Ieder het zijne of hare


Ieder het zijne of hare 

Bij Matt. 22, 21 e.v.: Geef dan aan de keizer wat de keizer toekomt en … 

Van vroeger uit was iedereen een christen. De meeste normen en waarden zijn daar van afgeleid. Omzien naar elkaar, gezondheidszorg en welzijn, onderwijs voor iedereen, belasting betalen zodat de overheid voor iedereen wat kan doen. De meest mensen van tegenwoordig heb er geen idee van waar deze normen vandaan komen.

Wij leven in een samenleving waar allerlei levensovertuigingen een rol spelen, vaak gewoon naast elkaar. Al op de basisschool horen kinderen van andere gewoonten en andere religies. En met informatie over gebruiken wordt meteen ook een beetje respect gevraagd. Verschillen zijn niet: meer of minder. Verschil mag er zijn. De kunst is om daar nieuwsgierig naar te maken, open voor te staan. En dat niet zomaar af te wijzen of je aangevallen te voelen.

En als je beter kijkt, blijkt dat er veel overeenkomsten zijn. In de zorg voor elkaar, omzien naar degenen die kwetsbaar zijn of het minder hebben. Dan maakt het niet uit of je christen, moslim of hindu bent.

Een schril contrast blijft met eigen belang, egoïsme en inhaligheid ten koste van een ander. Er is meer dan materialisme en eigen welvaart. Ieder het zijne of het hare.
Maar wel samen delen.

Carla Berbée, pastoraal werker

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


Reageer



Door op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Blijf in mij
door
parochievicaris Willy Rekveld
De anderen
door
Dick Kohlwey

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP