‘Ora et labora’



Social Media en privacy
De afgelopen tijd is ‘privacy’ een hot item geweest in de media. Dat heeft alles te maken met de nieuwe wet op de privacy, die onlangs is ingegaan, maar zeker ook met het gedoe rond ‘Facebook’. Marc Zuckerberg moest uitleg komen geven in de Amerikaanse senaat en het Europees parlement, maar hield zich daar nog behoorlijk op de vlakte. Wie zich in de wereld van sociale media begeeft, weet inmiddels: ‘Ze weten veel, zo niet alles van mij’. Op basis van data weten de mensen achter de knoppen nog eerder dan de aanstaande moeder zelf, dat zij in verwachting is.
In een land als China gaat het nog verder. Daar worden burgers met een mobiele telefoon gevolgd en scoren zij punten op sociaal wenselijk of door de staat gewenst gedrag. Ze kunnen dus ook punten verliezen. Wie onvriendelijk is, zijn rekeningen niet op tijd betaalt, verkeerde meningen ventileert, kan in de problemen komen. Hij of zij kan bijvoorbeeld geen huis kopen of bepaalde diensten worden geweigerd. Dat levert een boel stress op. Dan is de wereld van ‘Big Brother’ van ‘1984’ van George Orwell niet ver meer.

Kun jij je nog aan zo’n wereld onttrekken? En wat doet het met je, als je goede humeur of zelfwaardering zo afhankelijk wordt van de ‘likes’ op Facebook of het aantal volgers op Twitter?


Je geliefd voelen
In die zin heeft ons geloof ons veel te bieden. Want wie gelooft of vertrouwt, dat je door God gewild en geliefd bent, hoeft niet hijgerig op zoek te gaan naar de waardering van zoveel mensen om hem heen, want: ‘Ik ben al geliefd’. Bovendien reikt de christelijke traditie je ook een levenswijze aan, waarbij je ruimte neemt voor stilte en gebed, tijd om over je leven na te denken, ruimte voor jezelf, voor mensen dichtbij je, waar je zorg voor hebt of die voor jou zorgen. Daar kun je veel rust en geluk in vinden.

Kritische distantie
De kunst is om in de wereld te leven, maar niet van de wereld te zijn. Een soort van kritische distantie te houden. Dat is eigenlijk wat de profeten in het oude testament deden. Je kunt bijvoorbeeld de vruchten plukken van de smartphone, maar het ding uitzetten als je met iemand in gesprek bent. Dan word je niet gestoord en kun je alle aandacht hebben voor jouw gesprekspartner. Je kunt de geluiden die met het binnenkomen van app-berichten gepaard gaan, uitzetten, zodat je nieuwsgierigheid niet voortdurend geprikkeld en ‘beloond’ wordt. Dan kijk je alleen op die momenten die je zelf uitkiest. Mail kun je op je
telefoon bekijken, maar ook thuis binnen laten komen op je computer. Dan check je de mail alleen, op bepaalde, misschien vaste momenten op de dag. Het zijn manieren om het stuur van je leven in eigen hand te houden en aandachtig te kunnen leven.

Ora et Labora
Een reclame van een groot meubelbedrijf zegt: ‘Aandacht maakt alles mooier’. Hoewel hier commercieel ingezet, is het een waarheid als een koe.
Aandacht maakt alles mooier. Het is de kern van bijvoorbeeld de Benedictijnse traditie: ‘Ora et labora’ ‘Bid en werk’, en van zoveel andere vormen van spiritualiteit binnen het christendom en andere godsdiensten.

Ik wens u, jou, toe, dat je daar de komende zomer de tijd voor hebt en neemt. Rust lekker uit, heb aandacht voor alle het goede en mooie van het leven, en kom verkwikt weer terug als je met vakantie gaat. En voor iedereen die thuis blijft: ‘Ook voor jullie een mooie zomer!’

Pastoraal werker Frank de Heus 

 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


Reageer



Door op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Blijf in mij
door
parochievicaris Willy Rekveld
De anderen
door
Dick Kohlwey

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP