Akkeren


Akkeren 

Toen iemand hem vond, verborg hij hem weer,
en in zijn blijdschap ging hij te gelde maken wat hij bezat
en kocht die akker.
(Mt. 13, 44-52 of 44-46)

 
Wat, of wie is het geluk van jouw leven? Jouw schat. En hoe kwam dat? 
In een akker ligt een schat verborgen, horen we zondag. Wie of wat ons gelukkig maakt is eerst onbekend. Het ligt niet voor de hand en niet voor het oprapen. Het is een verborgen schat.

Iemand stuit erop. Bij het ploegen waarschijnlijk. Zin en vervulling van het leven maken we niet zelf. Al helemaal niet door ingewikkeld en zweverig te doen. Wel door aandachtig te akkeren.

Bedenk dat de leerlingen Jezus voor het eerst hebben ontmoet bij hun dagelijks werk. Op welke akker ben jij? In studie of baan, in huis of zorghuis. Dat je er niet oppervlakkig bent. Maar grondig. Aandachtig, de handen naar vermogen uit de mouwen. Hoofd en hart erbij.

De akker is niet van jezelf. De schat verborgen. De vinder neemt hem niet mee. Eerst maakt hij zijn bezit te gelde. Om de akker te kunnen kopen.
Een schat maakt kennelijk pas gelukkig, als we als we er onszelf en al wat we bezitten voor over hebben. Een schat die we zomaar, of stiekem nemen, holt ons leven uit. 

Paul Daggenvoorde, pastoor

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Een Blijde Boodschap
door
past. werker Frank de Heus
Advent 2023
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP