na een lange reis met de bus gingen de Pietjes de volgende dag naar Overdinkel. Natuurlijk werd eerst onze eigen pastoor, pastor Rekveld, van harte begroet. Van daaruit gingen de Zwarte pieten van het Jongerenpastoraat naar de bewoners van de Tiekerhook. 
Spontaan en met veel plezier kwamen de pieten de huiskamers binnen. Bewoners genoten van de vrolijke en goed gemutste pieten. Het was super om te zien hoe de pieten contact maakten met de bewoners, door samen sinterklaasliedjes te zingen en te dansen. Bij diverse liederen hadden zij een mooie act.
Ook voor enkele bewoners die al op de slaap/woonkamer waren werd tijd gemaakt. Bijvoorbeeld door aan het bed te zitten om een hand vast te houden en als dank hiervoor een brede glimlach terug te krijgen. Het blijven de kleine dingen die het doen!

3 november 2017: Pastafaristen, Zaken die ons Raken en Moodboard

JP heeft 12 Pastafaristen!
Op 3 november waren 8 jongeren en 4 begeleiders (later 5) bij elkaar in het parochiecentrum van de H. Maria Geboortekerk in Losser. Bij binnenkomst werden ze welkom geheten door het Vliegend Spaghettimonster. Dat is het opperwezen van de kerk. De overtuiging:  'Vóór vrijheid voor iedereen'. Het pastafarisme  is dus een overtuiging. De leden heten pastafari. Hun leefregels noemen ze ‘liever nietjes…!’ en de officiële  beëindiging van een bijeenkomst is: 'pasta”. Kijk maar eens op hun website: www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl
Het vergiet is het meest bijzondere voorwerp; dat zetten de pastafari op hun hoofd om het spaghettimonster blij te maken. 
Je begrijpt het was een hilarisch begin van de avond. De eerste bijeenkomst bestond uiteraard uit het samen spaghetti eten gevolgd door een lekker toetje. De ‘Liever nietjes..”werden nog een beetje aangescherpt en toen 'Pasta!” 
Voorbeeld van een ‘Liever nietje..: Ik heb liever niet dat je bij een ander dingen doet  die je niet bij jezelf wilt laten gebeuren.Zaken die ons Raken: Op de ronde tafel lag een strook waarop stond: ‘DE ZAKEN DIE ONS RAKEN’. Iedereen kreeg de opdracht om er een blaadje bij te leggen met een bijzondere ZAAK erop. We spraken over Anne Faber, over een overleden opa, over een fataal ongeluk van een vriend, over #metoo. Het zijn duidelijk deze zaken die deze  jongeren raken.Moodboard: Aan de volgende tafel kwamen we allemaal creatief in actie. De opdracht luidde: maak een moodboard met de dingen die voor jou HEILIG zijn. We waren er gezellig een uurtje druk mee en de resultaten zijn dan ook heel mooi geworden. Humor, vakantie, jezelf mogen zijn, familie en vrienden, huisdieren, fietsen, een goede sfeer op school en op het werk. Dat zijn de belangrijkste ‘heilige’ zaken. 
De tekst op die moodboard: Iedereen is mooi zoals hij is. 
Het was een geslaagde avond. Pasta! 
Ans te Lintelo
22 september 2017: LEEF JE UIT!

De openingsbijeenkomst van JP Losser-New Spirit, JP4you2 Glanerbrug en JOIN US Denekamp SAMEN op 22 september j.l. mag met 37 jongeren en 8 begeleiders uit de verschillende plaatsen een succes genoemd worden!
Iedereen verzamelde zich bij de eigen kerk en vertrok op de fiets of in auto’s naar BOUNZ in Enschede. We werden ontvangen door Quinten en Tara, de Bounzmasters. 
Nadat we het jaarthema 2017-2018 (Leef! - zie hier bovenaan deze pagina) hadden gehoord werden de BOUNZ-regels uitgelegd en konden de jongeren gaan springen. Ze konden zich helemaal UITLEVEN ! Ze speelden Dodgeball met z’n allen en dat was heel gaaf. 
Er zijn foto’s gemaakt (zie het fotoalbum JP bij Bounz) en ook een leuk filmpje, zoals je hierboven kunt bekijken. Kijk maar in de app’s of op de websites www.mariavlucht.nl en www.lumenchristi.nl

'Wanneer is de volgende keer?”, werd mij gevraagd. Mijn antwoord: 'Het wordt vervolgd, als we TIJD VAN LEVEN krijgen !”

Ans te LinteloActiviteiten seizoen 2016-2017 

Dit hebben we gedaan:

7 juli 2017: Klassenfeest voor basisschool De Troubadour

Het klassenfeest voor de winnende groep van JP Sirkelslag is op 7 juli gevierd in basisschool De Troubadour te Glanerbrug. Immers, op 11 mei jl. waren zij de onbetwiste winnaar bij de scholenwedstrijd Sirkelslag!
Juf Wendy was met haar 33 leerlingen om 19.00 u. aanwezig. Dj Just Mike (Schipper) stond klaar om er een knalfeest van te maken. En dat werd het!

De avond was een gezonde afwisseling tussen dans en spel (oreo-gezichtsmime, tissues trekken, stoelendans en limbodansen), watermeloen snoepen, iets te drinken, en weer iets te snoepen. Dat alles maakte dat de kinderen na negen uur riepen: 'Is het nu al weer voorbij?..!” Ja, om half tien was het mooi geweest! Letterlijk, want met deze activiteit liep het jaarthema ‘MOOI’ ten einde. 

Een zakje chips, een flyer over de JP- activiteiten, daarmee ging de groep bezweet en voldaan naar huis. We danken De Troubadour voor de gastvrijheid, DJ Just Mike voor de geweldige muziekkeuze. We hebben gezien hoe een dj de groep kan bespelen. En deze klas/groep was echt top! Zij maakten er een echt FEEST van!

Bekijk alle foto's van het feest in ons fotoalbum JP Klassenfeest De Troubadour
En bekijk meteen ook alle foto's terug in het fotoalbum Sirkelslag 2017!

Namens het Jongerenpastoraat Maria Vlucht,
Ans te Lintelo

1 juli 2017: Slotfeest JP op het water

Op zaterdag 1 juli werd het seizoen 2016-2017 van het Jongerenpastoraat (JP) van Maria Vlucht afgesloten met een sportief waterevenement.
Een groep van maar liefst 21 jongeren en begeleiders is toen in auto’s afgereisd naar het Outdoor Challenge Park op het Hulsbeek in Oldenzaal. We werden ontvangen door Martin. Hij daagde ons uit om op een SUP het water op te gaan. Met SUP (voluit: Stand Up Paddle) kun je staand op een supboard en met een peddel in de hand de wereld vanaf het water ontdekken.

Ook hadden we enkele kajaks tot onze beschikking. Na de instructie kreeg iedereen een zwemvest en kon het waterspektakel beginnen. Het had de hele dag geregend en gemiezerd maar koud was het niet. Precies op tijd werd het droog en later kwam ook nog de zon door! MOOI ! 

De jongeren hebben elkaar geholpen om overeind te blijven. Ze hebben plezier gehad. Na het suppen/kajakken hebben we in Gronau bij Babylon een broodje Donner gegeten. Even lekker bij elkaar zitten. Ik denk een mooi afscheid van het Jaarthema 'MOOI..?!”

Ans te Lintelo, coördinator jongerenactiviteiten Jongerenpastoraat Maria Vlucht

Bekijk de foto's in het fotoalbum Slotfeest Jongerenpastoraat 2016-201712 mei 2017: Pubquiz 2017

Watmad wint de wisselbeker van Pubquiz 2017!

Op vrijdagavond 12 mei speelden vier groepen jongeren tegen elkaar en met elkaar de PUBQUIZ 2017. En voor de tweede keer was Café Dikke Toon in Glane Beekhoek onze gastheer. Om half acht trapten de quizmasters Paul en Tom af met de eerste ronde: SPORT. Alle vragen waren van te voren bedacht door de begeleidersgroep van JP4you2 en de Hervormde Gemeente in Glanerbrug. Hessel Broekhuis had de vragen bewerkt in een prachtige PowerPoint presentatie zodat er ook nog wat te zien en te horen was in de MUZIEKronde. 

In de eerste rondes lag ‘De Groep zonder Naam’ op kop. De ‘Girlpower’ en ‘De Jokers’ lagen na de laatste ronde maar enkele punten uit elkaar. Het was spannend. De categorieën, inclusief ‘RELIGIE’, werden goed ontvangen. Uiteraard is het de bedoeling om komend schooljaar wederom een pubquiz te houden.

En dit mag wel even vermeld worden: naast Sirkelslag Young (landelijke versie) is dit de tweede activiteit op rij in samenwerking met de jeugdleiders van de Hervormde Gemeente in Glanerbrug.

Ans te Lintelo

11 mei: JP Sirkelslag 2017

Een MOOI resultaat voor De TROUBADOUR

Maar liefst elf groepen acht van 8 verschillende basisscholen deden donderdagmorgen 11 mei mee aan JP Sirkelslag. In elke groep waren twee juryleden namens het JP Maria Vlucht aanwezig om de resultaten van de verschillende spelonderdelen te bekijken en van punten te voorzien. Bekijk vooral de foto's in ons fotoalbum Sirkelslag 2017 en zie hoe creatief de groepen bezig waren!

Om precies kwart voor negen maakte de spelleider op elke school de spelenveloppe open. Daar kwamen 8 spellen uit te voorschijn die achtereenvolgens zo goed en zo snel mogelijk moesten worden gespeeld. Thema van dit hele spel was MOOI, het lied van Marco Borsato. De kinderen hebben dit lied van tevoren met de leerkracht besproken. En alle spelletjes hadden te maken met de tekst in dit lied. De beste, de winnaar van JP Sirkelslag was dit jaar de groep van basisschool De Troubadour in Glanerbrug. Juffrouw Wendy heeft het heel goed gedaan met haar groep. De Verrekijker uit Losser is tweede geworden en won een ijskoude verrassing. Basisschool De Wegwijzer werd eervol derde. De poedelprijs was voor de Eschmarke 8b, maar zij hebben toch een leuke ochtend beleefd. De winnende groep krijgt een klassenfeest aangeboden door in dit geval JP4you2.

En nu maar hopen dat het zo leuk was dat de kinderen zich zullen aansluiten bij JP (Losser), JP4you2 (Glanerbrug), of New Spirit (Overdinkel). Aanmeldformulieren zijn uitgedeeld in de groepen na afloop van het spel en eventueel te downloaden op https://www.mariavlucht.nl/aanmelden-jongeren

Op de website https://www.mariavlucht.nl/activiteiten-jp-mariavlucht is ook te vinden wat er zoal door het jongerenpastoraat georganiseerd wordt in een schooljaar. Wilt u direct contact, dat kan ook! Belt u dan met Ans te Lintelo, tel. 06 309 58 689.


2 april 2017: naar de voorstelling 'Gerda dreit deur” 

Negen leden van Theatergroep ‘sTOF bezochten op zondagmiddag  2 april 2017 de voorstelling 'Gerda dreit deur” van toneelvereniging De Rommelpot uit Losser. Dat was leuk! En ook leerzaam. Het was als een verrassing voor Michel de Wal bedoeld, want hij is regisseur van onze eigen Theatergroep ‘sTOF. In Gerda dreit deur speelt hij de rol van Lupo, een hilarisch type. We hebben genoten!

1 april 2017: Veenhuizen - Breek er eens uit!

Op 1 april is een groep van 30 jongeren en begeleiders naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen geweest. Bekijk de foto's in het fotoalbum JP in Veenhuizen (klik op de link).
Veenhuizen het gevangenisdorp. (nog steeds staat daar een gevangenis) Je komt er van alles te weten over de geschiedenis van het gevangeniswezen: van lijfstraffen tot eenzame opsluiting in een cel (Rode Pannen). We mochten ook zien hoe het verloopt als iemand tegenwoordig een strafbaar feit heeft gepleegd en hoe het er in het huis van bewaring en de hedendaagse bajes aan toegaat. 

Ook heeft een ex-gedetineerde (40 jaar) ons zijn verhaal verteld en mochten we hem alles vragen. Het was bijzonder indrukwekkend hoe hij als jongeman in een ‘gang’ terecht kwam. Een ‘gang’ is een soort van vriendengroep die elkaar allerlei beloftes doet: alles in het teken van de groep,  opkomen en vechten tegen onrecht. Zijn ‘gang’ was in Den Haag actief en beheerste op een gegeven moment heel zijn leven. Het liep uit de hand waardoor hij in de gevangenis terecht kwam.  Door zijn verhaal zaten tips verweven: vertel altijd alles aan je ouders, volg je eigen gevoel over wat je moet doen, groepsdruk is vernietigend. Een vriendengroep is goed maar uiteindelijk gaat het om jou!

In de pauze werd druk gediscussieerd over recht en onrecht, over 'of straffen helpt’ , over ‘hoe het zo verkon komen’ , over ‘de rol van de ouders’ , over ‘kan dat ook in Losser –Overdinkel of Glanerbrug gebeuren?’ 
Enkele uitspraken van de jongeren die dit hebben meegemaakt:
  • Het was super interessant, je weet nu iets meer over hoe het kan gaan.
  • De Rode Pannen (de isoleerafdeling binnen de gevangenis) : Hoe maak je iemand gek! 
  • Het kan overal gebeuren. Spannend.
  • Die martelwerktuigen, niet normaal!
  • Wat knap dat de ex-gedetineerde zijn verhaal aan ons kon vertellen. 
  • Je kunt dus wel weer op het goede pad terecht komen, maar je houdt een strafblad!
Om half vier vertrok de bus weer naar Twente. Op de terugreis zijn we nog even langs Mac Donalds geweest voor een ijsje.
Een bedankje voor de sponsor van ons programma is op zijn plaats!   Op een folder over Veenhuizen staat: ‘Veenhuizen boeit”. Nou dat is echt waar! 
Ans.

24 maart 2017: Op bezoek bij de burgemeester van Losser!

Op 24 maart gingen we op bezoek bij de burgemeester van Losser, Dhr. Michael Sijbom. Hij ontving ons met zijn negenen in zijn werkkamer. Met hem hebben we gesproken over onze veiligheid. Hij heeft in zijn portefeuille 'openbare orde en veiligheid'.

Wat doet de gemeente, de burgemeester voor de openbare orde en onze veiligheid? Wat kunnen wij doen? Het was een interessant gesprek in een ontspannen sfeer. De conclusie is dat de wereld sterk aan het veranderen is, veiligheid niet te garanderen is. We kunnen allemaal alert blijven, niet naïef zijn. Hoe je dat kunt doen, zonder bang te worden, is ook besproken. De burgemeester gaf enkele voorbeelden. En het werd een goed gesprek. We bedanken hem voor zijn tijd en inzet en we hopen dat de burgervader die hem opvolgt op dezelfde open manier om zal gaan met de burgers van Losser.

19 maart 2017: Vormelingendag 'Oh When de Saints”   
 
Op zondagmiddag 19 maart tussen 12.30 en 16.30 u kwamen 87 vormelingen en hun ouders naar Borne voor de Vormelingendag 2017 van het Vicariaat Deventer.
Na ontvangst in de Stefanshof met koffie en frisdrank ging de hele groep naar de kerk voor een korte viering.
Het koor zong:  'Oh When the Saints….', want na deze viering  werd er een vossenjacht gehouden in het (koop) centrum van Borne.
Eén van de opdrachten was een selfie te maken met ‘de vossen‘.  Ken je hen? Bijgevoegd (zie fotoalbum Vormelingendag 2017) zijn de foto’s van de groep uit Overdinkel met o.a. 
Paus Franciscus,  St. Franciscus van Assisi, St. Jozef, de Samaritaanse vrouw bij de bron en de organisator Vicaris Ronald Cornelissen.
Er waren er in totaal 18!  Gelukkig was het goed weer en was er veel te doen in centrum van Borne. Het was een leuke middag.
De groep uit Zwolle heeft de eerste prijs gewonnen.

10 maart 2017: Gisela op bezoek bij een groep van 14 jongeren in het JP.

Gisela ontwikkelde zich als hulpverlener in spirituele zin. Ze heeft haar gevoeligheid voor mensen en situaties een plek gegeven. Wilco, een van de vaders van onze jongeren herkende veel in haar levensverhaal. En wij als jongeren en begeleiders konden ons soms herkennen in een enkele situatie. Want soms weet je gewoon dat iets goed uitpakt! Soms voel je gewoon dat iemand hulp nodig heeft. Soms hoor 'je in je hoofd’ wat je moet doen. Dat kennen we allemaal. In een open gesprek zonder zweverigheid werd gesproken over persoonlijke zaken. Er kwamen een paar goede tips.

Wat moet je doen als je het moeilijk hebt? Dan kun je het beste stil worden en naar jezelf luisteren, en bidden. Je kunt een ouder, je familie of je vrienden om raad vragen. Belangrijk is dat je communiceert over wat je bezighoudt. Er zijn mensen die van je houden. Maar je kunt ook altijd bij HEM terecht want 'God is altijd online”.


 
 18 februari 2017: Carnavalsviering in de H. Maria Geboortekerk 

Alle carnavalsvierders, jong en oud, kwamen bij elkaar in de kerk.
De carnavalsmis legt de relatie tussen kerk en carnaval. Het is geen echte mis, maar een gebedsviering in de nodige lichte sfeer. Vanuit het evangelie legt de pastor het verband tussen carnaval, het geloof en saamhorigheid. Het is goed om je te bezinnen, maar je moet je ook realiseren dat je feest mag vieren met elkaar. En dat wordt met de nodige kwinkslagen vertelt. De sfeer in de kerk is ook wat losser. (haha..)
 
Carnaval
Verkleden, dansen ,lekker gek doen en drinken! Daar denken de meeste mensen aan bij Carnaval.
Maar carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van 'het vasten”, mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt drie dagen voor Aswoensdag een feest gevierd: Carnaval!
De betekenis van het woord Carnaval is niet helemaal zeker. Mogelijk is het woord ontstaan uit de twee Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Tijdens de vastenperiode werd vroeger immers geen vlees gegeten.

Twente heeft een rijk carnavalsverleden. Normaal gesproken heeft een stad of dorp gewoon een burgemeester die de stad bestuurt. Tijdens carnaval is dit iets anders, dan is een prins de baas van het dorp. Hij is dus voor een paar dagen de burgemeester van de plaats daarom krijgt de prins tijdens carnaval een symbolische sleutel van het dorp.

De viering was een groot succes. Foto's en een link naar het verslag vind je hier: Fotoalbum Carnavalsviering 2017

Carnaval vat zich het beste samen in deze leus:

Niet kniezen, niet zeuren, da’s hartstikke fout.
Vergeet niet te leven, want straks ben je oud!

3 februari 2017: Sterk en dapper in Sirkelslag YOUNG!

Op vrijdagavond 3 februari hebben 14 jongeren en begeleiders uit de parochie Maria Vlucht meegedaan aan het Landelijke Spel Sirkelslag YOUNG. Het thema was: Sterk en Dapper. Sirkelslag is een speelse manier om jongeren kennis te laten maken met diaconaat.
Om half acht werd in de hervormde Kerk te Glanerbrug de verbinding tot stand gebracht met het landelijke spel, waar tegelijk ruim 300 groepen uit het hele land aan deelnamen. 
De van TV bekende presentator Klaas van Kruistum leidde het spel in. Hij stond in een woestijn en moest de weg terugvinden naar huis. Aan de jongeren de opdracht om hem te helpen, zijn verhaal te volgen en hem terug te brengen middels vijf gezellige en leerzame opdrachten. Je moest er wel sterk en dapper voor zijn! Eerst moesten we er achter zien te komen waar op de wereld hij precies was. We moesten o.a. hem van voedsel voorzien (voedselpakket voor de voedselbank maken) en een vluchtroute bedenken. Het was een heel leuke avond. De JP Lossergroep is uiteindelijk geëindigd op plek 102. De groep Rainbow Young uit Glanerbrug, bij wie wij te gast waren (WAARVOOR HARTELIJK DANK !) is als 64 ste geëindigd, een geweldige prestatie!
Een fotoreportage vind je in het speciale fotoalbum Sirkelslag Young 2017!

Ans te Lintelo

PS Wist je dat je Sirkelslag ook kunt volgen op Twitter!23 december 2016: Waar draait het om met Kerst?

Groep 2015-2016 had op 23 december op de valreep nog even een hapjes- en pakjesavond in het parochiecentrum van de H. Maria Geboortekerk. We waren met zijn tienen. Iedere deelnemer had voor een klein bedrag een cadeautje gekocht en ingebracht in het spel. Het dobbelspel dat we speelden sloeg heel goed aan. Uiteindelijk kreeg iedereen een leuke attentie.
Maar waar draait het eigenlijk om met Kerst? Deze vraag hield ons bezig. We hebben het op een ontspannen manier met elkaar besproken. Wat ga jij doen tijdens de feestdagen? Met Kerst? In de vakantie en met Oud en Nieuw? Het bleek dat alle jongeren veel waarde hechten aan het samenzijn met familie. Daar verheugen ze zich op. Slechts een enkeling zou een bezoek brengen aan de kerk. Waar is dan iets leuks voor ons? Wat Kerstmis betekent dat wist iedereen wel. De jongeren zien uit naar de grappige filmpjes op Whatsapp en de lieve boodschappen die ze elkaar doorsturen, die zijn best grappig! Uitslapen, even niets moeten, gezellig tv kijken en spelletjes doen, lekker eten en bij elkaar zitten. Bijzonder vonden ze het wel dat over heel de wereld Kerst wordt gevierd.
Hopelijk hebben we met dit gesprek het denken over 'Waar draait het om met Kerst?” in gang gezet.

We wensten elkaar fijne feestdagen, in alle opzichten.
Namens Jolijn en Femke,
Ans te Lintelo

16, 17 en 21 december 2016: Theatergroep ‘sTOF drie keer succesvol met ‘Stille Nacht’

Tien jongeren tussen 12 en 18 jaar oefenden vanaf augustus 2016 wekelijks om het stuk 'Stille Nacht” in de maand december op de planken te brengen. Michel de Wal (toneel) en Sharon Bouwman (zang) oefenden elke woensdagavond in Basisschool De Wegwijzer met hen. En het is gelukt!

Op vrijdag 16 december was de première voor de ouders van de theatergroep en de genodigden. Er waren ongeveer 65 bezoekers aanwezig in de Rabo-theaterzaal van Muziekschool De Sleutel. 
Zaterdag 17 december speelden ze nog een keer. Maar toen speciaal voor jongeren (40 aanwezigen). Na het stuk werd de jongeren gevraagd deel te nemen aan een workshop van drie kwartier. In lokaal 11 zat een echte verloskundige die elke vraag van de jongeren kon beantwoorden. En in lokaal 12 waren Corrie en Koos van De Wonne uit Enschede om te vertellen over daklozen en crisisopvang anno 2016. Beide workshops vielen goed!
Op woensdag 21 december speelden ze voor het laatst. Hiervoor was heel breed uitgenodigd. Velen hadden inmiddels gehoord over dit stuk en kwamen kijken.(> 70 aanwezigen!) Na afloop was de Kerstman er en stonden Marieke en Joost in de hal met kleine beschuitjes met muisjes. Na een gezamenlijke toost en een ‘Zalig Kerstfeest’ ging iedereen voldaan naar huis.

We zijn er met zijn allen in geslaagd om het Kerstverhaal een eigentijds karakter te geven. Volop thema’s voor gesprek: De geboorte van een kindje bij een tienermoeder; de zwervers die de drie koningen waren en de herders tegelijk; de engel en de vriendschap van leeftijdsgenootjes; de hulp uit onverwachte hoek; de relatie van een ouder met een kind in problemen. En niet te vergeten de luchtigheid in de liedjes en de kerstwens tot slot. Het hele proces met deze groep jongeren en de kundigheid van Michel en Sharon maakte dat het steeds weer fijn was om hieraan mee te mogen werken.

O, ja, de opbrengst van de vrije gift voor een tienermoeder was maar liefst € 370,25. Waarvoor dank!

Bedankt allemaal.
Ans

'Stille Nacht”
De Inhoud: Het gaat over Marieke. Marieke is een meisje van 16 jaar. Het zou je buurmeisje kunnen zijn. Er is iets met haar. Tijdens een avondje stappen gaat het mis. En veel later blijkt ze zwanger te zijn. Marieke’s toekomst ziet er ineens heel anders uit. Wat doen haar ouders? Waar is haar vriendje? Hoe reageren haar vriendinnen? Waar moet ze heen? Is er iemand die haar helpt? Hoe loopt dit af? Deze voorstelling die ongeveer een uur duurt, is serieus van opzet, maar zit toch vol humor. Er wordt gezongen als in een musical. En wat belangrijker is, Theatergroep ‘sTOF zet een oer-oud verhaal om in een stuk van deze tijd.

24 november, 1 en 3 december 2016: Pietenbezoek door JP aan instellingen

MOOI! nieuws uit het Jongerenpastoraat Maria Vlucht.
Op 24 november, op 1 december en op 3 december  brachten tien Zwarte Pieten  een verrassingsbezoek aan verschillende instellingen in onze regio. De Pieten kwamen bij elkaar op een geheime plaats voor de pietenopleiding en het bespreken van de doelgroep-situatie. De ervaringen waren zeer intens. 
Een Piet zei: 'Met onze binnenkomst alleen al, maakten we de mensen blij, dat vond ik zo mooi!'
Een andere Piet: 'Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn, de mensen zingen alle liedjes gewoon mee, net alsof ze nog geloven in Sinterklaas en Zwarte Piet!'
En weer een andere Piet: 'De huiskamers waren mooi versierd, we waren echt welkom. Ik moest er wel een beetje aan wennen, dat ik niet mezelf was, maar toen ik dat eenmaal doorhad, ging het vanzelf'. 
En weer een andere Piet: 'Het was warm en het werd laat maar het was zeker de moeite waard. Leuk ook, dat we pakjes mochten uitdelen!'

Ans: 'Pieten,heel goed gedaan allemaal. Bedankt voor jullie inzet en tot volgend jaar”.


18 november 2016: Foto’s maken en over foto's praten

Vrijdag 18 november gingen we in het parochiecentrum van de H. Maria Geboortekerk met elkaar in gesprek over foto's maken met de telefoon: veel jongeren en volwassenen doen het. Selfies maken voor Facebook en de andere socialmedia platforms.  Foto’s van je feestjes. Foto’s van elkaar, Foto’s van  evenementen die je bezoekt, of bezocht hebt.  Foto’s doorsturen van anderen, het is leuk!
Zo weet je veel van elkaar. 
Maar sta jij op de foto zoals je wilt dat anderen je zien? Hoe wil je eigenlijk dat anderen je zien?

Die laatste vraag beantwoordden de jongeren in een workshop gegeven door de fotografe Jolijn Nijhuis, toevallig ook begeleider van het JP. 
Jolijn had van haar opleiding een drietal camera’s meegebracht waarmee de jongeren aan de slag konden gaan. In groepjes van vier en drie gingen ze aan de slag. Er zijn goede gesprekken gevoerd over wie je eigenlijk wilt zijn, over wat ieders  kwaliteiten zijn.  Hoe zien anderen jou? En daarna werden de foto’s gemaakt. Na afloop kwam de hele groep weer bij elkaar om Jolijn nog meer te vragen over haar opleiding en inmiddels haar werk als fotografe. Bv.: Hoe ver ga je, wat kan wel en wat kan echt niet?
Van Bijbelse figuren zijn ook allerlei afbeeldingen, zelfs levensgrote beelden gemaakt door heel veel mensen. Je ziet ze in kerken, Straks weer in de kerststal. De glossy JEZUS , de filmbeelden, hoe zag hij er eigenlijk uit? 
Wat is waarheidsgetrouw? Of gaat het om het gevoel bij de af(beeld)ing? 
Jolijn bedankt! Het was een hele goede JP avond. 

Ans te Lintelo. 


 

12 november 2016: Thomasviering St. Maarten in Losser

Afgelopen zaterdagavond (12 november) kwamen kinderen met hun ouders/grootouders naar de St. Martinuskerk om het FEEST VAN ST. MARTINUS te vieren. Bram en Giel hebben de ridder en de bedelaar uitgebeeld en de St. Martinuskaars aangestoken. Jose heeft het verhaal van Martinus verteld en Pastor De Heus ging ons voor in gebed. Het thema was: Goed voorbeeld doet Go(e)d volgen.

En wat ook leuk was in de Heilige Chaos (want het was ook een Thomasviering): er wat iets te doen voor iedereen. Naast de vaste onderdelen in zo’n Thomasviering zijn er lampions gemaakt, er is een spel gespeeld, er was een Lagerhuisdiscussie, een bezinnende powerpoint, een klaagmuur en Frank Beuger vertelde over het project Edukans

Deze Heilige Chaos over DELEN duurde zo’n 20 minuten en daarna vormden we een kring om het altaar. De voorbeden uit deze groep werden gebeden en de klachten/wensen uit de Klaagmuur werden verbrand. Tot slot werden de lichten gedoofd en mochten de kinderen een optocht houden door de kerk met hun lampions. Natuurlijk liepen ‘Martinus en de bedelaar’ ook mee! Dat zag er heel mooi uit! 'Het was een goede viering”, zeiden de meeste mensen onder de koffie/fris met cake na afloop in de dagkerk. En dat was het!

Bekijk alle foto's in het Fotoalbum!

Volgend jaar hopen we deze viering te houden in de H. Maria Geboortekerk. Tot dan! 

Thomas en co. / gezinsviering-groep

28 oktober 2016: Halloween in Kerkenbos Overdinkel

Op 28 oktober ‘spookte’ het in het Kerkenbos. Maar liefst negen engerds maakten het de 17 deelnemers van het Jongerenpastoraat Maria Vlucht heel moeilijk. Zij hadden de opdracht om de 'Vloek van het Kerkenbos' te breken. En dat is gelukt! Na een uurtje griezelen in het pikkedonker ging de verlossende fluit. Het is Stijn, Noah en Indy als eerste gelukt om de zin van zeven woorden te vinden. Vervolgens werd de zin door de hele groep deelnemers hand in hand rond een vuur uitgesproken. Daarna werden de engerds ontmaskerd.
 
'Liefde leeft altijd voort waar leven eindig is'
 
We gingen met zijn allen het Heideschopke in, waar de warme chocolademelk en de speculaas al klaar stond. We spraken in de kring over de zin uit het spel en kwamen uit bij Allerzielen. Daarna werden de jongeren nog een keer kort aan het denken gezet rond het thema ANGST – BANG ZIJN. Melanie Agten leidde dit onderdeel. Jongeren zijn bang en angstig  voor de toekomst, voor IS, voor slechte cijfers, om gepest te worden, voor spinnen, om verlaten te worden, voor de dood, voor een horrorclown, om ernstig ziek te worden. Er volgde een kort en goed gesprek. De avond werd afgesloten met de opdracht er voor elkaar te zijn als het nodig is.  'Ik zal er zijn” van Guus Meeuwis onderstreepte dit. 
Ans te Lintelo7 en 8 oktober 2016: Overnachting in de St. Martinuskerk!

Van 7 op 8 oktober 2016 hebben 17 jongeren en 13 begeleiders de nacht doorgebracht in de St. Martinuskerk. Met slaapzakken en luchtbedden kwamen ze om 19.00 uur bij de kerk aan. Na een korte verwelkoming door Sander van de Locatieraad, ging het programma met de begeleiders van het JP van start. Een spectaculaire openingsact zorgde meteen voor een goede sfeer. Kennismakingsspelen deden de rest. De regenboog werd door de banken geweven en vervolgens werd het verhaal van de regenboog verteld, dat zo bij deze kerk hoort. 

Daarna vertrok de hele groep naar de H. Maria Geboortekerk. Onder het raam van ridder Martinus hoorden we ‘de geest’ van Martinus spreken en ging de groep het dorp in op zoek naar de aanwijzingen. Zo kwamen de jongeren bij de Martinustoren, Zorggroep St. Maarten, in de St. Maartenstraat en het wapen van Losser tegen. Overal waren letters verborgen. Deze letters vormden een woord. En dat was dan de aanwijzing voor ‘waar het verhaal van de geest’ verder zou gaan’. De jongeren kwamen zo op de zolder van de ‘Olde Pastorie’ terecht. Daar sprak de geest van Bisschop Martinus tot hen. 'Het was een beetje eng, maar wel gaaf” , zei een van de deelnemers. Toen gingen we terug naar de kerk, waar we onder het raam van Bisschop Martinus door, weer naar buiten gingen. 

In de St. Martinuskerk ging het programma verder, met spellen als tikkertje en het skatebord-ballonnenspel.  Een ander hoogtepunt van de overnachting was de Youth Creations Fabric waar prachtige kunstwerken zijn gemaakt om mee te nemen naar het nieuwe onderkomen voor de jongeren in de H. Maria Geboorte-pastorie. Het donner-broodje ontbrak ook dit keer niet, en werd gevolgd door een spetterende nachtbingo. Daarna werd er gekeken naar de prachtige film Entouchables, een aanrader voor wie ‘zorgen voor een ander’ eens wil bespreken. Daarna werd de mogelijkheid geboden om te gaan slapen. Twaalf jongeren bleven de hele nacht op. 

Ochtendgymnastiek moest ze om 8.00 uur weer bij elkaar brengen. Na het ontbijt ruimden we met ons allen de boel op, om daarna gezamenlijk af te sluiten rond een verzameling van alle spullen die we gedaan en meegemaakt hadden die nacht. Fijn,dat ook hierbij Frans van de Locatieraad aanwezig wilde zijn. Wat mij persoonlijk opviel was dat de groep echt een eenheid, een vriendenkring is geworden.  En mijn grote dank aan alle vrijwilligers, zonder uitzondering, die deze nacht tot een onvergetelijk MOOIE ervaring hebben gemaakt voor jongeren.

Ans te Lintelo 
Het thema van 2016-2017 is: Mooi!

Jongerenpastoraat is altijd op zoek naar actuele zaken. Veiligheid en onveiligheid is actueel. Je kunt er van alles over zeggen. Door de sociale media komt de wereld dichtbij. Is dat goed? Moeten we zelf niet zorgen voor onze veiligheid? Daar kun je ook jongeren op aanspreken. 
Dit hebben we gevonden. We beginnen bij de populaire zanger Marco Borsato. Hij heeft een lied met de titel ‘MOOI’.

Hoe val je in slaap? Hoe begint je dag?
Open je je ogen met een traan of met een lach
en kijk je om je heen, en zie je dan de zon
Of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond
Leef je voor geluk? Of sterf je van verdriet
En voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet
Het maakt niet echt iets uit, of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet

(Refrein) Hoe mooi kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt
Hoe mooi is jouw werkelijkheid, jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt

Weet je wat je hebt? Is de cirkel rond
Zie je wat er staat of enkel wat er stond
Krijg je wat je wilt, of zelfs meer dan wat je vroeg
Ben je tevreden met het minste of is het meeste niet genoeg
Raak je verwonderd van de sneeuw, van het ruizen van de wind
Geniet je van de vogels, van het lachen van een kind
Creëer je je geluk, want binnen in jezelf is waar het eindigt en begint

(Refrein 2x)Misschien ligt in dit lied wel verborgen, hoe we met ons JP met het thema ‘MOOI..?!’ om willen gaan. 
De tekst bevat louter vragen vragen. Hoe begint je dag? Zie je de negatieve dingen om je heen of zie je ook nog wat MOOI is?  We gaan de jongeren en elkaar bevragen wat we MOOI vinden. Wat MOOI is kun je delen met elkaar, met anderen. Het zal misschien een druppel op de gloeiende plaat zijn,  maar de positieve houding zal een klein beetje plezier, geluk en veiligheid brengen in ons eenvoudige leven. 

De jongeren in de groepen van het JP willen met elkaar leuke en spannende dingen beleven. Wij helpen ze erbij, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. We gaan dit jaar speciaal met hen het gesprek aan over veiligheid. Er staat een bezoek gepland aan de moskee, de politie, de stad van vrede, recht en veiligheid  en het gevangenismuseum. Dit is onze manier om op het niveau van de jongere in gesprek te gaan over veiligheid. De boodschap vanuit ons christelijke geloof is LIEFDE. God is Liefde. Allesomvattende, vergevende LIEFDE en naastenliefde. Jezus, zijn Zoon, liet al zien dat je niemand, ook niet je tegenstander, uit de weg hoeft te gaan.

Onze aarde is mooi, en waard om te koesteren en goed te onderhouden. Zorg voor de leefbaarheid van onze omgeving is een opdracht aan ons allen. In onze geloofsgemeenschappen  kun je  bij Hem terecht met al je zorgen. Er is een groep vrijwilligers binnen de kerk die er voor de jongeren wil zijn. En dat is MOOI toch?!
 
Namens de begeleiders van JP Maria Vlucht.
Ans te Lintelo. 

 


Dit hebben we in het seizoen 2016-2017 allemaal gedaan (thema: Mooi!):

7 en 8 oktober 2016: Overnachting in de St. Martinuskerk!Dit hebben we in het seizoen 2015-2016 allemaal gedaan (thema: Ga in mijn schoenen staan):
 
Het afgelopen jaar 2015-2016 is op vrijdag 24 juni afgesloten met een gezellige barbecue en het maken van graffity-spandoeken. De foto's vind je hier (klik op de link)
 
12 mei 2016 deden maar liefst tien groepen 8 van verschillende basisscholen uit Maira Vlucht mee met Sirkelslag, die in het teken stond van een Goede Dadenkalender. Van kaarten schrijven voor Amnesty International tot kusjes geven. Een echte race om tot een slagzin te komen met een winnaar: basisschool Veldzijde! Hier vind je de foto's (klik op de link)
 
16 april ging het JP naar het herinneringskamp in Westerbork. Een aangrijpende ervaring, maar ondanks dat ook een gezellige bustocht.
 
26 maart werden er eieren verkocht voor Pasen, in het centrum van Losser. De opbrengst daarvan werd op 13 april overhandigd aan Stichting Leergeld in Losser. Ruim 500 euro was er opgehaald!
 
11 maart werd er een heuse Pubquiz gehouden! In Cafe Dikke Toon werd een quiz gehouden samen met jongeren van de PKN, de Gereformeerde Kerk en New Spirit Overdinkel. Hartstikke gezellig!
 
21 februari was er een Vormelingendag SPIRIT van het vicariaat Deventer in de Martinuskerk in Losser, met als thema Vuur en Vlam, waar kinderen kennismaakten met St. Egidio, kaarten maakten voor mensen aan de rand van de samenleving en waar het H. Jaar van Barmhartigheid centraal stond. Ouders konden met elkaar in gesprek over geloofsopvoeding. De foto's vind je hier (klik op de link).
 
19 februari ging het JP naar BOUNZ, een springhal, met als thema: Voor wie of wat spring jij uit je vel en wat doe je daar dan aan? Voor wie of wat kom jij in actie en wil je wel wat doen? Na het springen werd over het thema doorgepraat. Dit was een activiteit na het Vormsel, als kennismaking met het JP.
 
15 februari was er een Maskeravond van het JP, met als thema Durf jij je masker af te zetten? De kinderen van het JP maakten zelf een masker en gingen daarna met elkaar in gesprek.
 
27 november 2015 waren er Zwarte Pieten gesignaleerd in Overdinkel. Dat was voor de kinderen van het JP ook een vrolijke dag!
 
30 oktober was er een griezeltocht in het buitengebied van Glanerbrug: JP4you2 had het over Halloween! Behalve de griezeltocht werd er ook met elkaar gesproken over Bang zijn en Angst hebben en wat je daarmee kunt doen.Wil je meer doen in een groter verband? Dat kan! Ook binnen het Aartsbisdom, en daaronder vallen heel veel parochies hier in de buurt, worden jongerenactiviteiten georganiseerd. Want daar horen wij ook bij! Kijk maar eens op de pagina Activiteiten JP Bisdom

Jong Aartsbisdom heeft een website en ook een Facebookpagina
 
Deel op Social Media!