De Helper


De Helper 

Hij zal u alles leren (Johannes 14, 26) 


We sluiten met het feest van Pinksteren de Paastijd af. Vijftig dagen waren de sleutelwoorden: Leven, Vrede, Liefde, Gezonden zijn.
Op Pinksteren horen en lezen we over een Helper die ons gegeven wordt. Hij zal ons alles leren wat Jezus ons gezegd heeft.

In de Pinkstersequentie ‘Veni sancte Spiritus’ wordt dit zo mooi uitgezongen: ‘De Geest die de armen troost, de harten verlicht; de Geest die de ziel geneest en verkwikking geeft. Licht dat schijnt in de duisternis. Wat vervuild is mag rein worden; die zacht maakt wat is verstard; die ons bijstaat in liefde.’ Mooie woorden, gebeden of gezongen.
Een tekst, ik noem het een gebed, o zo actueel in onze hedendaagse wereld. Het zet mij aan het nadenken over alles wat aan harde woorden gesproken wordt. Aan wat gewond is door oorlog en geweld.

Alles wat verwoord wordt met Pinksteren kan en wil ik samenvatten in één woord: ‘LEVEN’.  Mensen wij zijn geroepen om te leven. Hoog is de hemel boven ons verstand.
Om het dicht bij mijzelf te houden, ik kan alles niet bevatten en begrijpen. De verschillende opvattingen in onze wereld dichtbij en veraf roepen mij, ons, op mét of zónder woorden in gebed te gaan. We bidden om een goede Geest.

Pinksteren. Dierbaar is mij deze zin uit het gebed om de heilige Geest: ‘Ontsteek in ons het vuur van uw liefde’. Opdat het aanschijn van de aarde vernieuwd mag worden. Liefde strekt tot vrede en eenheid in ons hart, in onze gezinnen, in onze geloofsgemeenschap, in ons dorp, stad en wereld. 

Ik hoop dat u, jullie, ik, deze bezieling mogen ervaren en uitstralen. ‘Dat vuur van het begin, wij ademen het in’. Gods woord dat antwoord vraagt. Dat dit vuur van het begin onze adem mag zijn, maar ook ons antwoord.
Óf, zoals de heilige Titus Brandsma het verwoordde: "De wereld zien met Gods ogen en er een blij gezicht bij houden." (Titus Brandsma, Een blijvende bezieling).


Willy Rekveld, parochievicaris
 Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

De intocht in Jeruzalem
door
past. werkster Carla Berbée
Vrolijk opstaan uit je graf?
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP