Hoe diep moet je gaan


Hoe diep moet je gaan (Luc. 5)

Jezus vraagt vissers, vaklieden op hun gebied, te varen naar het diepste deel van het meer en juist daar hun netten uit te gooien. Ze sputteren tegen. Want dat kost meer moeite dan gewoon een beetje zwieren met de netten aan de oppervlakte. Dat sputteren, die weerstand die herken ik wel. Want het leven moet leuk zijn en aangenaam en afwisselend en niet te zwaar en niet te moeilijk en het liefst wil ik wil dat vooral zelf bepalen. Je gaat toch niet moeilijk doen als het gemakkelijker kan!

Jezus vraagt juíst naar de diepte. Dat vraagt inspanning en lef. Het betekent onzekerheid over wat er komt. En vooral: het raakt je, het kan ‘au!’ doen. Of je juist diep ontroeren, je leven overhoopgooien en tot andere keuzes dringen.

Naar de diepte gaan, in menselijke contacten, ontmoetingen zomaar, om te lezen of een film te kijken. Dat gebeurt niet vanzelf. Dat vraagt vertraging, je openstellen, je láten raken. 
 
De komende tijd gaan we vanuit de parochie met heel veel mensen in gesprek. In het kader van het Synodale gesprek wat we willen gaan voeren.
Iemand noemde dat al heel wervend: We gaan de Paus helpen. Misschien klopt dat, maar we helpen vooral onszelf en de direkte wereld om ons heen. Wat raakt jou in je leven, wat is de onderstroom die niet zo vaak benoemd wordt maar je wel de drive geeft voor wat je doet (of juist nalaat)? Wat helpt je daarbij of wat hindert je?
Om daar eerlijk over te zijn en daarover uit te wisselen: dat is spannend maar samen kunnen we elkaar én de gelovigen verder brengen.
Want in de die diepte ligt de verscholen kracht van ons geloof. Niet altijd zichtbaar maar wel werkzaam.
 
Nog een persoonlijke noot: Vorige week was ik jarig. Nog steeds in coronatijd, dus niet te veel spektakel. Het nodigde me uit om nog eens te mijmeren over mijn leven. En dan voel ik me een gezegend mens, rijk gezegend en met veel dankbaarheid. En wat er de komende tijd op mijn pad moge komen…. ik kan er wel tegen, voorlopig tenminste?

Carla Berbée, pastoraal werker

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP