Bidden zet je in je eigen kracht


Bidden zet je in je eigen kracht 
‘Zoek en je zult vinden!’

Afgelopen week hoorde ik hoe God voor een vader, iemand van de oudere generatie, heeft afgedaan. Zijn godsbeeld, dat God voor ons zorgt en ons geeft wat wij wensen, kwam op z’n kop te staan, toen zijn vrouw overleed. Met het overlijden van zijn vrouw verloor hij dus ook zijn geloof. Zijn God was, was een lakei of wensenfee, die je geeft, wat je hart maar begeert.

Wie in zo’n God gelooft, zal niet veel kunnen met het evangelie van komende zondag ( Lucas 11, 1-13). De leerlingen van Jezus vragen hem hun te leren bidden. Jezus leert hun daarop het ‘Onze Vader’. Hij doet dit in groot vertrouwen in zijn hemelse Vader.
Hij zegt: ‘Vraagt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en er zal worden opengedaan.’

Geeft God je dan alles wat je Hem vraagt? Nee, in ieder geval niet ‘On demand’, zoals we dat van onze leveranciers en webshops eisen. En ook niet altijd op de manier, waarop jij jezelf je dat voorstelt.
Maar wie niet vraagt, wordt niet gegeven; wie niet zoekt, zal niet vinden; voor wie niet klopt, zal niet worden opgedaan.

Bidden doe je om je leven boven het alledaagse uit te tillen en voor het aangezicht van God te brengen. Wie bidt, onderhoudt haar relatie met God, zoals je dat ook met vrienden en familie doet. Wie regelmatig bidt, met heel zijn hart en ziel, zal merken dat zijn persoonlijke relatie met God dieper wordt en steeds meer brengt. Misschien niet meteen wat je verlangd hebt, maar iets anders, verassends, en misschien wel iets beters.

Bidden doe je niet om God te veranderen, maar om jezelf te veranderen.
Om rust te vinden, moed op te doen, verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen. Bidden zal teleurstellend werken voor wie zich een slachtofferrol aanmeet. Bidden wil je namelijk in je eigen kracht zetten.

Niet God, maar jijzelf moet in beweging komen. En daar wil God je bij helpen.

Frank de Heus, pastoraal werker

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Een Blijde Boodschap
door
past. werker Frank de Heus
Advent 2023
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP