Advent 2023


Advent 

De komende, deels commerciële, decemberdrukte staat in schril contrast met de kerkelijke voorbereiding op kerstmis: Advent.

Het betekent komst. En gaat over de komst van Jezus. Wat moeten we organiseren om hem te kunnen ontvangen? Het verlangen van de ziel. Verlangen heeft te maken met jezelf langer maken. Reikhalzend rekken, zoals een kind doet wanneer het wil zien of Sinterklaas er al aankomt. Of zoals geliefden doen, die naar elkaar uitzien op Schiphol. Ze doen de rugzak af om zich makkelijker te kunnen bewegen. De ander beter te zien aankomen.

Verlangen vraagt lenigheid, en ledigheid! Bedrukt en beladen kunnen we ons niet verlengen. Volgens kerkvader Augustinus blijft ons hart onrustig tot het rust vindt bij God. Onze ziel hunkert en dorst naar liefde die echt is en blijvend.

Advent helpt ons dat verlangen te wekken en verdiepen; ons hele wezen opnieuw te richten naar God. Die weet wat wij nodig hebben. En als geen ander ziet wat de wereld nodig heeft.

Zien we hem aankomen in Christus? Herkennen we God in de pasgeboren Jezus? Te midden van de kleinen? Maria hulde zich in stilte en wachtte de vervulling van de belofte van Gods engel af. Zij is een inspirerend voorbeeld van hoe wij ons in deze tijd kunnen openstellen voor de aanwezigheid van Christus. Vol zijn van verwachting.
In de stilte, met open ogen, hart en handen; gereed om te ontvangen.

Gezegende advent gewenst!

Paul Daggenvoorde, pastoor


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Het is goed dat we hier zijn
door
parochievicaris Willy Rekveld
Uithouden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP