Driekoningen


Woensdag 6 januari viert de kerk Driekoningen.

Het feest gaat terug op het Bijbelse verhaal uit Mattheüs 2, dat zogenaamde ‘magioi’, magiërs, op zoek zijn naar de Messias. Dat het er 'drie' en 'koningen' zouden zijn, staat dus niet in de Bijbel.
Zij zagen een ster, komen aan het hof van de plaatselijke koning, Herodes, niet verder, en vinden hun Messias uiteindelijk in Bethlehem. In een droom gewaarschuwd informeren ze Herodes verder niet en keren langs een andere weg naar huis terug.

Die laatste zin vind ik altijd erg mooi: ‘Zij keerden langs een andere weg naar huis terug’, want heel herkenbaar.
Godsonmoetingen laten je nooit onberoerd. Je verandert als je door God wordt aangeraakt. Ook je levensweg verandert. Wat dan uiteindelijk het ‘huis’ is waar je thuiskomt? Misschien is het wel een ander ‘huis’ waar jij je thuis zult voelen, dan je eerder zelf bedacht had.

De tijd waar we nu doorheen gaan, is schokkend voor veel mensen.
Zekerheden vallen weg. Je moet jezelf misschien wel opnieuw uitvinden. Het zou mij niets verbazen, als God daarin een rolt speelt. Als je hem toelaat! In de Bijbel zie je voortdurend gebeuren, dat mensen door crises heen, aan mens-zijn en kracht winnen. Dat is het goede nieuws van het geloof! Durf jij daarop vertrouwen?

In delen van Duitsland hebben ze de goede gewoonte om met Driekoningen op deuren te schrijven: ’20 * C + M + B + 21’. De drie letters verwijzen naar de drie koningen Caspar, Melchior, Balthasar, maar ook naar de spreuk ‘Christus mansionem benedicat’, ‘Christus zegene dit huis’.

Moge Gods zegen dit jaar ook op uw, jouw, huis rusten.

pastor Frank de Heus

 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP