Footprints


Footprint.

Het kan u niet ontgaan zijn: vanaf 1 januari jongstleden zijn de plastic  tasjes bij de boodschappen niet langer gratis. Voor mensen die graag plastic tasjes blijven gebruiken is er geen man overboord: ze zijn nog volop verkrijgbaar, maar je betaalt er nu voor.

Dit besluit  is bedoeld om ons bewust te laten worden hoe wij met plastic  omgaan. En een stap verder: hoe slecht al dat afval is voor ons milieu.

Mijn kinderen hadden laatst aan tafel een heel gesprek met elkaar over de opwarming van de aarde en over de schadelijke straling door het gat in de ozonlaag: is dat werkelijk zo erg, en zo ja, wat doen we er daadwerkelijk aan?  Moeten we echt met een vliegtuig op vakantie?

We worden ons steeds meer bewust van deze ontwikkelingen en zeggen: wat voor footprint laat jij op aarde achter als je straks op je leven terugkijkt.

Anders gezegd: heb jij de schepping schade berokkend, of heb je je best gedaan om ook iets terug te geven aan de aarde?

Onze schepping lijkt me een serieuze zaak, we hebben maar één aarde, daar moeten we dus zuinig en zorgvuldig mee omgaan. Een grote verantwoordelijkheid.

Na het gesprek van mijn kinderen nam ik me opnieuw voor om nog bewuster om te gaan met de schepping om me heen.

Zo min mogelijk afval, zoveel mogelijk hergebruiken, kritisch zijn met boodschappen doen, zuinig omgaan met energie.  Mijn footprint.

En toch.. elke keer verbaas ik me weer over al het plastic afval dat ik ‘spaar’ voor de container.

Het woord ‘footprint’ doet me denken aan een gospel hymn:

Footprints of Jesus leading the way

Footprints of Jesus by night and day

Sure if I follow, my life would be sweet

Saved by the prints of his wounded feet.

In deze hymne horen we Jezus` voetstappen langskomen: naar Betanië, naar Getsemane, ofwel naar de armen en zwakkeren in de samenleving, en niet te vergeten zijn eigen ondergang tegemoet.

Maar we mogen ook horen: toen ik verloren was, en Hij mijn roep hoorde, was Hij er, en nam mijn last op zich’.  Jezus` footprint is er voor ons allemaal.

Het is een mooi beeld: welke footprint laat ik achter, waar gaat mijn voetstap heen.

Een kinderlied zingt: ‘voeten heb je om te lopen naar de mens die eenzaam is’.

Ik neem mij voor om dit jaar zo min mogelijk schadelijke footprints achter te laten en mijn voetstappen te doen gaan naar wie wel wat aandacht kan gebruiken.

 

Pastor Marga klein Overmeen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP