Een verhaal over pesten


In maart, tijdens de twee weken voor Pasen 2021, mocht ik in totaal 10 groepen van de basisscholen in Haaksbergen en Losser ontvangen: in de Bonifatiuskerk te Haaksbergen en de H. Maria Geboortekerk in Losser. De leerlingen en hun leerkrachten maakten kennis met het lijdensverhaal van Jezus.

De kruisweg is een moeilijke weg waarop Jezus gepest is, maar ook steun en medeleven kreeg van omstanders en vrienden.
In beide kerken was een expositie opgezet, bestaande uit 14 foto’s van 50 x 50 cm, waarvan iedere foto een verbinding heeft met één van de staties uit de kruisweg.
De foto's zijn gemaakt door de Zweedse fotografe Elisabeth Ohlson Wallin en maken pesten en de gevolgen daarvan bespreekbaar. Want iedereen heeft een relatie met pesten: als mensen/kinderen gepest worden zijn er immers niet alleen pesters, maar ook omstanders en hopelijk ook vrienden en helpers voor de gepeste. Pesten is dus ieders probleem en ieders verantwoordelijkheid.

Kinderen van de basisscholen liepen in tweetallen met een routeboekje langs deze hedendaagse expositie over pesten, die gerelateerd was aan de Kruisweg. Bij elke foto was een opdracht: u ziet op de foto's resp. een opdracht uit het routeboekje; een versnipperaar waarin pestsituaties versnipperd werden ("Dit mag nooit meer gebeuren!") en hoe legopoppetjes in een pestsituatie werden geplaatst. De kinderen deden enthousiast mee!
We bespraken met elkaar na afloop de ervaringen en dit leidde tot mooie gesprekjes.

Ik wens iedereen een Goede Week!

Ans te Lintelo
Coördinator jongerenactiviteiten parochies Zuidoost Twente
zie ook onze pagina Activiteiten JP Maria Vlucht


 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Waakzaam
door
parochievicaris Willy Rekveld
Adventskalender
door
jongerenwerkster Ans te Lintelo

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP