Geen wetenschap maar levenslessen


Geen wetenschap maar levenslessen 
Bij evangelie komende zondag, Lucas 24, 35-48

Een groot misverstand in onze dagen is dat alle verhalen uit de Bijbel letterlijk verstaan zouden moeten worden. Voor veel mensen is dat reden om de Bijbel als onzinnig boek af te doen. Hoezo heeft God in zes dagen alles geschapen? Jezus die over het water loopt? Onmogelijk! Opstaan uit de dood? Nog nooit meegemaakt!

Toch zijn juist die verhalen waar je natuur-wetenschappelijk niets mee kunt, de meest interessante verhalen. De waarheid, die je uit deze verhalen op kunt diepen, is namelijk geen wetenschappelijke maar een existentiële waarheid. Het gaat over het leven zelf. En daar zegt de (natuur)wetenschap niets over.

Komende zondag lezen we ook zo’n verhaal. Jezus die ná zijn dood (!) aan zijn leerlingen verschijnt (Lucas 24, 35-48). Hier moeten alle bellen gaan rinkelen. Dit is precies zo’n verhaal, waar je diepere lagen in moet zoeken.

Jezus komt midden tussen zijn leerlingen staan. Zijn eerste woord is ‘vrede’. Da’s al een mooi begin, als je een medemens ontmoet. Begin maar eens met een vredige houding. Daarna vraagt hij zijn leerlingen iets te eten. Jezus doet een beroep op hun vrijgevigheid. De leerlingen geven hem een stukje geroosterde vis. Ze worden actief gemaakt. Zoals Jezus eerder deed bij het wonder van de broodvermenigvuldiging, zo doen zij het nu zelf.

Ze geven iemand te eten, die hun erom vraagt. Gewoon, omdat het gevraagd wordt en je dat voor je medemens over wilt hebben. Langzaam sijpelt bij hen door wat de Bijbel bedoelt te zeggen.

Geen gemakkelijk boek die Bijbel! Maar wel inspirerend voor wie wil leven in de Geest van Jezus.

Frank de Heus, pastoraal werker

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Elkaar bevestigen
door
parochievicaris Willy Rekveld
Bidden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP