Inspiratie met kinderen

Inspiratie thuis
 
Geloven met kinderen; hoe doe je dat? Op deze pagina vindt u een heleboel suggesties voor boeken, materialen en knutselideeën binnen uw werkgroep, op school of gewoon voor thuis.
Kijk ook eens op de pagina's binnen Maria Vlucht voor leuke activiteiten:

Bidden met je vingers: het Vijf Vingergebed
Paus Franciscus heeft een eenvoudige manier bedacht waarop wij kunnen bidden zonder iemand over te slaan: het Vijf Vingergebed. Je handen heb je altijd bij je! Het is ook voor kinderen eenvoudig te onthouden. Het gaat zo (bron: Kerknet): 
 • De duim: De duim is de vinger dicht bij u. Begin dus te bidden voor degenen die het dichtst bij u staan. Zij zijn de mensen die het eerst in uw gedachten komen. Het bidden voor onze geliefden is een ‘zoete verplichting’.
 • De wijsvinger: De volgende vinger is de wijsvinger. Bid voor hen die u onderwijzen en u een heilzame weg wijzen. Zij hebben ondersteuning en wijsheid nodig om aan anderen richting te kunnen geven. Gedenk hen altijd in uw gebeden.
 • De middelvinger: De derde vinger, de middelvinger, is de langste. Deze herinnert ons aan onze leiders, de bestuurders en allen die gezag hebben. Zij hebben Gods leiding nodig.
 • De ringvinger: De vierde vinger is de ringvinger. Het zal u misschien verbazen dat dit de meest kwetsbare vinger is. Deze herinnert u te bidden voor de zwakken, de zieken en zij die gebukt gaan onder problemen. Zij hebben uw gebed nodig.
 • De pink: Ten slotte komt u bij uw kleinste vinger. Uw pink helpt u te bidden voor uzelf. Als u voor de andere vier groepen heeft gebeden, zal u in staat zijn om uw eigen noden in het juiste perspectief te zien. En zo leert u op een goede manier voor uw eigen behoeften te bidden!

Kleuter- en familievieringen in Maria Vlucht
Elk tweede weekend van de maand op de zaterdag om 16.00 uur is er een kleuter- of familieviering in de H.Maria Geboortekerk of Martinuskapel in Losser. Deze vieringen worden verzorgd door pastoraal werker Frank de Heus en zijn voor de jongste kinderen.
U vindt ze op de pagina Activiteiten met jonge kinderen.
 
 
Kinderbijbels en andere boeken en materialen over geloofsopvoeding
Er zijn heel veel Kinderbijbels, voor alle leeftijdsgroepen. Dat maakt het vaak lastig om te kiezen. Kijk eens op de speciale pagina van de Jacobusparochie Enschede: Kinderbijbels thuis en op de basisschool. Daarop staat een selectie en een uitgebreide toelichting.
Ook hieronder vind je websites met leuke boeken en materialen waarmee je je kind iets van het geloof kunt meegeven en samen kunt ontdekken. Van lezen tot doen:
 • Uitgeverij Samuel Advies heeft niet alleen boeken zoals Kinderbijbels, maar ook films en vieringmaterialen voor alle feestdagen door het jaar en voor alle sacramenten en organiseert daarnaast toerustingscursussen en ontmoetingsdagen. Er is van alles voor gezinnen, scholen en parochies!
 • Kinderwoorddienst is een leuke site met achtergrondinformatie en knutselideeën voor gezinsvieringen, die je ook heel goed thuis kunt gebruiken. Ook bieden ze een boekenpagina aan (onder Producten).
 • RKkids is een pagina vol met informatie, knutseltips en meer voor jonge kinderen. Van kinderwoorddiensten tot heiligen, van kleurplaten tot achtergrondinformatie en catechesefolders!
 • YouTubefilmpjes van Kleine Uil wordt wijs - Kinderfilmpjes rond evangelieverhalen - Een nieuwe, leuke manier om je kind bijbelverhalen te vertellen!

Uitgelichte Kinderbijbels:
 • De Prentenbijbel bestaat al 15 jaar en is in 2023 compleet vernieuwd. Een dik prentenboek vol prachtig geïllustreerde Bijbelverhalen, met teksten gebaseerd op de NBV21. Hier leest u een interview met de schrijfster, Sylvia Vanden Heede.
 • De Samenleesbijbel is een Bijbel speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Kinderen van 8 tot 12 jaar worden aangesproken met al hun zintuigen. Het wordt dus niet alleen maar lezen, maar ook vooral veel kijken, luisteren (er is een CD bij met leuke liedjes!), spelletjes doen, koken en bewegen. Er staan meer dan 1000 leuke plaatjes in en landkaarten.
 • De nieuwe Graphic Novel Bijbel "Ongelofelijke Bijbelverhalen" is een nieuwe Bijbel voor kinderen met leuke tekeningen én veel achtergrondinformatie, helemaal getekend in een superleuke stijl. 

Bent u als ouder geïnteresseerd in de Bijbel? Kijk dan eens op onze inspiratiepagina over de Bijbel!
 
 
 
Geloven Thuis
De website Geloven Thuis heeft een eigen nieuwsbrief, waar u zich via email op kunt abonneren (op de startpagina staat vermeld hoe) en een Facebookpagina. Ook zijn er materialen te koop en vooral staan er heel veel ideetjes op om met kinderen te doen aan de hand van thema's per jaar. Er zijn thema's ingedeeld naar de seizoenen. Zij gaan uit van zeven principes:
1. Geloven maakt een kind gelukkig: leren wonen in het verhaal van God
2. Geloven begint met sfeer: vertrouwen en creativiteit
3. De thema's van het gezin: groeien en opgroeien, emoties en verhalen.
4. Alle zintuigen doen mee: zoals ook binnen het geloven de zintuigen allemaal meedoen
5. Een open christelijke invalshoek: Geloven Thuis is katholiek en algemeen christelijk
6. Aantrekkelijk materiaal: alles is mooi en aantrekkelijk gemaakt voor kinderen
7. Meer dan een product: er is een community en een Facebookpagina aan verbonden.
 
Klik hier voor hun YouTubekanaal: Geloven Thuis
 
Kijktafel
Beelden, symbolen en poezie kun je zichtbaar maken op een kijktafel, zodat geloven een 'gezicht' krijgt. Per seizoen zijn er vele voorbeelden, met zowel links naar YouTube als naar Pinterest. Er is ook een boek over verschenen, dat goed te gebruiken is bij kinder- en jeugdactiviteiten. Laat je maar inspireren. Kijk hieronder naar een voorbeeldfilmpje!
 
 
Heilige Deuren
Op 20 november 2016 werd het Heilig Jaar van de Barmhartigheid afgesloten. Hierover is een speciale pagina aangemaakt op onze website. Hieronder vindt u een filmpje over de Heilige Deur die in dit jaar centraal staat. Speciaal voor kinderen uitgelegd!
 

 
TOP