Dit is de mis!


Dit is de mis! In het latijn: ‘Ite misa est’. Met deze woorden wordt de Eucharistieviering afgesloten. Die daarom ook wel ‘de mis’ wordt genoemd. Naar de woorden dus waarmee de kerkgangers aan het einde worden uitgezonden.

Elk bedrijf heeft een ‘mission statement’. Een korte verklaring die beschrijft waarvoor het bedrijf er is. Een telefoonaanbieder heeft als missie: ‘connecting people’. Zij zeggen van zichzelf dat ze er zijn om mensen met elkaar te verbinden.
Een goed en krachtig mission statement is als een inspirerende opdracht. Maar vaak werkt dat zo niet. Vanuit de gedachte dat mensen van de kerk over inspiratie gaan, werd ik in het bedrijfsleven gevraagd daarover iets te zeggen.

Ook wij schrijven allerlei beleidsstukken. En ook bij ons blijven die vaak van papier en in de la. Terwijl de kerk sinds het begin weet dat haar ‘mission statement’ lichaam en bloed is. Dankzij haar Heer.

Binnenkort begint het Jaar van de Eucharistie. In het eucharistisch centrum van de parochie komt een doek te hangen met de tekst. 'Gij zelf zijt, Heer, het levend brood'.
Eucharistie komt van het Griekse woord voor danken. Dankbaar, met zang en al, viert de kerk wie Jezus is, Gods Zoon. En voor wie, en hoe, Hij heeft geleefd en is gestorven. Stel je voor dat werknemers van een bedrijf naast alle werkdagelijkse bezigheden wekelijks een uur bij elkaar komen om feestelijk te worden herinnerd aan de opdracht van het bedrijf, en de bedoeling van de stichter.

Wij doen dat! Immers: ‘Doe dit, om mij te gedenken’, had Jezus gezegd op de avond voor zijn sterven. Hij vierde Pasen met zijn leerlingen. Hij wist dat Hij zou worden oppakt en ter dood veroordeeld. En dat zijn leerlingen zonder hem verder moesten. Daarom heeft hij tijdens dat paasmaal, zijn laatste avondmaal, in een klein gebaar en met maar enkele woorden een begrijpelijke samenvatting gegeven van zijn eigen missie: jezelf geven als offer aan God, voor anderen, zodat die leven. In plaats van anderen te vragen voor jou een offer te brengen. Van het brood en de wijn die bij het paasmaal worden gebruikt zei Hij: 'Dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed'. Waarmee hij uitdrukt: dit ben ik helemaal, en zo moeten jullie doen.

'Prachtig', zei een van de deelnemers. Iedereen begrijpt het gebaar van brood dat wordt gebroken om te worden gedeeld. Meer nog, zei ik, in de Eucharistieviering worden we niet alleen herinnerd aan wie Jezus is, en aan wat wij moeten doen. We ontvangen Hemzelf. Hij gaat met ons mee op missie. In de mis krijgen we Hem op de hand, op de tong. We worden werkelijk gevoed om te doen wat hij heeft gedaan. Alles wat je bent inzetten, en uithanden durven geven. Om met Hem voor anderen zelf als levend brood te zijn.


Pastoor Paul Daggenvoorde

Lees hier onze inspiratiepagina over het Jaar van de Eucharistie
 
Klik op de afbeelding voor de link naar de pastorale brief van kardinaal Eijk over het Jaar van de Eucharistie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


Reageer



Door op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Blijf in mij
door
parochievicaris Willy Rekveld
De anderen
door
Dick Kohlwey

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP